Kesihatan

Jangan cuai, ini adalah pilihan ubat sakit gigi yang selamat untuk kanak-kanak

Ubat sakit gigi kanak-kanak harus diberikan dengan perhatian khusus dan tidak boleh diambil secara sembarangan. Apabila kanak-kanak mengalami sakit gigi, jenis ubat dan rawatannya berbeza dengan orang dewasa.

Ibu mesti memahami bahawa penyebab sakit gigi pada kanak-kanak boleh berbeza-beza. Bermula dari jangkitan bakteria, rongga atau proses tumbuh gigi.

Ubat sakit gigi kanak-kanak

Berikut adalah dua jenis ubat sakit gigi kanak-kanak, semula jadi dan perubatan:

Ubat sakit gigi tradisional kanak-kanak

Sekiranya keadaan sakit gigi anak anda masih dalam tahap ringan tanpa gejala yang dianggap berbahaya, anda boleh memberikan beberapa jenis rawatan semula jadi di rumah.

Terdapat beberapa jenis rawatan yang boleh anda lakukan, seperti:

Berkumur dengan air garam

Sekiranya gigi anak anda sakit kerana kerengsaan ringan, anda boleh memberikan air garam untuk berkumur. Rawatan dengan cara ini adalah peringkat awal rawatan dan paling mudah.

Air garam itu sendiri dipercayai sebagai pembasmi kuman semula jadi dan dapat membantu melonggarkan zarah makanan dan kotoran yang mungkin tersekat di antara gigi anak anda.

Menurut jurnal itu Plos SatuBerkumur dengan air garam dipercayai dapat membantu mengurangkan keradangan dan menyembuhkan luka di mulut.

Untuk menggunakannya, anda boleh mencampurkan setengah sudu teh garam dalam segelas air suam dan menggunakannya sebagai ubat kumur.

Beri kompres air sejuk

Beri kompres sejuk di bahagian luar pipi kanak-kanak berhampiran kawasan gigi yang sakit. Kompres boleh berbentuk gel yang disejukkan atau dengan tuala yang direndam dalam air sejuk selama 20 minit.

Bantu anak menahan kompres untuk mengurangkan tekanan dan bengkak di mulut.

Manfaatkan khasiat bawang putih

Bawang putih mempunyai sifat perubatan. Satu kajian mengatakan bahawa keberkesanan bawang putih boleh menjadi penghilang rasa sakit.

Ibu boleh memberikan bawang putih yang dihancurkan dan disapukan pada bahagian gigi yang sakit.

Ubat sakit gigi kanak-kanak di farmasi

Selain penjagaan di rumah, Moms juga dapat memberikan beberapa ubat perubatan yang banyak terdapat di farmasi. Beberapa ubat farmasi yang boleh dipilih adalah:

Parasetamol

Paracetamol adalah ubat yang secara meluas dikenali sebagai ubat penghilang rasa sakit dan penghilang rasa sakit, termasuk sakit gigi. Untuk kanak-kanak, berikan dos parasetamol mengikut berat badan.

Ibuprofen

Selain parasetamol, anda juga boleh menggunakan ubat sakit gigi anak yang mengandungi ibuprofen. Berbeza dengan parasetamol, penggunaan ibuprofen dapat diulang setiap 6 atau 8 jam.

Jangan lupa untuk selalu memperhatikan dos dan arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan, Moms. Sekiranya keadaan sakit gigi anak tidak hilang, ada baiknya segera bawa anak ke doktor gigi.

Walaupun terdapat banyak cara untuk merawat sakit gigi pada kanak-kanak, cara terbaik adalah dengan mengambil langkah berjaga-jaga agar sakit gigi tidak berlaku.

Oleh itu, sangat mustahak untuk mengajar anak-anak melakukan beberapa perkara, dan juga melakukan pengawasan rutin setiap hari memandangkan anak-anak mudah bosan dan tidak tahu pentingnya menjaga kesihatan yang baik dan betul.

Terdapat beberapa perkara yang perlu dilakukan untuk mencegah rongga, iaitu, rajin membersihkan dan merawat gigi. Tidak ada yang salah jika anda juga berjumpa doktor dan melakukan pemeriksaan gigi secara berkala.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!