Kesihatan

Sebab dan Cara Mengatasi Zakar yang Patah

Seperti peliknya, zakar yang patah adalah keadaan yang boleh berlaku pada semua lelaki. Fraktur zakar boleh berlaku akibat trauma pada zakar yang ereksi.

Fraktur zakar atau patah zakar adalah keadaan yang berbeza dengan patah tulang lain di dalam badan kerana zakar tidak mempunyai tulang. Lalu bagaimana mengatasi atau merawat zakar yang patah ini? Inilah ulasan untuk anda!

Baca juga: 7 Petua Menjaga Kesihatan Zakar, Lelaki Harus Tahu!

Apa itu zakar yang patah?

Fraktur zakar atau fraktur zakar adalah keadaan di mana dua kawasan zakar pecah menyebabkan ereksi, iaitu corpora cavernosa dan sarung zakar.

Walaupun tidak ada tulang pada zakar manusia, istilah patah tulang adalah istilah yang tepat untuk kecederaan tersebut, kerana sarung luarnya benar-benar pecah, melanggar integriti silinder ereksi.

Fraktur zakar adalah kecemasan perubatan, dan pembedahan pembaikan diperlukan secepat mungkin untuk mendapatkan rawatan dan pembaikan.

Penyebab keretakan zakar

Kecederaan trauma tumpul jarang terjadi pada zakar yang tidak bertindak kerana pergerakan dan kelembutannya. Trauma tumpul pada zakar biasanya menjadi perhatian hanya ketika zakar dalam keadaan tegak.

Apabila zakar mengeras, terdapat ketegangan puncak dan peregangan sarung luar. Fraktur zakar berlaku apabila tunik luar ini (yang sudah berada di bawah ketegangan dalaman dan ketegangan akibat pengembangan silinder ereksi) mengalami trauma tumpul luaran.

Ini biasanya berlaku dalam situasi hubungan seksual yang sengit, paling kerap ketika zakar melepaskan diri dari faraj dan memukul perineum (kawasan di antara faraj dan dubur), menyebabkan kecederaan tekak.

Fraktur juga boleh berlaku ketika menggulung atau jatuh pada zakar yang tegak serta situasi lain yang boleh merosakkan zakar yang tegak. Seperti berjalan ke dinding di bilik yang kurang terang atau melancap dengan kuat.

Gejala patah zakar

Fraktur zakar boleh menyebabkan rasa sakit dan panik pada penghidapnya. Berikut adalah beberapa gejala patah zakar:

 • Pendarahan dari zakar
 • Lebam gelap pada zakar
 • Kesukaran membuang air kecil
 • Terdapat bunyi retak atau timbul
 • Kehilangan ereksi secara tiba-tiba
 • Kesakitan yang berbeza dari minimum hingga teruk.

Fraktur zakar sering menyebabkan zakar membengkak dan kelihatan ungu, kelihatan seperti terung.

Kadang-kadang tiub yang mengalirkan air kencing dari badan (uretra) juga rosak, dan darah dapat dilihat pada saluran kencing pada zakar.

Baca Juga: Adakah Ukuran Zakar Benar-benar Mempengaruhi Kepuasan Seksual? Inilah penjelasannya

Kaedah rawatan patah zakar

Fraktur zakar harus dirawat dengan segera di bilik operasi. Pembedahan kecederaan adalah penting untuk mengekalkan fungsi ereksi dan meminimumkan parut silinder ereksi yang boleh menyebabkan kelengkungan zakar dan angulasi.

Rawatan untuk patah zakar boleh merangkumi rawatan di rumah dan pembaikan pembedahan.

1. Rawat zakar yang patah di rumah

Semasa mengalami patah zakar, lakukan perkara berikut di rumah:

 • Gunakan pek ais yang ditutup dengan kain selama 10 minit untuk mengurangkan bengkak
 • Menggunakan kateter Foley untuk mengosongkan pundi kencing dan mengurangkan trauma pada zakar
 • Ambil ubat anti-radang, seperti ibuprofen, untuk mengurangkan rasa sakit dan bengkak.

Kadang kala, doktor juga akan mengesyorkan membungkus zakar atau memakai "split" khas untuk meletakkan zakar sedemikian rupa sehingga melegakan tekanan.

Walau bagaimanapun, rawatan di rumah sahaja tidak akan mencukupi, kerana boleh menyebabkan komplikasi yang tinggi selepas patah zakar.

Contohnya termasuk sakit semasa ereksi, sudut yang teruk pada zakar, dan ketidakupayaan untuk mencapai ereksi.

2. Rawat zakar yang patah kepada doktor

Kaedah yang sering digunakan untuk merawat patah tulang zakar adalah pembedahan. Tanda yang anda perlukan pembedahan segera adalah adanya tanda-tanda klinikal yang jelas dan gejala patah tulang zakar.

Matlamat utama pembaikan pembedahan adalah untuk mempercepat penyembuhan gejala yang menyakitkan, mencegah disfungsi ereksi, membiarkan kencing normal, dan meminimumkan komplikasi yang berpotensi kerana kelewatan diagnosis.

Rawatan pembedahan mungkin berbeza-beza bergantung pada sejauh mana kecederaan pada zakar. Contoh-contoh pembaikan yang mungkin dilakukan setelah patah zakar termasuk:

 • Menyingkirkan hematoma atau penumpukan darah kerana patah tulang
 • Menghentikan pendarahan dari saluran darah yang rosak
 • Menutup luka atau luka pada zakar yang mungkin menyebabkan pendarahan.

Sekiranya uretra lelaki juga rosak, doktor mungkin perlu memperbaikinya juga. Fraktur zakar yang tidak dirawat juga dapat menyebabkan kesukaran mengekalkan ereksi, yang dikenal sebagai disfungsi ereksi.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan? Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!