Kesihatan

Hati-hati kekurangan Protein juga berbahaya bagi tubuh, inilah kesannya

Protein adalah bahan penting yang diperlukan oleh badan. Bagaimana jika badan kekurangan protein? Berikut adalah penjelasan mengenai kesan kekurangan protein yang boleh membahayakan tubuh, lihat penjelasan di bawah!

Baca juga: Tidak kurang dari daging, ini adalah 8 makanan lain yang kaya dengan protein

Kesan kekurangan protein pada badan

Protein adalah salah satu nutrien penting bagi tubuh untuk membantu membina otot dan tisu badan. Tetapi protein tidak boleh terlalu lama di dalam badan. Ini adalah kesan kekurangan protein yang membahayakan badan anda, termasuk:

Keadaan yang berlaku apabila badan kekurangan protein. Foto: //www.qatarday.com

Menyebabkan edema

Kesan pertama kekurangan protein adalah edema, yang membengkak kerana cecair berlebihan yang terkumpul di tisu badan. Ini berlaku kerana pengambilan albumin, protein utama dalam darah, sangat kecil.

Almubin sendiri sangat berperanan dalam menjaga cairan dalam saluran darah dari bocor ke tisu badan yang lain. Kulit bukan sahaja bengkak, tetapi biasanya orang yang kekurangan albumin akan mengalami perut buncit walaupun badannya kurus.

Menyebabkan pengumpulan lemak di hati

Sekiranya terdapat kekurangan protein, tubuh tidak lagi dapat menghasilkan lipoprotein yang bertanggungjawab untuk membuang lemak.

Kesan kekurangan protein dalam jangka masa panjang, boleh menyebabkan pengumpulan lemak di hati sehingga berisiko mengalami kegagalan fungsi hati.

Menghambat pertumbuhan anak

Kesan kekurangan protein yang lain juga boleh menyebabkan anak gagal berkembang. Ini adalah perkara yang paling biasa pada kanak-kanak yang kekurangan zat makanan.

Kanak-kanak yang kekurangan protein umumnya dapat dilihat dari mempunyai ketinggian yang tidak sesuai dengan usia atau stunting mereka. Ini sangat biasa pada kanak-kanak yang kekurangan protein.

Mudah dijangkiti

Kekurangan protein juga boleh menyebabkan sistem imun seseorang tidak optimum. Oleh itu, tubuh menjadi rentan terhadap penyakit, terutama penyakit yang disebabkan oleh jangkitan dengan mikroorganisma.

Di samping itu, sel darah putih bertanggungjawab terhadap daya pelindung imun badan. Apabila badan kekurangan protein, pengeluaran sel darah putih juga akan berkurang.

Gangguan kulit, kuku dan rambut

Kesan lain dari kekurangan protein dapat dilihat pada bahagian tubuh yang terbentuk dari protein seperti kuku, rambut, dan kulit. Ini kerana protein adalah nutrien yang diperlukan untuk menjaga kesihatan kulit, kuku, dan rambut.

Sekiranya terdapat kekurangan protein, kulit biasanya akan kelihatan merah dan retak. Pada rambut akan menyebabkan kadar pertumbuhan rambut menjadi perlahan. Kesannya, rambut menjadi rapuh dan mudah gugur.

Selain rambut, kuku, dan kulit juga menanggung kesan kekurangan protein. Tanda itu dapat dilihat dari kulit yang retak dan warnanya kemerahan. Sementara kuku akan kelihatan rapuh dan mudah pecah.

terdedah kepada patah tulang

Pada dasarnya tulang juga diperbuat daripada protein. Akibatnya, jika seseorang mengalami kekurangan protein, tulangnya juga dipertaruhkan. Risiko patah tulang juga lebih tinggi.

Di mana semakin tinggi pengambilan protein seseorang, semakin rendah kemungkinan mengalami patah tulang. Protein terbaik untuk mencegahnya adalah protein haiwan.

Kehilangan jisim otot

Bahagian otot badan adalah bahagian yang menyimpan dan menggunakan protein yang paling banyak. Sekiranya tubuh kekurangan protein, maka protein dalam otot akan diambil secara perlahan untuk memenuhi keperluan protein.

Oleh itu, kekurangan protein untuk masa yang lama dapat menyebabkan penurunan massa otot yang serius.

Baca juga: Tidak kurang dari daging, ini adalah 8 makanan lain yang kaya dengan protein

Kelaparan yang mudah adalah kesan daripada kekurangan protein

Ini boleh berlaku apabila pengambilan protein dalam badan tidak mencukupi, anda akan merasa lapar dengan lebih mudah daripada biasa. Kelaparan adalah naluri semula jadi tubuh untuk mengingatkan anda untuk mendapatkan nutrien yang mencukupi.

Ini boleh menjadikan anda berlebihan berat badan atau gemuk. Ini menjadikan anda ingin terus makan makanan yang sebenarnya rendah protein dan kaya dengan lemak yang membahayakan tubuh anda.

Jadi, anda sudah tahu apa kesan yang boleh ditimbulkan jika badan anda kekurangan protein? Anda harus berusaha memastikan tubuh anda penuh dengan pengambilan protein yang mencukupi untuk mengelakkan pelbagai penyakit berbahaya, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!