Kesihatan

Bukan tanpa sebab, ini adalah faedah perubatan sunat untuk kesihatan

Sunat telah menjadi tradisi yang berkaitan dengan perubatan di Indonesia. Tetapi tahukah anda bahawa terdapat banyak faedah perubatan sunat untuk kesihatan juga?

Ya, berkhatan secara umum bertujuan untuk menjaga kebersihan hujung zakar, di mana pada akhirnya terdapat kulit yang disebut kulup. Semasa melakukan sunat, kulup dikeluarkan sehingga kepala zakar terdedah.

Selain daripada alasan tradisional, berkhatan juga dilakukan untuk alasan perubatan, seperti phimosis zakar (kulup melekit) atau jangkitan pada kepala zakar (balanitis).

Manfaat perubatan berkhatan

Zakar menjadi lebih mudah dibersihkan

Manfaat perubatan sunat yang paling dirasakan ialah memudahkan membersihkan hujung zakar. Apabila zakar dijaga bersih, ia pasti dapat mengelakkan bakteria.

Elakkan risiko jangkitan pundi kencing

Apabila zakar masih mempunyai kulup, risikonya akan sukar dibersihkan, terutama di bahagian dalam, selepas membuang air kecil.

Air kencing yang tersisa dari buang air kecil akan mengendap dan mencemari kulup, jadi peluang bakteria tumbuh dan menyebabkan jangkitan pundi kencing lebih besar.

Mencegah risiko paramifosis

Manfaat perubatan sunat seterusnya adalah menjauhi risiko paramifosis. Paramifosis adalah keadaan apabila kulup tidak dapat ditarik kembali ke posisi semula.

Keadaan ini boleh membahayakan kesihatan zakar, kerana menyekat aliran darah ke hujung zakar.

Gangguan ini boleh terjadi ketika kulup ditarik secara berlebihan ketika membuang air kecil, atau kerana mempunyai kulup yang ketat, juga dapat disebabkan oleh menusuk zakar.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, paramifosis cenderung menyebabkan gangren (tisu mati akibat jangkitan). Rawatan atau rawatan sementara bertujuan hanya untuk mengurangkan bengkak.

Mencegah risiko phimosis

Phimosis berlaku apabila kulup melekat pada kepala zakar dan sukar ditarik ke belakang. Akibatnya, setelah membuang air kecil yang mudah tersisa masih menetap di bahagian itu dan mencetuskan jangkitan.

Dengan berkhatan, kulup yang melekit akan dibersihkan untuk mengelakkan jangkitan yang boleh mencetuskan rasa sakit dan bengkak pada zakar.

Mencegah balanitis

Balanitis adalah keadaan di mana kepala zakar menjadi merah kerana keradangan atau pembengkakan.

Ini boleh disebabkan oleh jangkitan jangkitan seksual. Baiklah, melakukan sunat adalah berguna untuk mencegah risiko kejadian itu berlaku.

Menjadikan lebih sensitif terhadap rangsangan

Manfaat berkhatan juga dapat menjadikan hujung kepala zakar atau kelenjar lebih sensitif terhadap rangsangan. Kerana ketika disunat, posisi kulup dan menutupi kelenjar, yang merupakan titik rangsangan lelaki dihilangkan.

Menurunkan risiko barah prostat

Manfaat perubatan berkhatan juga akan mengurangkan risiko seseorang mendapat barah prostat.

Lelaki yang berkhatan akan mempunyai peluang yang sangat kecil untuk dijangkiti penyakit ini. Selain itu, bagi lelaki yang telah berkhatan, ia dapat mengelakkan pasangannya dari barah serviks.

Proses pemulihan selepas berkhatan

Secara amnya, berkhatan dilakukan ketika lelaki masih kanak-kanak, mengenai umur berapa usia yang sesuai untuk berkhatan, mungkin anda boleh berjumpa doktor terlebih dahulu.

Selepas berkhatan, zakar akan menjalani proses pemulihan selama 2 hingga 3 minggu, dalam tempoh penyembuhan ini, kencing terasa sedikit menyakitkan selama beberapa hari.

Semasa tempoh penyembuhan, penghilang rasa sakit biasanya disediakan. Perkara yang mesti dipertimbangkan setelah melakukan sunat adalah untuk mengelakkan aktiviti fizikal yang berlebihan.

Juga, jangan gunakan krim antiseptik atau krim lain yang tidak diresepkan oleh doktor anda, kerana ini boleh mengganggu proses penyembuhan dan meningkatkan risiko jangkitan.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!