Kesihatan

Menjelang Tenaga Kerja, Berikut adalah Senarai Peralatan Bayi Yang Baru Lahir Yang Perlu Disiapkan

Menyambut kelahiran bayi, tentu ada banyak perkara yang mesti disiapkan. Antaranya ialah pelbagai peralatan bayi yang baru lahir yang pastinya akan digunakan setiap hari.

Untuk menjadi cekap dan tidak sia-sia, sediakan senarai dari awal dan elakkan perbelanjaan berlebihan, Ibu! Berikut adalah panduan senarai peralatan bayi yang baru lahir yang boleh anda pertimbangkan. Mari lihat!

Baca Juga: Melahirkan Anak semakin dekat? Kenali 6 Cara Mencetuskan Kontraksi Secara Semula Jadi

Senarai bekalan bayi yang baru lahir

Untuk memudahkan Moms bersiap sedia untuk kelahiran bayi, senarai peralatan akan dibahagikan kepada dua kumpulan: peralatan asas dan tambahan.

Yang penting untuk bayi baru lahir

Ibu harus mengutamakan beberapa peralatan asas yang digunakan dan diperlukan oleh bayi secara berterusan setiap hari.

Berikut adalah peralatan asas untuk bayi baru lahir seperti yang dipetik dari Benjolan:

1. Pakaian bayi

Pastikan anda menyiapkan pakaian berlengan pendek dan panjang supaya bayi anda dapat memakainya dengan selesa mengikut keadaan cuaca. Lebih baik memilih model pakaian penerjun untuk bayi baru lahir.

Ibu juga boleh memilih pakaian bayi butang depan untuk memudahkan memakai dan menanggalkannya setelah mandi.

Elakkan membeli pakaian dengan cetakan yang meresap sepanjang masa. Ini supaya kulit tidak mengalami kerengsaan yang teruk, kerana bayi cenderung lebih sensitif daripada orang dewasa.

Satu perkara yang perlu diingat adalah selalu mencuci pakaian bayi sebelum digunakan. Ini untuk menghilangkan kuman dan bakteria jahat yang melekat pada pakaian.

2. Lampin

Soalan mengenai lampin kain atau lampin pakai buang sering membingungkan ibu. Tidak ada salahnya menyediakan kedua-dua jenis lampin. Tetapi jika anda takut bayi anda cepat marah, anda boleh menggunakan lampin kain terlebih dahulu.

Tujuan menggunakan lampin kain adalah untuk mengelakkan masalah kulit pada bayi seperti ruam akibat kelembapan setelah buang air besar dan buang air kecil.

3. Pakaian dalam

Fungsi baju dalam ini sebenarnya untuk menjaga tubuh bayi sentiasa hangat, terutama ketika musim hujan tiba.

4. Topi bayi

Ramai yang berpendapat bahawa topi adalah salah satu peralatan tambahan untuk bayi baru lahir, tetapi topi adalah yang mesti dimiliki. Fungsi topi itu sendiri adalah untuk melindungi bayi dari cahaya matahari langsung ketika berada di luar rumah.

Selain itu, topi juga dapat menghangatkan telinga dan kepala bayi ketika cuaca sejuk.

5. Stoking dan sarung tangan

Sebagai langkah pertama ketika anda baru melahirkan bayi, tidak ada salahnya menyiapkan beberapa pasang kaus kaki dan sarung tangan, Ibu. Ini tentunya disebabkan penggunaan dua peralatan ini secara berterusan dan setiap hari.

Selain menjaga kehangatan badan bayi, sarung tangan dapat mengelakkan kuku bayi menggaru kulit wajahnya.

Tetapi anda perlu tahu, bahawa memakai sarung tangan dan kaki sebenarnya tidak digalakkan dipakai sepanjang hari, bukan? Sebabnya adalah kerana tangan dan kaki adalah deria sentuhan yang merupakan alat untuk bayi belajar merasakan.

5. Peralatan mandian

Setelah menyiapkan beberapa pakaian, lampin, kaus kaki ke kaus kaki, perkara lain yang tidak boleh ditinggalkan ialah peralatan mandian bayi.

Peralatan mandian yang mesti anda beli untuk bayi baru lahir adalah tab mandi bayi khas, tuala, tempat tidur kalis air atau biasa disebut perlak, kain lap, syampu dan sabun bayi khas.

Pastikan anda tidak menggunakan sabun dan syampu yang mengandungi banyak bahan kimia. Ini mengelakkan bayi daripada mengalami kerengsaan di beberapa bahagian badan yang sensitif seperti mata, telinga dan kulit.

