Kesihatan

Suka Melakukan Pewarnaan Rambut? Ketahui ciri-ciri alahan pewarna rambut berikut

Tidak sedikit orang yang membuat keputusan pewarnaan rambut untuk menjadikan rambut kelihatan lebih menarik. Malangnya, bahan dalam pewarna rambut boleh menyebabkan reaksi tertentu. Apabila ciri-ciri alergi pewarna rambut telah muncul, ada baiknya berhenti menggunakannya dengan segera.

Bukan hanya gatal dan ruam merah, kejutan alahan boleh berlaku jika anda tidak mengatasinya dengan segera. Ayuh, ketahui apa ciri alahan pewarna rambut dan bagaimana mengatasinya di bawah.

Gambaran keseluruhan alahan pewarna rambut

Yayasan Asma dan Alergi Amerika (AAFA) mendefinisikan alergi sebagai tindak balas berlebihan sistem imun terhadap objek luaran. Dalam kes ini, objek asing yang dimaksud adalah sebatian yang terdapat dalam pewarna rambut.

Bahan ini adalah paraphenylenediamine (PPD), bahan kimia yang sangat biasa digunakan untuk pewarna rambut. PPD dipilih secara meluas kerana dapat memberikan penampilan semula jadi.

PPD biasanya mendapat campuran peroksida, sebatian kimia yang berfungsi mengubah warna. Dalam label pembungkusan pewarna rambut, PPD ditulis dengan banyak nama, seperti PPDA, asas phenylenediamine, atau benzenediamine.

Baca juga: Rambut Rontok Membuat Anda Tidak Percaya? Atasi dengan 7 dengan cara ini

Gejala alahan pewarna rambut

Dalam alergi ini, reaksi akan muncul di permukaan kulit, bukan pada rambut. PPD yang teroksidasi boleh menyebabkan dermatitis, iaitu keradangan pada lapisan luar kulit. Ciri alahan pewarna rambut terbahagi kepada tiga, iaitu:

1. Gejala alahan ringan

Bengkak kelopak mata. Sumber gambar: www.findatopdoc.com

Ciri alergi pewarna rambut yang ringan ialah kulit menjadi lebih kering daripada biasa. Kelopak mata dan telinga adalah yang pertama muncul tompok merah disertai dengan gatal-gatal.

Sekiranya tidak dirawat, keadaan ini boleh bertambah buruk, dan gejalanya boleh merebak ke bahagian badan yang lain, seperti kepala, leher, dan dahi. Reaksi alahan ini biasanya muncul dalam masa 48 jam setelah terkena PPD.

Kulit akan mengalami kerengsaan, retak, dan sensasi terbakar muncul. Sebenarnya, dalam beberapa kes, kulit di kawasan yang terkena boleh melepuh dan mengalami pembengkakan. Ia perlu dirawat secepat mungkin, agar keadaannya tidak bertambah buruk.

2. Tanda-tanda alahan teruk

Tahap alergi yang teruk hampir tidak berbeza dengan tahap sebelumnya. Walau bagaimanapun, tanda-tanda boleh menjadi lebih menyakitkan, seperti gatal yang lebih kuat.

Bengkak juga mula menunjukkan kesan yang signifikan, dalam bentuk peningkatan ukuran bahagian badan yang terkena, seperti dahi.

Di samping itu, gejala tidak hanya berlaku di kepala, tetapi boleh berlaku di seluruh badan. Tanda-tanda ini boleh bertahan berjam-jam atau bahkan beberapa hari selepas pendedahan pertama kepada PPD.

Baca juga: Awas! Syampu yang kerap berubah membawa masalah pada rambut

3. Kejutan anafilaksis

Tanpa rawatan yang betul, gejala di atas boleh berubah menjadi anafilaksis, yang mengejutkan kerana alahan kronik. Petikan Klinik Mayo, anafilaksis berlaku apabila sistem kekebalan tubuh mengeluarkan lebih banyak bahan kimia untuk melawan bahan asing dari luar, dalam hal ini PPD.

Anafilaksis pada alergi pewarna rambut dicirikan oleh:

 • Bengkak bibir, tangan dan kaki
 • Sukar untuk membuka mata kerana kelopak mata sudah bengkak
 • Pening yang tidak biasa
 • Suara berdehit
 • Bengkak di mulut, termasuk lidah dan tekak, menyukarkan untuk menelan dan bernafas
 • Sakit perut
 • Pening dan muntah

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini dapat menurunkan tekanan darah secara tiba-tiba dan membuat saluran udara menjadi sempit. Selepas itu, anda mungkin tidak sedarkan diri atau pingsan.

Mengatasi alahan pewarna rambut

Mengunjungi ahli dermatologi adalah keputusan yang tepat ketika mengalami alergi ini. Tetapi, anda juga boleh mengatasinya secara bebas di rumah, seperti:

 • Bilas rambut dengan segera dengan air suam jika reaksi terhadap pewarna muncul. Gunakan syampu untuk menyegarkan kulit kepala dari sensasi terbakar.
 • Gunakan ubat kortikosteroid topikal pada permukaan kulit yang mengalami reaksi alergi, seperti wajah, leher, kepala, dan bahagian lain. Ubat ini tidak boleh digunakan di dekat mata atau mulut.
 • Gunakan antiseptik yang mengandungi hidrogen peroksida untuk menenangkan kulit. Antiseptik ini juga dapat mengurangkan kerengsaan dan lepuh yang ada.
 • Ambil ubat antihistamin untuk mengurangkan keradangan dan gatal-gatal pada kulit.
 • Gunakan ubat yang mengandungi kalium permanganat untuk mengurangkan reaksi alahan.

Baca juga: Adakah anda mahu salap atau oral, berikut adalah rangkaian pilihan ubat untuk merawat dermatitis

Itulah ciri-ciri alahan pewarna rambut dan bagaimana mengatasinya yang perlu anda ketahui. Untuk mengurangkan berlakunya alergi ini, anda boleh mencari pewarna rambut yang tidak mengandungi ramuan yang dinyatakan di atas, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!