Kesihatan

Jangan Meremehkan Sakit Kepala Yang Kerap! Kenali Gejala dan Karakteristik Awal Kanser Otak Ini

Gejala dan tanda awal barah otak kadang-kadang tidak disedari. Untuk terus berjaga-jaga, mari kita lihat penyebab dan gejala barah otak.

Kanser otak adalah penyakit yang menyerang otak di mana sel-sel barah muncul di tisu otak.

Sel barah kemudian berkembang membentuk kumpulan tisu barah (tumor) yang mengganggu fungsi otak seperti kawalan otot, sensasi, ingatan, dan fungsi tubuh normal lainnya.

Jenis barah otak

Kanser otak termasuk tumor otak primer, yang bermula di otak dan hampir tidak pernah merebak ke bahagian tubuh yang lain, dan tumor sekunder (atau metastatik), yang disebabkan oleh barah yang bermula di bahagian lain badan.

Terdapat lebih daripada 40 jenis tumor otak utama, yang dikelompokkan menjadi dua jenis utama:

 • Benign: tumbuh dengan perlahan dan tidak mungkin merebak. Jenis yang biasa adalah meningioma, neuroma, tumor hipofisis dan kraniopharyngiomas.
 • Malignan: barah dan boleh merebak ke bahagian otak atau saraf tunjang yang lain. Jenis biasa termasuk astrocytoma, oligodendroglioma, glioblastoma, dan glioma campuran.

Punca barah otak

Bahagian otak. Sumber foto: //blog.cognifit.com/

Sama seperti penyakit lain, penyebab barah otak juga boleh disebabkan oleh beberapa perkara. Beberapa jenis tumor boleh berkembang di otak atau saraf tunjang.

Punca sebenar barah otak tidak difahami sepenuhnya. Walau bagaimanapun, beberapa faktor dapat meningkatkan risiko terkena barah otak, termasuk pendedahan kepada sinaran pengion dosis tinggi, dan juga disebabkan oleh riwayat keluarga.

Berikut adalah beberapa faktor penyebab barah:

 • Peningkatan usia
 • Merokok untuk masa yang lama
 • Pendedahan terhadap racun perosak, racun rumpai dan baja
 • Berfungsi dengan unsur-unsur yang boleh menyebabkan barah, seperti plumbum, plastik, getah, petroleum, dan beberapa tekstil
 • Mengalami jangkitan virus Epstein-Barr, atau mononukleosis

Baca juga: Kanser Paru-Paru: Ketahui Punca dan Cara Mencegahnya

Gejala barah otak

Gejala barah otak berbeza-beza, bergantung pada jenis, ukuran, dan lokasi tepat di otak.

Disusun dari Garis KesihatanBerikut adalah 8 gejala barah otak yang biasa.

1. Sakit kepala yang teruk

Sakit kepala yang teruk adalah simptom barah otak yang biasa yang mempengaruhi sekitar 50 peratus orang dengan tumor otak.

Tumor di otak boleh menekan saraf sensitif dan saluran darah. Ini boleh menyebabkan sakit kepala baru atau perubahan corak sakit kepala.

2. Kejang

Kanser otak dapat mendorong sel saraf di otak. Ini boleh mengganggu isyarat elektrik dan menyebabkan kejang.

Kadang-kadang sawan juga merupakan ciri utama barah otak dan boleh berlaku pada tahap apa pun.

Walaupun sawan tidak selalu disebabkan oleh barah otak, penyebab kejang yang lain boleh merangkumi masalah neurologi, penyakit otak lain, dan kesan penarikan ubat.

3. Tukar mood atau keperibadian

Tumor di otak boleh mengganggu fungsi otak, mempengaruhi keperibadian dan tingkah laku. Mereka juga boleh menyebabkan perubahan mood yang tidak dapat dijelaskan.

Gejala ini boleh menjadi tumor pada:

 • Bahagian serebrum tertentu
 • lobus frontal
 • lobus temporal

Perubahan ini boleh berlaku sejak awal, tetapi ia juga dapat dirawat dengan cepat dengan kemoterapi atau rawatan barah lain.

4. Kehilangan ingatan

Gejala dan ciri barah otak seterusnya adalah kehilangan ingatan. Masalah ingatan boleh disebabkan oleh tumor di lobus frontal atau temporal.

