Kesihatan

Tidak Hanya Manis, Inilah 5 Khasiat Madu Semanggi Untuk Kesihatan Tubuh

Adakah anda peminat madu? Anda mesti tahu mengenai jenis madu ini: Madu semanggi. Madu semanggi adalah sejenis madu yang saat ini popular, selain dapat dijadikan pemanis semula jadi, madu ini juga mempunyai banyak kandungan nutrisi yang baik untuk tubuh, anda tahu.

Nah, inilah faedahnya madu semanggi untuk kesihatan anda perlu tahu.

Kandungan pemakanan madu semanggi

Madu semanggi adalah sejenis madu yang dibuat oleh lebah madu dengan mengumpulkan nektar (pati bunga) dari tanaman semanggi. Madu ini mempunyai warna yang lebih cerah daripada madu lain.

Rasa manis dan aroma bunga menjadikannya popular di kalangan pencinta madu. Adapun beberapa nutrien yang terdapat dalam madu semanggi iaitu:

  • Kalori: 60 kalori
  • Protein: 0 gram
  • Lemak: 0 gram
  • Karbohidrat: 17 gram

Selain kandungan nutrisi yang disebutkan di atas, madu juga menawarkan sejumlah kecil vitamin dan mineral, termasuk magnesium, kalium, zat besi, dan zink.

Bukan itu sahaja, madu semanggi Ia juga kaya dengan antioksidan, yang bermanfaat untuk tubuh anda.

Baca juga: Pelbagai Khasiat Madu untuk Kesihatan dan Kecantikan Muka

Apa faedahnya madu semanggi untuk kesihatan badan?

Sekiranya anda mengambil madu ini, anda boleh mendapat sejumlah faedah. Beberapa faedah madu semanggi antara lain adalah:

1. Sebagai antivirus dan antibakteria

Baiklah madu semanggi serta jenis madu lain mempunyai sifat antivirus dan antibakteria. Sudah tentu ini diperlukan oleh badan kita.

Menurut kajian yang membandingkan kapasiti antibakteria dari 16 jenis madu, madu semanggi mempunyai tindakan antibakteria terkuat terhadap sel Staphylococcus aureus yang berbahaya. Ini bersamaan dengan dos 2.2 mg kanamisin antibiotik.

Lain daripada itu, madu semanggi Ia juga dapat membantu menyembuhkan luka, seperti luka bakar dan luka kecil. Ini kerana bakteria tidak tahan terhadap madu.

Selain itu, madu juga mempunyai potensi antivirus. Satu kajian tabung uji mendapati bahawa berlaku 5 peratus madu semanggi pada sel kulit yang dijangkiti virus cacar air, dapat mengurangkan kadar survival virus dengan ketara.

2. Kaya dengan antioksidan

Kandungan paling popular di madu semanggi adalah kandungan antioksidan. Madu semanggi Dibungkus penuh dengan antioksidan yang anda tahu.

Antioksidan adalah sebatian yang dapat mencegah atau mengurangkan kerosakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas. Oleh kerana kandungan antioksidan, madu semanggi dapat mengurangkan risiko anda menghidap penyakit tertentu.

Selain itu, madu semanggi Ia mengandungi flavanol anti-radang dan asid fenolik antioksidan yang tinggi. Flavanol dapat membantu meningkatkan kesihatan jantung dan paru-paru, sementara asid fenolik dapat menguatkan sistem saraf pusat.

3. Mengawal tekanan darah

Faedah lain dari madu semanggi mampu mengawal tekanan darah. Mengonsumsi madu ini secara teratur pada waktu pagi dapat membantu mengekalkan tekanan darah. Makan, tetapi jangan dikonsumsi secara berlebihan, ya, hanya satu atau dua sudu teh.

Walaupun begitu, penting untuk diperhatikan madu semanggi tidak boleh dianggap sebagai pengganti ubat tekanan darah.

4. Melegakan simptom selesema dan batuk

Madu semanggi Ia dapat digunakan sebagai ubat rumah untuk menghilangkan gejala batuk dan selesema. Ini tidak dapat dipisahkan dari manfaat yang dapat meningkatkan kesihatan tubuh, termasuk sifat antibakterianya. Madu semanggi ia mempunyai kesan menenangkan pada sakit tekak.

Madu yang popular ini juga dapat membantu menipis lendir. Anda hanya perlu mencampurkan satu sudu teh madu dengan air suam, kemudian masukkan jus lemon.

Ramuan ini dapat membantu melegakan batuk pada kanak-kanak serta menjadi ubat batuk yang baik untuk kanak-kanak berumur 2-4 tahun.

5. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Kandungan antibakteria dari madu semanggi sebahagian daripadanya berasal dari hidrogen peroksida yang terdapat pada kebanyakan jenis madu. Ini dapat membantu sistem kekebalan tubuh melawan bahan asing dan kemungkinan jangkitan di seluruh badan.

Jadi jangan terkejut, jika faedah lain dari madu semanggi yang dapat meningkatkan sistem ketahanan badan kita.

Nah, itulah faedahnya madu semanggi apa yang anda perlu tahu. Bukan hanya mempunyai rasa manis dan lazat, faedah yang diberikan oleh madu semanggi juga banyak. Walau bagaimanapun, jika anda mahu membuat madu semanggi Sebagai pemanis semula jadi, gunakannya secara sederhana.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!