Kesihatan

Mari ketahui cara menghilangkan kahak pada bayi

Selsema atau selesema boleh menyerang sepanjang usia, boleh menyerang orang dewasa, kanak-kanak dan juga bayi. Selsema pada bayi pastinya sama dengan selesema pada orang dewasa, penghidap akan menunjukkan gejala batuk, hidung berair atau hidung tersumbat.

Kerana simptom-simptom ini, bayi yang mengalami selesema biasanya menjadi lebih rewel. Sementara itu, ibu bapa tidak boleh memberi ubat kepada bayi untuk menghilangkan simptom selesema, kerana ubat selesema di luar kaunter tidak digalakkan untuk kanak-kanak di bawah usia 4 tahun.

Tetapi tidak perlu risau, kerana ibu bapa masih boleh melakukan beberapa cara untuk menghilangkan kahak pada bayi dan membuat keadaan mereka lebih baik. Inilah cara membuang kahak pada bayi yang boleh dilakukan oleh ibu bapa di rumah untuk menjadikan anak lebih selesa.

Cara menghilangkan kahak pada bayi yang boleh dilakukan di rumah

Kaedah berikut hanya boleh dilakukan untuk menghilangkan selesema pada bayi, bukan untuk menghentikan selesema. Kerana selesema atau selesema dapat disembuhkan ketika sistem kekebalan tubuh anak berjaya mengalahkan virus selesema di tubuhnya.

Tetapi cara ini harus dilakukan, kerana ia berkesan menghilangkan kahak pada bayi. Dengan cara itu nafas bayi menjadi lebih santai, bayi lebih tenang dan membuatkan tidur kembali nyenyak. Berikut adalah cara yang boleh digunakan oleh ibu bapa:

Mandi dengan air suam

Mandi dengan air suam boleh mengganggu bayi. Semasa mandi, perhatian bayi akan terganggu dengan bermain dengan air, dia akan melupakan ketidakselesaan yang disebabkan oleh selesema.

Sementara itu, wap yang keluar dari air suam ketika mandi akan membantu mengatasi lendir yang menyumbat hidung bayi. Wap akan membantu mengeluarkan lendir dengan lebih mudah.

Humidifier dan wap

Gunakan pelembap atau pelembap di bilik bayi semasa mereka tidur, untuk membuat lendir lebih mudah dikeluarkan. Semasa menggunakan pelembap, ibu juga boleh menambahkan minyak pati kayu putih di dalamnya.

Kukus dengan aroma minyak kayu putih dipercayai dapat membantu menghilangkan kahak dari dada dan hidung. Penggunaan minyak pati lain juga dapat membantu. Tetapi untuk memastikan keselamatan si kecil anda, ibu-ibu boleh berjumpa doktor terlebih dahulu.

Kekal hidrat

Pada orang dewasa, memastikan badan terhidrat dapat membantu mengatasi kesesakan hidung semasa selesema. Terutama jika anda minum banyak air suam.

Sementara itu, bagi bayi, cukup untuk memastikan bayi mendapat susu ibu yang mencukupi. Cecair yang mencukupi dapat membantu melonggarkan lendir di dada dan hidung. Supaya lebih senang dikeluarkan dan memudahkan pernafasan bayi.

Cecair masin

Meneteskan sedikit atau dua garam ke dalam hidung anda dapat membantu melonggarkan lendir. Gunakan pipet atau alat khas untuk menjatuhkan garam pada kedudukan yang diinginkan untuk melonggarkan lendir yang sangat tebal.

Kaedah ini biasanya berkesan untuk membantu si kecil mengeluarkan kahak di hidung atau dada. Tetapi sebelum menggunakan garam, ibu boleh bertanya kepada doktor jenama garam apa yang mereka cadangkan agar mereka tidak memilih yang salah untuk si kecil anda.

Peranti penyedut hidung

Cara terakhir untuk menghilangkan kahak pada bayi adalah dengan menggunakan alat penyedut hidung. Alat ini berbentuk balon dengan pipet di hujungnya.

Sebilangan orang takut menggunakan alat ini. Tetapi jika digunakan dengan betul, alat ini dapat menghilangkan kahak yang menyumbat hidung bayi dengan berkesan dan dapat membuat si kecil bernafas dengan lebih mudah.

Itulah cara membuang kahak pada bayi yang boleh dilakukan. Beberapa kaedah biasanya berkesan apabila dilakukan, tetapi kadang-kadang masih ada kahak yang tersisa di dada atau hidung bayi.

Sekiranya bayi anda masih kelihatan tidak selesa walaupun dahak, anda boleh melakukan urutan lembut di sekitar hidung, alis, tulang pipi, garis rambut dan bahagian bawah kepalanya. Urutan dapat membantu menghilangkan kekecohan dan menghilangkan rasa tidak selesa pada bayi.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!