Kesihatan

Sayur-sayuran yang Disebut Boleh Membuat Lemak, Benarkah? Inilah Jawapannya!

Setakat ini, pengambilan sayur sangat digalakkan bagi banyak orang yang menjalani program diet untuk menurunkan berat badan.

Namun, ketika ini terdapat perbincangan viral di media sosial mengenai sayur-sayuran yang dikatakan boleh membuat anda gemuk. Adakah ini benar? Lihat penjelasannya.

Bolehkah sayur-sayuran menjadikan anda gemuk?

Melancarkan penjelasan dari halaman Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, memang benar bahawa buah-buahan dan sayur-sayuran lebih rendah kalori daripada banyak makanan lain. Tetapi mereka mengandungi sedikit kalori.

Sayur-sayuran tidak menjadikan anda gemuk selagi dimakan dalam ukuran bahagian yang betul. Meningkatkan jumlah makanan yang anda makan tanpa tahap aktiviti fizikal boleh menyebabkan kenaikan berat badan seperti lemak badan.

Walaupun ini berlaku untuk semua makanan, makan sayur cenderung membuat anda gemuk daripada makanan lain.

Kecuali kekacang dan sayur-sayuran berkanji, sangat tidak mungkin anda menjadi gemuk, walaupun anda makan sayur-sayuran dalam jumlah yang banyak.

Pengambilan sayur-sayuran dapat mengawal berat badan dengan baik

Makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, bersama dengan biji-bijian, daging tanpa lemak, dan kacang-kacangan, adalah cara yang selamat dan sihat untuk menurunkan atau mengekalkan berat badan.

Di samping itu, diet yang kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran dapat mengurangkan risiko beberapa jenis barah dan penyakit kronik yang lain. Buah-buahan dan sayur-sayuran juga menyediakan vitamin dan mineral penting, serat, dan bahan lain yang penting untuk kesihatan.

Kalori dalam sayur-sayuran

Sebilangan besar sayur-sayuran sangat rendah kalori. Satu cawan jagung kuning manis mengandungi 125 kalori, wortel mengandungi 52 kalori, brokoli mengandungi 31 kalori. Sementara saderi mengandungi 16 kalori dan selada mengandungi 10 kalori.

Berdasarkan nilai-nilai ini, anda harus makan beberapa cawan kebanyakan sayur setiap hari untuk kesan yang besar terhadap kenaikan berat badan.

Kerana sukar untuk membuat ketidakseimbangan kalori yang besar dengan memakan sayur-sayuran, dan anda pasti anda tidak akan gemuk walaupun anda makan terlalu banyak.

Anda boleh menikmati pelbagai jenis sayur-sayuran setiap hari. Matlamat selama lima hidangan setiap hari dan pilih campuran warna untuk memastikan campuran nutrien yang baik. Semua sayur-sayuran, baik untuk dimakan dan boleh dikira dalam lima hidangan setiap hari.

Baca juga: Adakah Sayuran Goreng Sihat untuk Tubuh? Inilah Jawapannya!

Khasiat sayur-sayuran untuk kesihatan

Sayuran kaya dengan vitamin, mineral dan antioksidan penting yang memberikan banyak manfaat kesihatan yang penting untuk tubuh.

Contohnya, wortel diketahui mempunyai kandungan vitamin A yang sangat tinggi, yang berperanan penting dalam kesihatan mata, seiring bertambahnya usia. Sayur-sayuran juga menawarkan banyak faedah kesihatan lain seperti:

Meningkatkan kesihatan pencernaan

Sayuran adalah sumber serat makanan yang baik, sejenis karbohidrat yang membantu makanan melewati sistem pencernaan.

Kajian menunjukkan bahawa serat juga dapat meningkatkan penyerapan vitamin dan mineral dalam tubuh, berpotensi meningkatkan tahap tenaga harian.

Menurunkan tekanan darah

Banyak sayur-sayuran berdaun hijau seperti kangkung, bayam, dan lobak mengandungi kalium. Kalium membantu buah pinggang menyaring natrium dari badan dengan lebih berkesan, yang dapat menurunkan tekanan darah.

Mengurangkan risiko penyakit jantung

Sayuran berdaun hijau juga mengandung vitamin K, yang diyakini dapat mencegah penumpukan kalsium di arteri. Ini dapat menurunkan risiko kerosakan arteri dan membantu mencegah banyak komplikasi kesihatan jantung pada masa akan datang.

Membantu menurunkan berat badan

Sayur-sayuran cenderung rendah kalori daripada makanan lain, tetapi dapat menjadikan anda sihat dan kenyang lebih lama.

Ini kerana serat dan air dalam sayur-sayuran membuat anda kenyang lebih lama daripada memakan karbohidrat halus yang kekurangan serat. Menggabungkan sayur-sayuran dengan protein dan lemak sihat akan membuat anda kenyang sehingga makanan anda seterusnya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!