Kesihatan

Ternyata tidak semua bakteria itu buruk, ada juga yang baik dan menguntungkan

Bakteria lebih kerap dikaitkan sebagai penyebab penyakit. Salah satu yang paling terkenal ialah bakteria Escherichia coli dan Salmonella yang boleh menyebabkan keracunan makanan. Walau bagaimanapun, terdapat juga bakteria yang baik dan bermanfaat.

Bakteria bermanfaat ini terdapat di dalam badan kita. Sebenarnya, tubuh manusia menempatkan sekitar 100 trilion bakteria baik. Sebahagiannya ada di usus kita, jadi kehadiran bakteria ini baik untuk pencernaan kita.

Kenali bakteria yang bermanfaat untuk pencernaan

Beberapa bakteria bermanfaat hidup di usus, yang membantu sistem pencernaan kita. Bakteria ini sering disebut sebagai bakteria "baik".

Kehadiran bakteria baik ini berfungsi untuk membantu mencerna makanan dan menyerap nutrien. Bakteria bermanfaat juga menghasilkan beberapa vitamin di saluran usus, termasuk asid folik, niasin dan vitamin B6 dan B12.

Selain itu, kehadiran bakteria baik juga membantu melindungi kita dari bakteria jahat yang boleh menyebabkan penyakit. Bakteria baik akan membantu mengeluarkan bakteria jahat dari usus.

Bakteria baik ini juga akan menghalang pertumbuhan bakteria jahat dan merangsang sistem imun untuk melawan bakteria berbahaya. Oleh itu, apakah bakteria bermanfaat ini?

Bakteria bermanfaat pada saluran pencernaan

Lactobacillus

Bakteria Lactobacillus biasanya terdapat dalam sistem pencernaan, kencing dan genital. Selain itu, bakteria baik ini juga terdapat dalam yogurt, makanan tambahan dan supositoria.

Terdapat lebih daripada 50 spesies lactobacillus, termasuk:

  • Lactobacillus acidophilus: Bakteria ini baik untuk pencernaan yang juga terdapat dalam yogurt dan produk kedelai fermentasi seperti miso dan tempe. Anda juga boleh mendapatkannya dalam bentuk pil untuk merawat cirit-birit rotavirus pada orang dewasa dan kanak-kanak.
  • Lactobacillus rhamnosus GG: Bakteria yang biasa digunakan untuk merawat cirit-birit yang disebabkan oleh bakteria Clostridium difficile. Ia juga dapat membantu mencegah eksim pada bayi.
  • Lactobacillus salivarius: Dapat membantu menghalang pertumbuhan penyebab ulser peptik, Helicobacter pylori.
  • Lactobacillus plantarum: Meningkatkan pertahanan sistem imun terhadap bakteria jahat penyebab penyakit.

Bifidobakteria

Bakteria ini terdapat dalam sistem pencernaan sebaik sahaja kita dilahirkan. Terdapat kira-kira 30 jenis bakteria yang berbeza, termasuk:

  • Bifidobacteria bifidum: Dapat melindungi daripada bakteria yang tidak sihat.
  • Bifidobacteria infantis: Bakteria dianggap dapat melegakan gejala sindrom iritasi usus (IBS) atau sindrom iritasi usus seperti sakit perut, kembung atau gas.

Streptococcus thermophilus

Bakteria bermanfaat ini dapat menghasilkan enzim laktase yang diperlukan tubuh untuk mencerna gula dalam susu dan produk tenusu lain. mengikut Garis KesihatanBakteria ini juga dapat membantu mencegah intoleransi laktosa.

Saccharomyces boulardii

Ini sebenarnya sejenis jamur, tetapi ia juga dianggap bakteria baik untuk pencernaan. Salah satu faedahnya adalah untuk mencegah dan merawat cirit-birit yang disebabkan oleh antibiotik.

Mengekalkan keseimbangan bakteria bermanfaat

Walaupun bermanfaat, kehadiran bakteria baik ini perlu dijaga. Kerana, beberapa keadaan dapat membunuh bakteria baik ini.

Ini boleh menyebabkan ketidakseimbangan bakteria yang dapat menyebabkan masalah pencernaan, seperti cirit-birit atau masalah pencernaan lain.

Oleh itu, anda perlu menjaga keseimbangan bakteria baik di dalam badan, terutamanya dalam sistem pencernaan. Inilah cara menjaga keseimbangan bakteria baik di saluran pencernaan:

Makan pelbagai jenis makanan

Diet yang lebih pelbagai dan sihat, seperti bersumber dari tumbuh-tumbuhan yang berbeza dapat membantu mengekalkan bakteria baik.

Lebih banyak makanan berserat tinggi

Makanan seperti buah-buahan dan sayur-sayuran berserat tinggi baik untuk bakteria dalam usus. Kacang adalah sumber serat yang baik, selain sayur-sayuran dan buah.

Selain itu, buah-buahan seperti epal, artichoke, blueberry, badam dan pistachio diketahui dapat meningkatkan bakteria Bifidobacteria yang berfungsi untuk mencegah keradangan usus dan meningkatkan kesihatan usus.

Makan makanan yang ditapai

Yogurt, kimchi, kefir dan makanan fermentasi lain mengandungi bakteria lactobacillus. Bakteria ini baik untuk pencernaan.

Jangan makan terlalu banyak makanan dengan pemanis buatan

Penyelidikan menunjukkan bahawa makanan pemanis buatan mempunyai kesan negatif terhadap bakteria usus dan mempengaruhi kadar gula dalam darah.

Mengambil prebiotik

Prebiotik adalah makanan yang mendorong pertumbuhan bakteria bermanfaat dalam usus. Buah-buahan, sayur-sayuran dan biji-bijian adalah makanan yang mengandungi prebiotik yang baik untuk dimakan.

Dengan menjaga diet yang sihat, anda juga dapat menjaga keseimbangan bakteria baik dalam usus dan membantu menjaga kesihatan pencernaan.

Ini adalah beberapa jenis bakteria yang bermanfaat untuk pencernaan manusia dan bagaimana menjaga keseimbangannya.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!