Sebaiknya anda menggunakan sabun dan syampu yang diformulasikan khas untuk bayi tanpa mengandungi minyak wangi. Tujuannya agar kulit bayi tidak mengalami keadaan kering kerana sensitif.

6. Alat tidur

Waktu rehat adalah salah satu perkara penting untuk menyokong kesihatan dan perkembangan bayi. Oleh itu, cubalah menjadikan suasana tidur bayi lebih selesa, Ibu.

Sebilangan peralatan yang tidak boleh ditinggalkan adalah permaidani, swaddles, kelambu, dan buaian bayi.

Tilam umumnya sangat diperlukan dan mesti berada di atas katil bayi agar bayi selesa sehingga mereka tidak merasa lembap ketika membasahi katil semasa tidur.

Kain pelindung untuk menjadikan bayi lebih panas, tetapi perlu diingat bahawa tidak digalakkan memeluk bayi dengan ketat. Kelambu di buaian adalah faktor penting agar si kecil mengelakkan gigitan nyamuk.

7. Peralatan asas pelengkap

Sebagai tambahan kepada peralatan asas di atas, pasti ada beberapa kelengkapan yang kemudian menjadi keperluan harian bayi. Antaranya ialah pembawa bayi, minyak telon, kain kasa dan kapas steril, beg bayi, pembersih telinga, celemek bayi, selimut, gunting.

Tidak lupa juga perabot taska untuk menyimpan pelbagai peralatan dengan cara yang bersih dan teratur.

8. Peralatan penyusuan

Selain keperluan bayi, juga perhatikan keperluan peralatan penyusuan, Moms. Pastikan peralatan tersedia untuk menyokong penyusuan susu ibu secara eksklusif.

Peralatan seperti pam payudara, bekas untuk susu ibu, penyejuk khas atau peti sejuk, apron kejururawatan, ke peralatan khas untuk membersihkan botol.

Anda boleh memilih pam payudara mengikut kehendak anda kerana tersedia dalam bentuk manual atau elektrik. Pastikan membersihkan secara berkala semua peralatan penyusuan, termasuk pam payudara untuk mengelakkan kuman dan bakteria yang boleh menyerang sistem imun.

9. Botol bayi

Sangat disarankan untuk tidak cuai dalam memilih botol susu, terutama pacifier.

Ini sangat penting kerana mesti disesuaikan dengan puting ibu agar dapat menimbulkan rasa selesa ketika bayi sedang minum susu.

Tetapi dalam beberapa kes, bayi boleh mengalami alahan terhadap bahan susu getah. Oleh itu, pastikan apabila gejala mula muncul dan jangan segera berjumpa doktor.

Aksesori bayi baru lahir sebagai tambahan

Beberapa peralatan asas untuk bayi baru lahir cukup banyak. Namun, ada juga beberapa peralatan tambahan yang biasanya akan diperlukan oleh bayi walaupun bukan untuk penggunaan seharian.

1. Mainan bayi

Untuk mendapatkan beberapa peralatan tambahan seperti ini, anda tidak perlu selalu membeli. Anda juga boleh memanfaatkannya dengan menggunakan hadiah dari hadiah. Mainan untuk bayi tidak semestinya selesai.

Ibu juga boleh membuat mainan sendiri serta melatih rangsangan deria bayi.

2. Penjaga bayi

Peralatan tambahan lain adalah pembawa kain dan bouncer bayi.

Penjaga bayi adalah tempat duduk lembut yang rendah ke tanah dan mempunyai tali keselamatan untuk bayi duduk. Tujuan bouncer bayi adalah untuk membantu menguatkan, meregangkan, dan membina kaki sebagai persediaan untuk merangkak dan berjalan.

Ingat, Ibu boleh menyesuaikan diri dengan keadaan dan jumlah barang di rumah. Dengan cara itu peralatan bayi tidak akan ditumpuk terlalu banyak di dalam bilik.

Kereta bayi yang disyorkan untuk peralatan baru lahir

Salah satu peralatan tambahan lain yang boleh disediakan adalah kereta bayi. Stroller atau baby stroller adalah aksesori penting untuk membawa bayi pergi dan balik dari satu tempat.

Oleh itu, memilih kereta bayi atau kereta bayi yang selamat dan selesa adalah sangat penting.

Stroller atau stroller yang betul dapat membuat perbezaan besar dalam kemudahan dan kemudahan dalam kehidupan seharian. Oleh itu, untuk memudahkannya, berikut adalah beberapa cadangan untuk kereta bayi yang boleh anda pilih mengikut keperluan anda.

Kereta sorong bersaiz penuh

Sekiranya anda ingin melabur dalam kereta bayi hingga usia kanak-kanak, maka kereta dorong bersaiz penuh boleh menjadi jalan keluarnya. Kereta sorong bersaiz penuh biasanya lebih besar, lebih kuat, tahan lama, dan mempunyai simpanan serba boleh.

