Kesihatan

Kenali Penyakit Pleural Effusion: Punca, Gejala, dan Rawatan

Penyakit efusi pleura atau juga dikenal sebagai "air di paru-paru" kerana kelebihan cairan di kawasan paru-paru. Penyakit ini boleh disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit efusi pleura, baca lebih lanjut dalam artikel ini.

Baca Juga: Bantu Sukses Diet Anda, Inilah 6 Manfaat Rumpai Laut Lain untuk Kesihatan Anda!

Apakah efusi pleura?

Efusi pleura adalah keadaan di mana lebihan cecair menumpuk di antara lapisan pleura di luar paru-paru. Pleura adalah selaput nipis yang melapisi permukaan paru-paru dan bahagian dalam dinding dada.

Di dalam membran nipis yang disebut pleura selalu ada sedikit cecair di dalam lapisan ini untuk membantu melincirkan paru-paru ketika mereka mengembang di dada semasa bernafas.

Apabila anda mempunyai efusi pleura, cecair akan terbentuk di ruang antara lapisan pleura.

Mengapa efusi pleura berlaku?

Keadaan paru-paru dengan efusi pleura. Foto: //www.youtube.com

Pleura menghasilkan terlalu banyak cairan ketika jengkel, meradang, atau bahkan dijangkiti. Seperti yang diketahui sebelumnya bahawa cairan ini kemudian terkumpul di antara lapisan pleura (rongga dada) di luar paru-paru.

Banyak keadaan boleh menyebabkan penyakit ini, salah satunya adalah barah paru-paru pada lelaki dan barah payudara pada wanita, yang merupakan penyebab yang paling biasa.

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, beberapa penyebab lain penyakit ini juga boleh merangkumi.

 • Kegagalan jantung kongestif (penyebab paling umum secara keseluruhan)
 • Sirosis atau fungsi hati yang buruk
 • Emboli paru, yang disebabkan oleh pembekuan darah dan penyumbatan pada arteri pulmonari
 • Komplikasi pembedahan jantung terbuka
 • Pneumonia
 • Penyakit buah pinggang yang serius
 • Penyakit autoimun, seperti lupus dan rheumatoid arthritis

Baca juga: Kanser Paru-Paru: Ketahui Punca dan Cara Mencegahnya

Jenis efusi pleura

Terdapat beberapa jenis efusi pleura yang perlu anda ketahui. Setiap jenis mempunyai sebab yang berbeza dan rawatan juga mungkin berbeza. Dua jenis efusi pleura adalah transudatif dan eksudatif.

1. Efusi pleura transudatif

Jenis pertama efusi pleura yang harus anda ketahui adalah efusi pleura transudatif, jenis ini mempunyai cecair yang serupa dengan cecair yang sudah ada di paru-paru. Ia terbentuk daripada bocor cecair pada pleura normal.

Jenis efusi pleura ini disebabkan oleh cairan yang bocor ke ruang pleura akibat jumlah protein darah yang rendah atau peningkatan tekanan pada saluran darah. Penyebab yang paling biasa dari jenis efusi pleura ini adalah kegagalan jantung kongestif.

2. Efusi pleura eksudatif

Jenis efusi pleura ini terbentuk dari cairan tambahan, protein, darah, sel-sel radang, atau kadang-kadang ia juga disebabkan oleh bakteria yang bocor di saluran darah yang rosak dan ke dalam pleura.

Jenis efusi pleura ini juga boleh disebabkan oleh:

 • Limfa atau saluran darah yang tersumbat
 • Keradangan
 • Ketumbuhan
 • Kecederaan paru-paru

Keadaan yang paling biasa yang boleh menyebabkan efusi pleura jenis ini adalah embolisme paru, radang paru-paru, dan jangkitan kulat.

faktor risiko untuk efusi pleura

Sama seperti penyakit pada umumnya, penyakit efusi pleura juga mempunyai risiko yang mesti dipertimbangkan.

Beberapa faktor risiko yang boleh menyebabkan efusi pleura termasuk:

 • Merokok dan minum alkohol
 • Mengalami aduan tekanan darah tinggi sebelum ini
 • Sejarah kontak atau pendedahan kerap kepada habuk asbestos
 • Pengambilan ubat-ubatan tertentu
 • Terapi radiasi
 • Pembedahan, terutamanya pembedahan pada jantung, paru-paru, perut, dan pemindahan organ

Adakah efusi pleura adalah keadaan yang serius?

