Kesihatan

Adakah anda suka bangun lewat? Hati-hati dengan risiko serangan jantung dan pelbagai penyakit ini!

Berapa kerap anda menghabiskan masa untuk bangun lewat? Anda harus mengubah kebiasaan bangun lewat kerana ada sejumlah penyakit yang disebabkan oleh bangun lewat yang dapat menyerang anda.

Berjaga lewat akan mengurangkan masa tidur anda. Kurang tidur sering dikaitkan dengan pelbagai masalah kesihatan, bahkan sebuah penelitian pada tahun 2010 mengungkapkan bahawa terlalu sedikit tidur pada waktu malam dapat meningkatkan risiko kematian dini.

Baca Juga: Adakah Anda Mengalami Masalah Tidur? Cubalah 10 Cara Ini

Risiko terkena penyakit kerana bangun lewat

Sekiranya telah disebutkan di atas bahawa tidur terlalu sedikit dapat meningkatkan risiko kematian pramatang, anda juga harus mengetahui bahawa terdapat sejumlah penyakit lain yang disebabkan oleh tidur lewat.

Tubuh memerlukan tidur sama seperti memerlukan udara dan makanan untuk berfungsi dengan baik. Oleh itu, jika anda tidak cukup tidur, badan anda tidak akan optimum dalam menjalankan fungsinya.

Semasa tidur, badan akan mengembalikan keseimbangan otak dan menyembuhkan dirinya sendiri. Sekiranya anda tidak cukup tidur, sistem otak dan badan anda akan terganggu. Pada mulanya akan mengurangkan kualiti hidup, kemudian akan meningkatkan risiko pelbagai masalah kesihatan.

Senarai penyakit yang disebabkan oleh bangun lewat

Orang yang kurang tidur kerana bangun lewat cenderung lebih rewel dan merasa tidak sihat. Selain itu, mereka juga mungkin mengalami masalah kesihatan kerana bangun lewat, seperti berikut.

1. Masalah dengan sistem saraf pusat

Insomnia kronik atau kurang tidur kerana bangun lewat boleh mengganggu cara tubuh memproses maklumat. Termasuk mengganggu fungsi otak dalam menghantar mesej.

Hasilnya, anda akan sukar menumpukan perhatian dan sukar memahami perkara baru. Koordinasi badan juga terganggu, yang kemudian meningkatkan risiko kemalangan.

2. Mempengaruhi keadaan mental

Penyakit seterusnya yang disebabkan oleh bangun lewat adalah permulaan gangguan mental dan emosi. Orang yang kurang tidur cenderung mengalami perubahan mood dan menjadi tidak sabar.

Sekiranya menjadi kebiasaan, kurang tidur akan membuat seseorang mengalami halusinasi. Sekiranya orang itu mengalami gangguan bipolar, ia boleh mencetuskan mania.

Selain itu, kurang tidur juga boleh menimbulkan risiko psikologi lain seperti:

  • Tingkah laku impulsif
  • Keresahan
  • Kemurungan
  • Paranoia
  • Pemikiran membunuh diri.

3. Masalah dengan sistem imun

Kurang tidur menjadikan tubuh kekurangan masa untuk membentuk pertahanan imun. Sekiranya ini berlarutan, ia akan menjadikan tubuh lebih mudah diserang penyakit. Orang yang mengalaminya juga cenderung lebih sukar untuk sembuh apabila terdedah kepada penyakit.

4. Mudah dijangkiti jangkitan pernafasan

Tahukah anda bahawa tidur lewat boleh membuat seseorang lebih mudah terkena jangkitan pernafasan seperti selesema? Tidak hanya selesema, kurang tidur juga dapat memperburuk penyakit pernafasan, seperti penyakit paru-paru kronik.

5. Meningkatkan risiko diabetes

Kurang tidur menurunkan toleransi badan terhadap glukosa dan dikaitkan dengan ketahanan insulin. Secara sederhana, keadaan ini dapat meningkatkan risiko diabetes dan obesiti.

Berjaga lewat juga menyebabkan anda merasa lemah kerana kurang tidur. Keadaan ini akan mempengaruhi keinginan untuk bersenam. Anda menjadi malas untuk bergerak, kekurangan aktiviti fizikal, yang juga akan meningkatkan risiko kegemukan.

6. Risiko serangan jantung dan strok

Ketika tidur, tubuh pulih dengan keadaannya sendiri, ini termasuk proses menjaga jantung dan saluran darah yang sihat. Kurang tidur akan mempengaruhi kesihatan jantung.

Orang yang kurang tidur cenderung menghidap penyakit kardiovaskular. Satu analisis malah mengaitkan insomnia dengan peningkatan risiko serangan jantung dan strok.

7. Gangguan hormon

Untuk menghasilkan hormon testosteron memerlukan sekitar 3 jam tidur tanpa gangguan. Sekiranya anda bangun lewat, dan kurang tidur, ia akan mempengaruhi pengeluaran hormon.

Sekiranya kurang tidur dialami oleh kanak-kanak dan remaja, ia akan mempengaruhi pengeluaran hormon pertumbuhan. Hormon pertumbuhan ini memainkan peranan penting dalam membina jisim otot, memperbaiki sel dan tisu, dan fungsi pertumbuhan lain.

Kurang tidur juga boleh mempengaruhi kesuburan, keadaan kulit dan libido seseorang. Sekiranya waktu tidur sangat sedikit mungkin orang akan mengalami tidur mikro, iaitu keadaan tertidur dalam waktu yang singkat, yang boleh menyebabkan kemalangan jika berlaku ketika memandu.

Baca juga: Microsleep, Ketahui 5 Fakta mengenai Tabiat Tidur Unik Berikut

Mengelakkan penyakit yang disebabkan oleh bangun lewat

Untuk mengelakkan penyakit yang disebabkan oleh bangun lewat, tentu saja, dengan berhenti tidur lambat dan mengatur semula pola tidur anda. Dilaporkan dari Garis KesihatanSekiranya anda berumur 18 hingga 64 tahun, sekurang-kurangnya anda harus tidur selama 7 hingga 9 jam.

Cuba biasakan mengatur waktu tidur. Jangan minum kafein sebelum tidur, dan patuh pada waktu tidur yang telah anda tetapkan setiap hari.

Untuk mengantuk, cubalah melakukan aktiviti santai sejam sebelum tidur seperti meditasi, membaca atau mandi. Elakkan beberapa makanan berat sebelum tidur dan jangan gunakan alat elektronik sebelum tidur.

Mengurangkan alkohol dan bersenam secara berkala juga dapat membantu anda tidur tepat pada waktunya. Tetapi jika anda masih bangun atau menghadapi masalah tidur, cubalah berbincang dengan doktor mengenai keadaan anda.

Anda boleh berunding secara dalam talian dengan doktor di Good Doctor. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!