Kereta bayi bersaiz penuh. Foto: Pinterest

Kereta sorong payung

Sebilangan ciri yang terdapat dalam kereta sorong bersaiz penuh mungkin hilang, tetapi diganti dengan payung. Selain itu, kereta sorong jenis payung ini juga jauh lebih ringan, senang dibawa, dan boleh disimpan di dalam bagasi kenderaan

Jenis kereta sorong payung. Foto: Grestimshop

Kereta sorong berganda

Bagi anda yang mempunyai anak kembar, atau yang tidak jauh dari adik beradik mereka, kereta dorong berganda boleh menjadi pilihan. Kereta dorong ini akan memudahkan anda kerana anda hanya perlu menguruskan satu kereta dorong ketika dalam perjalanan.

Kereta sorong berkembar. Foto: Pinterest

Pembawa kerusi kereta

Stroller jenis ini cukup ringan dan mudah masuk dan keluar dari kereta. Biasanya, pengangkut tempat duduk kereta menjadi pilihan keluarga yang suka melancong kerana ia boleh digunakan sebagai tempat duduk bayi di dalam kereta dan kereta dorong dalam sekelip mata.

harga kereta bayi

Menyusun melalui laman web adalah suatu keharusan untuk mendapatkan harga kereta bayi yang diinginkan. Terdapat beberapa strategi untuk meneliti ulasan dan mendapatkan harga kereta bayi yang anda inginkan, iaitu jenis kereta bayi basikal dan keperluan penggunaannya.

Sebelum mencari harga kereta bayi, ada baiknya anda mencari laman web yang menawarkan cadangan kereta bayi lengkap. Harga kereta bayi itu sendiri bermula dari harga paling murah sekitar Rp 430,000 hingga Rp 1,200,000 atau lebih sesuai dengan setiap toko.

Stroller basikal bayi biasanya akan menentukan harganya. Untuk itu, perkara yang betul adalah mencari cadangan kereta bayi di laman web.

Persediaan mental ibu baru

Tidak ketinggalan, persiapan mental ibu yang baru, tentunya mesti mendapat sokongan daripada suaminya dan keluarga terdekat. Biasanya apa yang paling ditakuti ketika seseorang menjadi ibu mengalami sindrom baby blues.

Dilaporkan Garis KesihatanKira-kira 80 peratus ibu mengalami baby blues, yang merujuk kepada tempoh singkat setelah melahirkan dipenuhi dengan perasaan sedih, cemas, tekanan, dan perubahan mood.

Selepas kelahiran, badan mengalami turun naik hormon yang melampau untuk membantu memulihkan dan merawat bayi.

Selain itu, rahim juga akan mulai menyusut kembali ke ukuran normal. Apabila perubahan hormon ini berlaku, sudah tentu ia boleh mempengaruhi keadaan minda ibu yang baru melahirkan bayinya.

Lebih-lebih lagi, perubahan waktu rehat pastinya membuat Moms tertekan kerana mereka harus berjaga sepanjang malam untuk menukar lampin bayi atau hanya menyusu.

Baca juga: Jangan Panik Ibu, Inilah Cara Mengatasi Bayi Blues

Sediakan beg hospital

Sebelum pergi ke hospital untuk bersalin, beg hospital dapat memudahkan ibu dalam menangani kelahiran bayi kesayangan mereka. Inilah peralatan yang harus anda miliki: beg hospital apa yang anda perlu bawa dari rumah:

 • Dokumen penting seperti Kad Pengenalan (KTP), kad insurans, rekod sejarah peperiksaan, dan sebagainya.
 • Wang Tunai.
 • Telefon Pintar dan pengecas.
 • Majalah untuk mengisi masa lapang sebelum penghantaran.
 • Alat relaksasi, seperti tukang urut belakang, losyen, bantal khas, dan sebagainya.
 • Makanan ringan dan gula-gula untuk merawat mulut kering semasa bersalin.
 • Peralatan mandian untuk ibu.
 • Produk penjagaan rambut.
 • Pakaian tidur, termasuk seluar dalam dan seluar dalam tambahan.
 • Sandal untuk mandi atau memakai jika kaki anda membengkak selepas melahirkan.
 • Bra kejururawatan.
 • Satu atau dua beg lagi untuk membawa peralatan bayi seperti yang disebutkan di atas.

Demikian beberapa maklumat mengenai peralatan baru lahir yang dapat disediakan oleh Moms sejak awal sebelum melahirkan. Buat senarai terlebih dahulu supaya anda tidak melupakan apa-apa, Ibu!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!