Kesihatan

Melecur? Hati-hati dengan Kesan-kesan Berbahaya yang Berlaku pada Tubuh!

Air keras adalah penyelesaian yang berbahaya jika terkena tubuh manusia. Setelah disiram dengan air keras walaupun tidak disengaja, akan ada banyak kesan buruk yang dapat terjadi, baik pada kulit, mata, hingga organ dalaman.

Jadi, apa sebenarnya air keras? Apa yang berlaku pada badan apabila disimbah dengan air keras? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Apa itu air keras?

Air keras adalah larutan yang mempunyai tahap keasidan yang tinggi. Menurut penjelasan Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM), air keras adalah penyelesaian yang mengakis dan mudah terbakar.

Air keras itu sendiri merujuk kepada larutan dengan kandungan asid sulfurik yang tinggi (H2JADI4) atau asid hidroklorik (HCl). Sebenarnya, air keras adalah penyelesaian yang berkait rapat dengan aktiviti harian.

Untuk urusan rumah tangga, misalnya, air keras sering digunakan sebagai bahan aktif dalam produk pembersih tandas atau lantai. Penyelesaiannya juga sering dijumpai dalam bateri dan bateri kenderaan bermotor.

Air keras bertindak balas dengan kuat terhadap logam, kayu, pakaian, dan juga bahan organik. Penyelesaiannya sangat reaktif, mempunyai bau yang menyakitkan, menjengkelkan, dan boleh menyebabkan kebakaran. BPOM sendiri memasukkan air keras sebagai bahan kimia berbahaya (B3).

Air keras hampir mempunyai persamaan dengan cecair berasid di perut. Asidnya sangat menjengkelkan, dapat mengikis lapisan dinding perut sehingga menyebabkan sensasi menyengat.

Apa yang berlaku apabila badan disiram dengan air keras?

Walaupun mudah didapati di banyak produk rumah dan automotif, penggunaan air keras tidak boleh melibatkan hubungan fizikal secara langsung. Kerana, ada beberapa perkara yang sangat berbahaya jika larutan itu melanda badan anda.

Beberapa kesan buruk yang boleh terjadi pada badan setelah disiram dengan air keras termasuk:

Kesan pada kulit dan mata

Semasa menggunakan produk yang mengandungi air keras, sebaiknya memakai sarung tangan dan pelindung muka. Kerana, kedua-dua kawasan tubuh ini paling mudah terdedah kepada larutan air keras.

Dipetik dari Medline Plus, jika bersentuhan dengan kulit, larutan dengan kandungan asid sulfurik yang tinggi boleh menyebabkan luka bakar dan kesakitan yang teruk. Bukan hanya itu, pendedahan kepada air keras dapat meninggalkan lepuh yang meninggalkan kesan.

Kesan yang sama juga boleh berlaku pada mata. Setelah disiram dengan air keras walaupun secara tidak sengaja, deria penglihatan dapat mengalami penurunan fungsi yang melampau. Ya, anda boleh kehilangan penglihatan jika mata anda terkena penyelesaiannya.

Baca juga: Jangan Panik, Ini adalah Pertolongan Cemas untuk Luka Bakar yang Harus Anda Ketahui!

Kesan jika disedut

Seperti yang telah disebutkan, air keras adalah larutan yang mempunyai bau yang kuat. Setelah disiram dengan air keras, aroma pedas dapat memasuki hidung anda dan membuat anda menyedutnya secara tidak sengaja.

Kesan buruk yang boleh disebabkan oleh penyedutan asid sulfurik dan asid hidroklorik secara tidak sengaja termasuk:

 • Warna biru pada kulit, bibir dan kuku
 • Sukar bernafas
 • Tubuh serta-merta menjadi lemah
 • Sakit dada dengan sesak
 • Tercekik
 • Batuk, mungkin disertai dengan darah
 • Pening
 • Penurunan tekanan darah
 • Nadi menjadi lebih pantas.

Kesan jika tertelan

Dalam kes yang jarang berlaku, setelah melecur dengan air keras, larutan boleh masuk ke mulut dan juga ditelan. Ia boleh memudaratkan badan. Beberapa gejala yang mungkin muncul termasuk:

 • Pembakaran dan kesakitan teruk di mulut dan tekak
 • Bengkak di kawasan tekak menyebabkan kesukaran bernafas
 • Sakit perut yang teruk
 • Muntah berdarah
 • Sakit dada yang teruk
 • Penurunan tekanan darah yang melampau menyebabkan kejutan
 • Penglihatan mula merosot.

Pertolongan cemas jika disimbah dengan air keras

Setelah badan disiram dengan air keras, seboleh-bolehnya segera mengambil langkah kecemasan secara bebas. Pendedahan kepada larutan yang mengandungi asid kuat boleh menyebabkan penurunan fungsi banyak organ penting dalam tubuh, termasuk jantung.

Lakukan pertolongan cemas berikut selepas terkena air keras:

 • Sekiranya air keras ditelan secara tidak sengaja, segera minum air atau susu (1-2 cawan untuk orang dewasa dan cawan untuk kanak-kanak).
 • Segera cuci kawasan mata yang terkena air keras dengan air bersih atau menggunakan larutan masin. Lakukan proses pembersihan sekurang-kurangnya 30 minit. Sekiranya mata tercemar dengan zarah pepejal, buka penutupnya dan lepaskan objek secepat mungkin.
 • Sekiranya air keras menyentuh kulit, segera angkat pakaian dan perhiasan. Kemudian, cuci permukaan kulit yang terjejas dengan air bersih sehingga gejala hilang dan tiada lagi larutan asid.
 • Segera cari tempat terbuka yang mempunyai udara segar jika air keras disedut secara tidak sengaja. Sekiranya anda sukar bernafas, minta orang yang terdekat dengan anda untuk memberi pernafasan buatan dan jangan menunggu lebih lama untuk pergi ke hospital terdekat.

Nah, itu adalah beberapa gejala yang timbul di dalam badan setelah disiram dengan air keras dan langkah pertolongan pertama yang boleh anda ambil. Agar keadaan tidak bertambah buruk, segera dapatkan bantuan perubatan, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!