Tumor di lobus frontal atau parietal juga boleh mempengaruhi pertimbangan dan pengambilan keputusan.

Ia boleh berlaku di mana-mana peringkat tumor otak. Ia juga boleh menjadi kesan sampingan kemoterapi, radiasi, atau rawatan barah lain.

5. Selalunya berasa letih

Siapa sangka bahawa keletihan juga boleh menjadi gejala barah otak. Biasanya dicirikan oleh rasa penat sepanjang masa, kehilangan keupayaan untuk menumpukan perhatian, dan merasa lemah.

Keletihan boleh menjadi gejala barah otak, tetapi keletihan juga dapat menjadi kesan sampingan dari rawatan barah.

6. Kemurungan

Depresi adalah gejala dan ciri umum yang berlaku pada orang yang didiagnosis dengan barah otak.

Biasanya gejala ini dicirikan oleh:

 • Perasaan sedih yang berpanjangan
 • Kehilangan minat terhadap sesuatu
 • Kekurangan tenaga, dan gangguan tidur
 • Mempunyai pemikiran untuk mencederakan diri sendiri
 • Rasa bersalah dan tidak berguna

7. Mual dan muntah

Gejala ini boleh berlaku pada peringkat awal kerana tumor boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon.

Semasa rawatan untuk barah otak, loya dan muntah juga boleh berlaku sebagai kesan sampingan kemoterapi atau rawatan barah lain.

8. Kesemutan di tangan dan kaki

Sebilangan tumor otak menyebabkan mati rasa atau kesemutan di tangan dan kaki. Ia cenderung berlaku di satu sisi badan dan dapat menunjukkan tumor di bahagian otak tertentu.

Gejala barah otak tidak boleh diabaikan. Kami mengesyorkan agar, jika anda mengalami gejala di atas, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan secepat mungkin agar sel barah tidak merebak.

Ciri-ciri barah otak berdasarkan lokasi tumor

Tumor di bahagian otak atau saraf tunjang yang berlainan boleh menyebabkan gejala kanser yang berbeza.

Tetapi gejala ini boleh disebabkan oleh kelainan di lokasi tertentu, itu tidak bermaksud seseorang mempunyai tumor otak atau saraf tunjang.

 • Tumor di bahagian serebrum (serebrum, luar) yang mengawal pergerakan atau sensasi boleh menyebabkan kelemahan atau kebas pada bahagian badan, selalunya hanya pada satu sisi.
 • Tumor di atau dekat bahagian otak yang bertanggungjawab terhadap bahasa boleh menyebabkan masalah dengan pertuturan atau bahkan pemahaman tentang kata-kata.
 • Tumor di bahagian depan otak kadang-kadang boleh mempengaruhi pemikiran, keperibadian, dan bahasa.
 • Sekiranya tumor berada di otak kecil (bahagian bawah, bahagian belakang otak yang mengawal koordinasi), seseorang mungkin mengalami kesukaran berjalan, masalah dengan pergerakan tangan, lengan, kaki, dan kaki yang betul; masalah menelan atau menyegerakkan pergerakan mata, dan perubahan irama pertuturan.
 • Tumor di bahagian belakang serebrum, atau di sekitar kelenjar pituitari, saraf optik, atau saraf kranial tertentu boleh menyebabkan masalah penglihatan.
 • Tumor di atau dekat saraf kranial yang lain boleh menyebabkan kehilangan pendengaran (di satu atau kedua telinga), masalah keseimbangan, kelemahan beberapa otot muka, kebas atau kesakitan muka, atau kesukaran menelan.

Otak juga mengawal fungsi beberapa organ lain, termasuk pengeluaran hormon, jadi tumor otak juga boleh menyebabkan banyak gejala lain yang tidak disenaraikan di sini.

Mengalami satu atau lebih gejala di atas tidak semestinya anda menghidap tumor otak atau barah. Semua gejala ini boleh disebabkan oleh orang lain.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai gejala-gejala ini, terutama jika mereka tidak hilang atau bertambah buruk dari masa ke masa, berjumpa doktor sehingga penyebabnya dapat dijumpai dan dirawat, jika diperlukan.

Cara mendiagnosis barah otak

Sekiranya anda sering mengalami gejala barah otak di atas, dan ingin berjumpa doktor.