Adakah atau tidaknya keadaan ini sangat bergantung pada penyebab utama efusi pleura, seperti apakah pernafasan terjejas dan adakah ia dapat dirawat dengan berkesan.

Penyebab efusi pleura yang dapat dirawat atau dikendalikan dengan berkesan merangkumi jangkitan virus, radang paru-paru, atau kegagalan jantung.

Dua faktor yang mesti dipertimbangkan adalah rawatan untuk masalah mekanikal yang berkaitan dengan rawatan penyebab penyakit yang mendasari.

Tanda dan gejala efusi pleura

Pada sesetengah orang yang mengalami keadaan ini tidak menunjukkan gejala. Pesakit biasanya mengetahui bahawa mereka mengalami keadaan ini melalui sinar-X dada atau pemeriksaan fizikal yang dilakukan dengan alasan lain.

Beberapa gejala umum penyakit ini termasuk:

 • Sakit dada
 • batuk kering
 • Demam
 • Kesukaran bernafas ketika berbaring
 • Susah bernafas
 • Kesukaran menarik nafas dalam-dalam
 • Cegukan berterusan
 • Kesukaran melakukan aktiviti fizikal

Sekiranya anda mengalami simptom di atas, anda harus waspada kerana ini dapat menunjukkan penumpukan cecair di lapisan pleura. Sangat disyorkan untuk segera menghubungi doktor untuk mengelakkan komplikasi lain yang boleh berlaku.

Diagnosis efusi pleura

Doktor anda mungkin bertanya tentang gejala anda dan akan melakukan pemeriksaan fizikal. Biasanya pada pemeriksaan awal doktor akan mendengar paru-paru menggunakan stetoskop.

Untuk mengesahkan sama ada anda mempunyai efusi pleura atau tidak, doktor anda biasanya akan mengesyorkan ujian lain, seperti:

X-Ray dada

Efusi pleura kelihatan putih pada sinar-X, sementara ruang udara kelihatan hitam. Sekiranya efusi pleura mungkin berlaku, anda mungkin mendapat lebih banyak filem sinar-X apabila anda berada di sisi anda. Ini dapat menunjukkan jika cecair mengalir dengan bebas di ruang pleura.

Imbasan CT

Imbasan CT dapat mengambil banyak sinar-X dengan cepat, dan komputer dapat menunjukkan gambar seluruh dada, baik di luar dan di dalam. Imbasan CT menunjukkan hasil yang lebih terperinci daripada hasil sinar-X dada.

Ultrasound

Probe diletakkan di dada untuk membuat gambar bahagian dalam badan yang kemudian akan muncul di skrin video. Doktor boleh menggunakan ultrasound untuk mencari cecair sehingga mereka dapat mendapatkan sampel untuk analisis.

Thoracentesis

Bukan hanya itu, doktor juga boleh melakukan prosedur yang disebut thoracentesis. Mereka akan mengambil sejumlah kecil cecair untuk diuji. Untuk melakukan ini, mereka memasukkan jarum dan tiub, yang disebut kateter, di antara tulang rusuk, ke ruang pleura.

Cara merawat efusi pleura

Rawatan penyakit efusi pleura sangat bergantung pada keadaan perubatan yang menyebabkan penyakit ini. Biasanya seseorang yang mengalami keadaan ini akan diberi rawatan dalam bentuk antibiotik, seperti radang paru-paru atau diuretik untuk kegagalan jantung kongestif.

Rawatan lain yang boleh dilakukan untuk merawat penyakit ini termasuk:

1. Mengalirkan cecair

Secara amnya, rawatan ini melibatkan penyaliran cecair dari rongga dada, baik dengan jarum atau tiub kecil yang dimasukkan ke dalam dada. Pesakit akan menerima anestetik tempatan sebelum prosedur, yang akan menjadikan rawatan lebih selesa.

Pesakit mungkin mengalami kesakitan atau ketidakselesaan di tapak sayatan setelah anestetik hilang. Sebilangan besar doktor akan memberi ubat untuk mengurangkan rasa sakit.

Sekiranya cecair kembali naik, pesakit akan memerlukan rawatan ini sekali lagi. Rawatan lain mungkin diperlukan untuk menguruskan penumpukan cecair jika kanser adalah penyebab efusi pleura.

