Kesihatan

Kenali Koilonychia, Gangguan Kuku Tanda Kekurangan Besi Badan

Kuku kadang-kadang dapat memberi petunjuk mengenai kesihatan seseorang. Perubahan warna, bentuk, atau tekstur jari atau kuku kaki anda boleh menjadi tanda keadaan kesihatan yang mendasari. Salah satunya dengan keadaan kuku koilonychia.

Inilah ulasan penuh koilonychia, bermula dari sebab, faktor risiko, dan cara mencegahnya.

Apa itu koilonychia?

Dilaporkan Berita Perubatan Hari Ini, koilonychia adalah gangguan kuku yang dapat memberi isyarat kekurangan zat besi di dalam badan. Kuku kelihatan melengkung seperti sudu dan kemungkinan penyebabnya termasuk kekurangan pemakanan dan keadaan autoimun.

Punca koilonychia

Koilonychia sering menjadi tanda keadaan lain. Banyak faktor yang berbeza boleh mencetuskannya, tetapi kadang-kadang, tidak ada sebab yang jelas. Berikut adalah beberapa kemungkinan penyebabnya:

Kekurangan pengambilan zat besi

Melancarkan penjelasan dari halaman Berita Perubatan Hari Ini, kekurangan zat besi adalah penyebab koilonychia yang paling biasa. Anemia kekurangan zat besi adalah penyakit kekurangan nutrien yang paling biasa di dunia.

Selalunya mempengaruhi kanak-kanak dan wanita usia subur. Masalah kesihatan berikut boleh menyebabkan kekurangan zat besi:

 • Terlalu sedikit zat besi dalam diet
 • Ketidakupayaan untuk menyerap zat besi yang cukup dari makanan
 • Kekurangan zat makanan
 • Pendarahan di saluran usus
 • Kanser
 • penyakit seliak
 • Orang yang tidak mengambil cukup folat, protein, dan vitamin C juga boleh mengalami kekurangan zat besi
 • Orang dengan sindrom Plummer-Vinson mungkin mempunyai koilonychia. Keadaan ini boleh mempengaruhi mereka yang kekurangan zat besi dalam jangka masa panjang

Gejala koilonychia

Kuku rata boleh menjadi tanda awal koilonychia. Kuku cenderung rata sebelum membentuk bentuk cekung yang khas.

Sebilangan besar kuku melengkung ke bawah dan cembung. Apabila kuku menjadi tenggelam, orang kadang-kadang menggambarkannya sebagai keupayaan untuk menahan setetes air di kuku mereka. Perubahan ini sering kali lebih ketara pada kuku jari kaki daripada pada kuku kaki.

Siapa yang lebih berisiko terkena koilonychia?

Berikut adalah beberapa orang yang mempunyai risiko koilonychia yang lebih tinggi, seperti yang dilaporkan oleh halaman: Berita Perubatan Hari Ini:

 • berusia
 • Mereka yang mempunyai aliran darah rendah ke jari dan jari kaki mereka
 • Wanita semasa haid
 • Sesiapa yang mempunyai risiko kekurangan zat besi yang lebih tinggi
 • Penghidap Lupus
 • Orang yang mengalami gangguan makan atau kekurangan zat makanan
 • Sebilangan orang yang mengikuti diet vegetarian atau vegan
 • Mereka yang bekerja dengan pelarut berasaskan petroleum

Koilonychia dalam kumpulan umur yang berbeza

Implikasi kesihatan koilonychia mungkin bergantung pada usia orang yang mengalaminya. Pada orang dewasa, koilonychia mungkin merupakan tanda keadaan kesihatan yang memerlukan perhatian perubatan.

Pada bayi, koilonychia, termasuk kes yang sering berlaku. Pada tahun 2016, kajian pemerhatian yang melibatkan 52 bayi baru lahir mendapati bahawa 32.7 peratus bayi mempunyai koilonychia.

Bentuk kuku bayi biasanya menjadi tetap sepanjang masa. Walau bagaimanapun, ibu bapa atau penjaga yang mempunyai kebimbangan harus berbincang dengan profesional penjagaan kesihatan kerana kuku yang tenggelam pada bayi juga dapat menunjukkan adanya gangguan genetik.

Baca juga: Ibu, Berikut adalah 8 Petua Merawat dan Memotong Kuku Kanak-kanak

Rawatan Koilonychia

Rawatan akan bergantung kepada penyebab koilonychia. Beberapa sebab akan bertindak balas terhadap perubahan diet. Mengonsumsi zat besi yang mencukupi dalam makanan juga dapat membantu mencegah perubahan kuku yang tidak diingini.

Seorang doktor mungkin akan mengambil sejarah perubatan yang lengkap, melakukan pemeriksaan fizikal, dan mungkin memerintahkan ujian darah.

Dalam beberapa kes, kekurangan zat besi diperbaiki oleh perubahan diet. Seseorang mungkin perlu makan lebih banyak makanan yang mengandungi zat besi, atau mereka mungkin memerlukan suplemen zat besi.

Pencegahan koilonychia

Pejabat Makanan Tambahan (ODS) mengesyorkan agar orang dewasa mendapatkan jumlah zat besi berikut dari diet mereka setiap hari:

 • Lelaki dewasa: 8 mg
 • Wanita dewasa: 18 mg
 • Cadangan untuk kanak-kanak akan bergantung pada usia dan jantina anak

ODS menambah bahawa vegetarian harus makan zat besi 1.8 kali lebih banyak daripada mereka yang makan daging. Ini kerana zat besi dari makanan tumbuhan lebih sukar diserap oleh tubuh daripada zat besi dari produk haiwan.

Menggabungkan sumber zat besi nabati dengan makanan yang kaya dengan vitamin C, seperti buah sitrus, dapat membantu meningkatkan penyerapan zat besi. Sumber besi yang baik termasuk:

 • Bijirin sarapan pagi yang diperkaya, yang mungkin mengandungi 100 peratus daripada keperluan harian hanya dalam satu hidangan
 • Makanan diperkaya lain, seperti roti dan beras yang diperkaya coklat gelap, kacang buncis, daging lembu, terutama hati sapi, tahu, dan lain-lain

Orang boleh memeriksa komposisi makanan dengan membaca label. Sekiranya orang itu mempunyai faktor genetik yang menyebabkan perubahan kuku, doktor akan memberi nasihat mengenai langkah seterusnya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!