Kesihatan

Empat Sebab Mengapa Anda Perlu Mengganti Seluar Dalam Anda Setiap Hari!

Satu kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa sekitar 45 peratus orang Amerika tidak menukar seluar dalam mereka sehingga 2 hari. Bagi sesetengah orang, kebiasaan ini mungkin terdengar kasar. Lalu, bagaimana dengan diri anda?

Betapa pentingnya menukar seluar setiap hari? Apakah kesannya jika anda jarang menggantinya? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Adakah Ukuran Zakar Anda Biasa? Ayuh, kenali bentuk dan teksturnya

Kepentingan menukar seluar dalam

Seluar dalam mempunyai peranan penting dalam mewujudkan rasa selesa ketika dalam perjalanan. Namun, jika jarang diganti, bakteria yang berkembang dapat memberi kesan negatif pada organ kelamin dan kawasan sekitarnya, seperti:

1. Bau busuk

Kawasan di sekitar alat kelamin, termasuk pangkal paha, adalah tempat yang sangat lembap. Ini kerana tidak ada jurang yang membolehkan udara masuk dari luar. Hasilnya, peluh yang dihasilkan juga lebih banyak berbanding bahagian badan yang lain.

Ketiadaan peredaran udara juga memudahkan peluh terkumpul. Lama kelamaan, keadaan ini boleh menimbulkan bau yang tidak menyenangkan. Pada wanita, keadaan ini dapat diperburuk oleh bau yang keluar dari vagina. Jadi, jangan lupa untuk selalu menukar pakaian dalam anda!

2. Kerengsaan dan kerengsaan kulit

Adakah anda pernah merasakan sakit di pangkal paha semasa berjalan? Ini mungkin kesan daripada seluar dalam yang jarang diganti. Peluh yang terkumpul tentu saja merupakan tempat yang sesuai untuk pertumbuhan bakteria.

Lepuh kemerahan biasanya disebabkan oleh kerengsaan. Kebersihan adalah sebab utama. Sekiranya dibiarkan, keadaan ini boleh mengganggu aktiviti harian anda. Bakteria tidak akan meninggalkan seluar dalam anda kecuali anda membasuhnya.

Baca juga: 5 ciri faraj yang sihat yang mesti anda ketahui, apakah itu?

3. Jangkitan kulat

Selain dua perkara di atas, malas untuk menukar seluar dalam boleh membuat anda terkena jangkitan yis. Bagaimana ia berlaku? Dilaporkan dari kesibukan, Acuan sangat mudah ditanam di persekitaran yang lembap.

Seperti yang telah dijelaskan, peluh yang terkumpul dapat mempengaruhi tahap kelembapan kawasan genital. Selain itu, bakteria yang terperangkap boleh memburukkan lagi keadaan.

Jangkitan kulat dicirikan oleh kemunculan ruam merah atau plak, yang kadang-kadang disertai dengan gatal-gatal dan sensasi terbakar. Dalam banyak kes, jangkitan ini dapat menjadikan kulit menjadi gelap dan menebal.

Malangnya, walaupun jangkitan berjaya dirawat, bekas luka akan tetap ada dan sukar untuk dihilangkan. Sudah tentu, keadaan ini dapat menurunkan keyakinan diri anda di hadapan pasangan anda.

4. Jangkitan saluran kencing

Sistem kencing manusia. Sumber gambar: www.lumenlearning.com

Bukan hanya jamur, seluar dalam yang jarang berubah sebenarnya boleh menyebabkan jangkitan yang lebih teruk, anda tahu. Petikan dari Klinik Mayo, Jangkitan ini boleh berlaku di mana-mana bahagian sistem kencing, seperti ginjal, ureter, uretra, hingga pundi kencing.

Bakteria dalam seluar dalam boleh memasuki organ kemaluan, kemudian pergi ke uretra dan menyebabkan keradangan pada saluran kencing. Apabila keadaan ini berlaku, kencing akan menyakitkan dan disertai dengan sensasi terbakar, sakit pinggul, sehingga pembuangan darah bercampur dengan air kencing.

Sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Amerika Syarikat menjelaskan, wanita yang mempunyai masalah kebersihan pada organ genital lebih mudah terkena jangkitan ini, terutama jika mereka sedang haid.

Baca juga: Rentan Berlaku Pada Wanita, Ketahui Mengenai Jangkitan Saluran Kencing

Adakah anda perlu menukar seluar dalam anda setiap hari?

Tidak ada peraturan khusus untuk menukar seluar dalam. Menurut Philip M. Tierno, profesor klinikal mikrobiologi dan patologi di University of Universiti New York, menukar pakaian dalam beberapa kali sehari adalah pilihan terbaik.

Namun, melakukannya sekali dalam 24 jam sudah cukup. Terutama bagi anda yang aktif dan mudah berpeluh, sangat digalakkan menggantinya sekurang-kurangnya dua kali sehari.

Semakin lama seluar dalam tidak diubah, semakin banyak bakteria akan tumbuh. Petikan dari garis kesihatan, terdapat lebih daripada 10 ribu bakteria pada seluar dalam yang bersih yang telah dicuci.

Anda boleh bayangkan berapa banyak bakteria yang ada di seluar dalam ketika keadaan masih kotor.

Cara mencuci seluar dalam dengan cara yang betul

Tidak seperti pakaian biasa, mencuci seluar dalam memerlukan teknik dan kaedah khas. Salah satunya adalah tidak mencampurkannya dengan pakaian lain. Ini dilakukan supaya bakteria yang terkandung di dalamnya tidak menyebar dan melekat pada pakaian lain.

Setelah mencucinya, keringkan seluar dalam di bawah sinar matahari atau udara panas. Sekiranya tidak ada cahaya matahari, anda boleh menyeterika dengan segera setelah ia kering.

Sekiranya anda benar-benar ingin menyingkirkan semua bakteria, cubalah rendam seluar dalam dalam air panas selama beberapa minit. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kuman dan bakteria boleh mati ketika berada di dalam air dengan suhu 100 ° Celsius. Suhu ini adalah titik didih air yang optimum.

Tidak seperti virus, bakteria sangat sensitif terhadap suhu panas, dapat mati dalam beberapa saat ketika berada pada suhu 100 ° Celsius. Walau bagaimanapun, jangan rendam seluar dalam terlalu lama sehingga serat kain tidak rosak.

Itulah sebabnya anda mesti menukar seluar dalam anda dengan kerap dan mencucinya dengan betul. Selain sihat, gaya hidup yang bersih dapat mencegah anda dari pelbagai penyakit. Kekal sihat, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!