Kesihatan

Walaupun rongga mengeluarkan bau, apa yang menyebabkannya?

Rongga tidak berbau menyebabkan nafas yang keluar dari mulut juga akan berbau busuk. Sekiranya anda mempunyai ini, orang di sekitar anda boleh menjauhkan diri kerana mereka merasa tidak selesa.

Rongga pada gigi biasanya muncul kerana bakteria yang memakan gigi. Sekiranya ini berterusan, bakteria akan membuat rongga berbau tidak sedap. Untuk mengetahui apa yang menyebabkan bau rongga dan bagaimana mengatasinya, lihat di bawah!

Baca Juga: Jangan Bimbang! Berikut adalah Petua Selamat untuk Doktor Gigi semasa Corona

Punca rongga

Secara umum, rongga muncul apabila permukaan gigi telah rosak oleh bakteria. Semakin lama bakteria memakan gigi anda, semakin tinggi risiko kerosakan gigi. Di samping itu, semakin besar kemungkinan terbentuknya lubang.

Punca tentu dari makanan manis yang kita makan. Gula dalam makanan dan minuman yang anda makan memberi makan bakteria, yang membiak dan berkembang menjadi plak.

Penyebab bau rongga

Lubang di gigi dan bakteria di mulut akhirnya akan mengubah nafas segar menjadi bau mulut. Di samping itu, terdapat beberapa sebab lain mengapa rongga berbau. Berikut adalah beberapa faktor yang umumnya menjadi penyebabnya:

1. Rongga reput

Bau juga boleh menjadi tanda bahawa rongga mulai membusuk. Pada mulanya, bakteria mempengaruhi enamel luar gigi yang keras. Oleh kerana bakteria masuk ke dalam gigi dalam yang lebih lembut, ia menyebabkan perubahan kerosakan.

2. Selebihnya makanan melekat pada gigi

Punca utama ialah pengumpulan sisa makanan. Rongga yang terus mengumpul serpihan makanan akan menyebabkan banyak bakteria.

Hubungan antara bakteria dan makanan di rongga gigi akan menghasilkan sebatian sulfur yang tidak menentu (VSC). Bakteria ini terkumpul di lidah dan menyebabkan bau.

Menyikat lidah atau menggunakan pengikis lidah untuk menghilangkan VSC dapat membantu mencegah penumpukan bakteria.

3. Gosok gigi tidak bersih

Bukan hanya kerana rongga, tetapi keadaan mulut yang tidak bersih juga boleh menyebabkan bau busuk. Keadaan mulut yang tidak bersih sangat mudah menyebabkan banyak bakteria.

Bakteria yang tidak segera dirawat adalah penyebab bau busuk. Oleh itu, adalah penting untuk sentiasa menjaga kebersihan mulut dan gigi.

Walau bagaimanapun, sukar untuk menghilangkan bau mulut apabila bakteria terkumpul terlalu banyak. Apa yang perlu anda lakukan ialah berjumpa doktor gigi dengan segera. Jangan biarkan bakteria menyebabkan masalah kesihatan yang lain.

Baca juga: Tidak hanya muncul di wajah dan alat kelamin, herpes boleh berlaku di tangan, berikut adalah ciri-cirinya

Petua mengatasi rongga busuk

Nafas berbau yang disebabkan oleh rongga mesti diatasi dengan segera. Bau yang tidak menyenangkan akan sangat mengganggu ketika kita bercakap dengan orang lain.

Namun, malangnya masalah yang satu ini tidak menunjukkan simptom. Oleh itu, apa yang harus anda lakukan ialah memastikan gigi dan mulut anda sentiasa terjaga. Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan:

1. Perundingan dengan doktor gigi

Cara terbaik untuk mengatasi masalah bau yang disebabkan oleh rongga adalah berjumpa doktor. Kadang kala, punca bau mulut tidak diketahui.

Walau bagaimanapun, doktor anda dapat membantu anda menyingkirkan bakteria dan membuat nafas anda kembali segar.

2. Gosok gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari

Seperti yang telah dijelaskan, salah satu penyebab berlakunya rongga adalah keadaan mulut yang kotor. Oleh itu, anda perlu membersihkannya secara berlebihan untuk membunuh bakteria yang sudah tumbuh.

Paling tidak, anda harus menggosok gigi dua kali sehari, pada waktu pagi dan malam. Gunakan ubat gigi berfluoridasi dan berus gigi berbulu lembut. Berus selama dua minit ke celah dan sudut gigi.

Anda juga boleh menggunakan berus gigi elektrik untuk membuang lebih banyak serpihan makanan dan plak gigi. Berus gigi elektrik mempunyai pemasa yang membantu anda menggosok gigi dengan lebih berkesan.

3. Bersihkan mulut dan lidah anda

Selain menggosok gigi, anda juga harus membunuh bakteria di mulut dan lidah anda. Anda boleh menggunakan ubat kumur sekurang-kurangnya sekali sehari. Walau bagaimanapun, jika mulut anda kering dan sariawan mudah, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu.

Untuk membersihkan lidah, gunakan pengikis lidah. Langkah ini sangat berguna untuk menghilangkan bakteria dan mengeluarkan bahan penyebab bau dari makanan.

4. Penjagaan perubatan rutin

Untuk terus menjaga kebersihan mulut dan gigi, sudah tentu anda mesti mendapat rawatan perubatan. Sekurang-kurangnya, pergi ke doktor gigi dua kali setahun untuk membersihkan mulut dan gigi anda. Secara amnya, doktor akan memberikan rawatan khas untuk menghilangkan plak gigi.

Pemeriksaan pergigian dengan profesional perubatan akan membantu anda mencari punca masalah. Selain dapat merawatnya, rawatan perubatan secara berkala juga akan mencegah masalah kesihatan gigi dan mulut.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!