2. Pleurodesis

Pleurodesis adalah rawatan yang menimbulkan keradangan ringan antara paru-paru dan rongga dada. Selepas rongga dada mengalirkan cecair yang berlebihan, doktor kemudian akan menyuntik ubat ke kawasan tersebut.

Selalunya, ubat itu adalah campuran talc. Kesan ubat ini adalah bahawa ia boleh menyebabkan dua lapisan pleura menyatu, yang menghalang penumpukan cecair pada masa akan datang.

3. Operasi

Rawatan atau rawatan terakhir untuk efusi pleura adalah melalui pembedahan. Dalam kes yang lebih serius, pakar bedah akan memasukkan shunt atau tiub kecil ke rongga dada.

Ini membantu mengarahkan cecair dari dada ke perut, di mana ia dapat dikeluarkan dengan lebih senang oleh badan.

Rawatan ini mungkin menjadi pilihan bagi pesakit yang tidak bertambah baik dengan rawatan lain. Pleurectomy, di mana lapisan pleura dikeluarkan secara pembedahan. Pelantikan sedemikian juga boleh menjadi pilihan dalam kes-kes tertentu.

Masa yang diperlukan untuk pulih dari penyakit ini sangat bergantung pada penyebab, ukuran, dan keparahan efusi. Bukan hanya itu, keadaan perubatan lain juga boleh menjadi faktor pemulihan setelah rawatan dan rawatan penyakit efusi pleura.

Adakah terdapat risiko rawatan untuk efusi pleura?

Rawatan dalam beberapa kes penyakit efusi pleura dapat diatasi dengan mengambil ubat tertentu dan rawatan lain. Sebilangan besar orang pulih dalam beberapa hari atau minggu.

Komplikasi kecil yang boleh dibawa oleh rawatan khas boleh merangkumi kesakitan dan ketidakselesaan, dan sering hilang dari masa ke masa.

Beberapa kes penyakit efusi pleura boleh menyebabkan komplikasi yang lebih serius, bergantung kepada keparahan, keadaan, penyebab, dan rawatan lain yang dilakukan.

Komplikasi serius boleh merangkumi.

 • Edema paru atau cecair di paru-paru
 • Satu paru-paru runtuh
 • Jangkitan atau pendarahan

Komplikasi serius ini sangat jarang berlaku. Doktor akan membantu menentukan pilihan rawatan yang paling berkesan dan dapat membincangkan faedah dan risiko prosedur rawatan.

Oleh itu, anda harus selalu berjumpa dengan doktor anda sebelum membuat keputusan untuk menjalani rawatan.

Hubungan antara efusi pleura dan barah

Penyakit efusi pleura boleh disebabkan oleh sel barah yang menyebar ke pleura. Mereka juga boleh menjadi hasil sel barah yang menyekat aliran normal cairan dalam pleura.

Bukan hanya itu, cecair juga dapat menumpuk kerana rawatan barah tertentu, seperti radiasi atau kemoterapi.

Beberapa barah yang boleh menjadi penyebab penyakit ini termasuk:

 • Kanser paru-paru
 • Kanser payudara
 • Kanser ovari
 • Leukemia
 • Melanoma
 • Kanser serviks
 • Kanser serviks

Tanda dan gejala boleh merangkumi:

 • Nafas pendek
 • Batuk
 • Sakit dada
 • Hilang berat badan

Pleurodesis sering digunakan sebagai rawatan untuk efusi pleura ganas yang disebabkan oleh barah. Doktor anda akan menetapkan antibiotik sekiranya anda menghidap atau terdedah kepada jangkitan. Steroid atau ubat anti-radang lain dapat mengurangkan kesakitan dan keradangan.

Selain merawat penyakit efusi pleura yang berlaku akibat barah, doktor akan merawat barah yang menyebabkannya terlebih dahulu. Efusi pleura itu sendiri adalah hasil daripada barah metastatik.

Perkara lain yang perlu diperhatikan ialah orang yang menjalani rawatan barah akan mempunyai sistem kekebalan tubuh yang terganggu. Ini menjadikan mereka lebih mudah terkena jangkitan atau komplikasi lain.

Penyakit efusi pleura adalah penyakit yang boleh mengancam nyawa, oleh itu penyakit ini tidak boleh dipandang rendah.

Agar tidak menimbulkan komplikasi yang lebih serius, anda harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda merasakan tanda-tanda dan gejala penyakit ini.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!