Pakar perubatan boleh melakukan beberapa ujian berikut untuk menentukan sama ada gejala dan tanda yang anda alami adalah tanda barah otak.

 • Imbasan CT. Imbasan CT (tomografi berkomputer) menggunakan sinar-X untuk mengambil banyak gambar bahagian dalam badan.
 • MRI. MRI (pengimejan resonans magnetikImbasan menggunakan komputer dan magnet yang kuat untuk membuat gambar keratan rentas badan.
 • Imbasan PET. Imbasan PET (tomografi pelepasan positron) menyuntikkan sebilangan kecil larutan radioaktif untuk menunjukkan sel barah kerana mereka menyerap larutan lebih cepat daripada sel normal.
 • SPEK (tomografi berkomputer pelepasan proton tunggal). Imbasan CT pelepasan foton (SPECT) mengambil gambar tiga dimensi aliran darah di otak dan kawasan dengan aliran darah yang lebih tinggi, seperti tumor, lebih terang pada imbasan.
 • Tusukan lumbar juga dikenali sebagai tulang belakang menggunakan jarum untuk mengumpulkan cecair serebrospinal yang akan dihantar ke makmal untuk menguji sel barah.

Rawatan barah otak

Rawatan tumor otak bergantung pada jenis, saiz dan lokasi tumor, keadaan kesihatan anda secara keseluruhan, dan tentu saja pilihan anda terhadap pilihan rawatan yang anda mahukan.

Berikut adalah beberapa pilihan rawatan barah otak:

1. Operasi pembedahan

Sekiranya tumor otak berada di tempat yang membuatnya dapat dikendalikan, pakar bedah akan berusaha untuk membuang sebanyak mungkin tumor otak.

Dalam beberapa kes, tumor kecil dan mudah dipisahkan dari tisu otak di sekitarnya, sehingga dapat dilakukan pembuangan secara total.

Dalam kes lain, tumor tidak dapat dipisahkan dari tisu sekitarnya atau berdekatan dengan kawasan sensitif otak anda, jadi pembedahan berisiko. Dalam keadaan ini, doktor anda membuang seberapa banyak tumor yang selamat.

2. Pembedahan otak invasif minimum

Dengan kaedah ini, implan pembedahan dapat membuang tumor dengan selamat dengan mengurangkan risiko komplikasi serius.

Orang yang menjalani pembedahan tumor otak dengan pendekatan lanjutan ini sering mengalami pengurangan waktu tinggal di hospital, masa pemulihan yang lebih pendek, dan jangkaan kematian yang lebih rendah.

3. Terapi sinaran

Terapi radiasi menggunakan sinar bertenaga tinggi, seperti sinar-X atau proton, untuk membunuh sel-sel tumor.

Terapi radiasi boleh datang dari mesin di luar badan (sinaran sinar luaran), atau dalam kes yang sangat jarang, pancaran radiasi dapat ditempatkan di dalam badan berhampiran tumor otak (brachytherapy).

Radiasi sinar luaran hanya boleh memfokuskan pada bahagian otak di mana tumor berada, atau dapat diterapkan ke seluruh otak (radiasi otak keseluruhan).

Radiasi seluruh otak paling sering digunakan untuk merawat barah yang telah merebak ke otak dari bahagian tubuh yang lain dan membentuk banyak tumor di otak.

4. Radiosurgeri

Radiosurgeri stereotaktik bukanlah bentuk pembedahan dalam pengertian tradisional. Sebaliknya, pembedahan radios menggunakan banyak pancaran radiasi untuk memberikan bentuk rawatan radiasi yang sangat fokus untuk membunuh sel-sel tumor di kawasan yang sangat kecil.

Setiap pancaran sinaran tidak terlalu kuat, tetapi titik di mana semua sinar bertemu, yaitu pada tumor otak, menerima dos radiasi yang sangat besar untuk membunuh sel-sel tumor.

5. Kemoterapi

Kemoterapi menggunakan ubat untuk membunuh sel tumor. Ubat kemoterapi boleh diambil dalam bentuk pil atau disuntik ke dalam vena (secara intravena).

Ubat kemoterapi yang paling sering digunakan untuk merawat tumor otak adalah temozolomide (Temodar), yang diambil sebagai pil. Banyak ubat kemoterapi lain ada dan boleh digunakan bergantung pada jenis barah.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai barah otak? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!