Kesihatan

Tergoda dengan Memory Foam Mattress? Ketahui Pertama Manfaat dan Kelemahan Di Sini!

Tidur yang berkualiti sangat mempengaruhi kesihatan keseluruhan. Tidak hairanlah banyak pengeluar berusaha menawarkan ini melalui produk mereka di pasaran, salah satunya adalah tilam busa memori.

Walau bagaimanapun, seperti kebanyakan produk dengan tuntutan kesihatan yang lain, tilam busa memori mempunyai kebaikan dan keburukan kerana ada yang mendakwa mendapat manfaat daripada produk ini, sementara yang lain tidak.

Apakah tilam busa memori?

Laman web kesihatan WebMD mengatakan tilam busa memori pertama kali dibuat untuk tempat duduk pesawat NASA pada pertengahan 1960-an. Tilam busa memori dibuat dari bahan yang dipanggil viskoelastik. Objek ini dikatakan mempunyai daya serapan dan kelembutan tenaga yang tinggi.

Buih memori akan mengikut bentuk badan dengan mengenalinya melalui haba dan tekanan yang dihasilkan oleh badan. Objek ini malah akan mengagihkan berat badan secara sekata. Sekiranya anda bergerak, busa memori akan kembali ke bentuk asalnya.

Setelah digunakan oleh NASA, busa memori kemudian mula menyebar ke kegunaan lain. Bermula dari topi keledar hingga kasut telah menggunakan bahan ini. Dunia perubatan malah menggunakannya sebagai tempat duduk bagi orang kurang upaya.

Tambahan pula, seperti yang terkenal sekarang. Buih viskoelastik ini lebih popular dalam produk seperti bantal, tikar duduk dan tilam. Setiap produk dilengkapi dengan ketumpatan dan kedalaman yang berbeza.

Apakah kelebihan tilam busa memori?

Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan di punggung, tilam busa memori boleh menjadi penyelesaian. Kerana tilam ini dapat mengikut bentuk badan dan mengagihkan berat badan secara merata sehingga tulang belakang menjadi selesa dan tekanan pada badan dan punggung akan berkurang.

Satu kajian dalam Journal of Wound, Ostomy and Continence Nursing bahkan mendapati bahawa menambahkan lapisan tilam busa memori ke tempat tidur hospital dapat mengurangkan tekanan pada pesakit yang sakit parah.

Bagaimana dengan kualiti tidur?

Malangnya, teknologi tidur tilam busa memori masih baru sehingga tidak ada banyak kajian menyeluruh. Contohnya, mengukur kualiti tidur dipengaruhi oleh objek tertentu seperti tilam busa memori.

Pakar tidur, Donna L. Arand, PhD, melalui pernyataannya di halaman WebMD, memanggil aktiviti elektrik otak seperti yang diukur oleh electroencephalogram (EEG) semasa tidur tidak sesuai dengan apa yang dialami seseorang secara peribadi.

"Jadi mungkin orang yang dikaji mengatakan 'Saya tidur nyenyak', walaupun parameter EEG tidak menunjukkannya," kata Arand.

Bagaimanapun, dia meneruskan, setiap orang mempunyai pilihan masing-masing mengenai permukaan tempat tidur mereka. Jadilah di permukaan yang lembut, sedikit keras, atau kukuh.

Apakah kelemahan tilam busa memori?

Berikut adalah beberapa kelemahan busa memori yang perlu anda ketahui:

Tidak menyelesaikan masalah tidur

Kathy R. Gromer, MD, pakar tidur dari Minnesota Sleep Institute, Amerika Syarikat mengakui bahawa tilam busa memori dapat meningkatkan kualiti tidur. "Sekiranya anda dapat mengurangkan titik tekanan badan, maka tilam ini dapat meningkatkan kualiti tidur," katanya kepada WebMD.

Malangnya, tilam busa memori tidak banyak berlaku seperti gangguan tidur apnea tidur atau masalah tidur lain yang merupakan keluhan utama yang sering diperoleh daripada pesakit.

Tidak selesa ketika suhunya panas

Tilam busa memori menyesuaikan dengan bentuk badan dengan memanfaatkan haba yang dihasilkan oleh badan. Oleh itu, tilam ini akan mengekalkan panas badan agar tidak selesa dipakai ketika suhunya panas.

Walau bagaimanapun, di beberapa kediaman ini dapat diatasi dengan menyesuaikan suhu bilik menggunakan penghawa dingin dan alat penyejuk lain.

Mengandungi bau

Produk tilam busa memori baru dapat mengeluarkan bau kimia yang pelik. Fenomena ini disebut dari gas.

Untuk mengatasi masalah ini, laman web kesihatan mengesyorkan meninggalkan kasur yang baru dibeli di tempat terbuka sekurang-kurangnya 24 jam sebelum anda meletakkan cadar di atasnya.

Demikianlah pelbagai penjelasan mengenai tilam busa memori. Fahami kelebihan dan kekurangan produk kesihatan yang ingin anda beli, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Copyright unitygulfshores.com 2022