Kesihatan

Menyimpan Makanan di dalam Peti Sejuk Tidak Boleh Cuai yang Anda Ketahui! Inilah Jalan yang Betul

Menyimpan makanan di dalam peti sejuk bertujuan untuk memastikan makanan segar dan tahan lama. Tetapi menyimpan makanan di dalam peti sejuk tidak boleh diabaikan, anda tahu kerana ini boleh menjejaskan kualitinya. Jadi, bagaimana cara menyimpan makanan di dalam peti sejuk dengan betul?

Baca Juga: Fungsi Perut Selain Tempat Menyimpan Makanan, Inilah Yang Perlu Anda Ketahui

Cara menyimpan makanan di dalam peti sejuk dengan cara yang betul

Selalunya kita menyimpan makanan di dalam peti sejuk mengikut kehendak kita atau hanya menyimpannya di tempat kosong tanpa memperhatikan peraturan. Namun, ternyata peti sejuk mempunyai lebih banyak fungsi daripada sekadar penyejuk.

Peti sejuk adalah peranti berteknologi tinggi yang menggunakan kawalan untuk memastikan tahap kelembapan, cahaya dan suhu tetap berada pada tahap optimum untuk menyimpan makanan.

Menyimpan makanan dengan betul dapat mengekalkan nutrien dan memastikan makanan tidak menjadi buruk. Bukan hanya itu, ia juga dapat mengurangkan risiko pencemaran sisa makanan.

Dilaporkan dari Latihan Berkelajuan TinggiInilah cara menyimpan makanan di dalam peti sejuk dengan cara yang betul.

Baca juga: Tidak kurang dari daging, ini adalah 8 makanan lain yang kaya dengan protein

Rak atas dan tengah

Di bahagian rak ini, anda harus menyimpan makanan siap makan, seperti produk tenusu, makanan siap makan, makanan bungkus, sisa makanan, daging masak, dan salad siap makan. Semua ini harus disimpan di dalam bekas tertutup untuk mengelakkan pencemaran.

Makanan siap makan disimpan di bahagian atas peti sejuk, jauh dari makanan mentah sehingga bakteria berbahaya tidak dapat berpindah dari makanan mentah ke makanan yang dimasak.

Di bahagian atas peti sejuk, selalu pastikan anda tidak meletakkan roti dan kopi, kerana suhu dari peti sejuk dapat merosakkannya lebih cepat.

Rak bawah

Rak bawah digunakan untuk menyimpan daging mentah, unggas, dan ikan di dalam bekas tertutup untuk menghentikannya menyentuh atau meneteskan air ke makanan lain.

Daging mentah harus selalu disimpan di bahagian bawah peti sejuk untuk mengelakkan pencemaran.

Jangan lupa untuk memastikan selalu menyimpan makanan yang dibungkus dalam bekas tertutup sehingga tidak bersentuhan dengan makanan lain. Bukan itu sahaja, anda tidak boleh membuka pembungkus makanan sehingga siap dimasak.

Mengemas semula makanan boleh mendedahkannya kepada bakteria yang berpotensi menjadikannya tidak selamat untuk dimakan ketika tiba masanya untuk memasak.

Mengapa menyimpan daging mentah di rak bawah?

Daging mentah yang baru dibeli hendaklah diletakkan di rak bawah kerana suhunya cenderung paling sejuk di bahagian dalam peti sejuk ini.

Sekiranya peti sejuk mempunyai laci khas untuk daging mentah, seperti peti sejuk beku, kaedah terbaik adalah menyimpannya di sana. Kerana laci khas membantu mengekalkan suhu yang konsisten sehingga makanan dapat bertahan lebih lama.

Daging mentah tidak boleh disimpan di dalam peti sejuk selama-lamanya. Sekiranya daging tidak digunakan selama beberapa hari, ia harus dimasukkan ke dalam beg. Kemudian, masukkan kantung ke dalam peti sejuk beku untuk kegunaan kemudian.

Laci tertutup

Secara amnya, di sinilah sayur dan buah harus disimpan. Elakkan mencampurkan daging dengan buah dan sayur-sayuran. Menyimpan makanan ini bersama-sama dapat meningkatkan risiko pencemaran.

Untuk sayur-sayuran dan buah-buahan sahaja, tidak mengapa menyimpannya bersama. Tetapi kaedah terbaik adalah menyimpan makanan yang serupa bersama-sama. Ini kerana sayur-sayuran dan buah-buahan mengeluarkan gas yang berbeza.

Contohnya, jangan campurkan epal dengan wortel atau oren dengan bayam. Cuba simpan setiap jenis sayur dalam laci yang berbeza.

Sebelum meletakkan sayur-sayuran, buah, dan salad di dalam peti sejuk, anda harus mencucinya terlebih dahulu. Pastikan juga dibungkus dengan kertas atau plastik dengan lubang udara untuk melindunginya dari pencemaran.

Untuk salad dan perasa, cubalah membungkusnya dengan tuala kertas lembap sebelum disimpan. Ini dilakukan untuk mengelakkannya kering dan menjadikannya lebih segar dan tahan lama.

Pintu

Cara ketiga untuk menyimpan makanan di dalam peti sejuk dengan betul adalah dengan menyimpan makanan atau minuman yang paling enak ketika sejuk di pintu peti sejuk.

Barang-barang yang tidak mudah rosak, seperti minuman, beberapa rempah, air, dan makanan atau minuman lain yang tidak mudah rosak mesti diletakkan di sini. Jangan sekali-kali menyimpan minuman seperti susu di sini kerana suhunya tidak stabil.

Ini juga berlaku untuk rak di bahagian dalam pintu peti sejuk. Rak tidak mengekalkan suhu yang konsisten dan suhu sering lebih panas daripada suhu peti sejuk itu sendiri.

Selain memperhatikan cara menyimpan makanan di dalam peti sejuk, perhatikan cara menjaga kualitinya

Sentiasa ingat bahawa peti sejuk harus ditetapkan pada suhu 0-5 darjah Celsius supaya kadar kerosakan makanan dapat diperlahankan dan bakteria berbahaya tidak dapat membiak. Pada suhu ini, makanan tetap selamat untuk dimakan.

Anda juga harus selalu ingat tarikh luput makanan.

Makanan yang telah melewati tarikh luputnya tidak boleh dimakan kerana bakteria berbahaya berpeluang tumbuh yang boleh membahayakan kesihatan.

Tidakkah anda tahu cara menyimpan makanan di dalam peti sejuk? Untuk menjaga kualiti makanan, mari kita amalkan kaedah yang dinyatakan di atas mulai sekarang.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!