Kesihatan

5 punca pembuangan telinga dan cara menanganinya

Punca pembuangan telinga boleh berbeza-beza. Dikenal sebagai otorrhea, ini menandakan bahawa telinga dapat menghilangkan kotoran secara semula jadi.

Namun, dalam keadaan tertentu, cairan telinga juga boleh menjadi tanda kecederaan atau jangkitan. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ini, teruskan membaca artikel berikut, ya.

Baca juga: 6 Gejala Awal Kehilangan Pendengaran Kerana Penggunaan Alat dengar yang Kerap

Punca pembuangan telinga

Dilaporkan Berita Perubatan Hari Ini, cecair yang keluar dari telinga boleh disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk:

Terdapat air di telinga

Kadang-kadang cecair yang keluar dari telinga hanyalah campuran lilin telinga dan air. Ini mungkin berlaku sekiranya anda baru-baru ini mandi, berenang, atau melakukan aktiviti yang mendedahkan air ke telinga anda.

Jangkitan bakteria 'telinga perenang'

Juga dikenali sebagai otitis externa, ini adalah sejenis jangkitan bakteria telinga yang biasanya terjadi apabila terdapat lebihan air di saluran telinga. Keadaan ini membolehkan bakteria atau kulat berkumpul, dan menjangkiti saluran telinga.

Seperti namanya, telinga perenang terjadi akibat seseorang menghabiskan terlalu lama di dalam air.

Walaupun begitu, keadaan ini boleh berlaku pada sesiapa sahaja yang mengalami kerosakan pada kulit saluran telinga, atau kerengsaan kulit akibat eksim. Beberapa tanda lain dari keadaan 'telinga perenang' adalah:

 1. Pendengaran tersekat
 2. Kemerahan di telinga
 3. Telinga gatal
 4. Sakit
 5. Demam

Trauma

Hospital Kanak-kanak Seattle menyatakan bahawa trauma pada saluran telinga boleh menyebabkan telinga dijangkiti dan terkuras berlebihan.

Ini boleh berlaku disebabkan oleh beberapa faktor, misalnya, kebiasaan membersihkan telinga dengan Putik kapas terlalu dalam, menyebabkan luka terbuka di kawasan itu.

Jangkitan telinga tengah

Jangkitan telinga tengah atau otitis media juga boleh menyebabkan pembuangan telinga. Sebenarnya, cecair sering keluar dalam jumlah yang melebihi had yang munasabah.

Otitis media berlaku apabila bakteria atau virus memasuki telinga tengah, dan menyebabkan penumpukan cecair di belakang gendang telinga.

Sekiranya terdapat terlalu banyak cairan, ada risiko gegendang telinga berlubang, yang boleh menyebabkan sakit telinga. Tanda-tanda lain dari keadaan ini mungkin termasuk:

 1. Kehilangan keseimbangan
 2. Kesukaran mendengar
 3. Sakit telinga
 4. Masalah tidur
 5. Demam panas
 6. Sakit kepala

Gegendang telinga rosak

Kerosakan pada saluran telinga atau gendang telinga boleh menyebabkan telinga mengalirkan sejumlah besar cecair. Gendang telinga adalah selaput nipis yang memisahkan saluran telinga luar dan telinga tengah.

Beberapa penyebab gendang telinga pecah termasuk:

 1. Memasukkan benda asing ke telinga, seperti tusuk gigi atau kapas
 2. Bunyi yang kuat seperti letupan atau maklum balas yang melampau dari pembesar suara
 3. Perubahan tekanan, seperti dari selam skuba atau aktiviti bebas
 4. Kecederaan dan trauma di kepala atau telinga
 5. Trauma teruk seperti patah tulang tengkorak

Baca juga: Jenis Cairan Pembersih Telinga dan Cara Menggunakannya Dengan Betul

Bilakah keadaan ini dianggap berbahaya?

Dilaporkan Manual MSD, cecair yang keluar dari telinga dianggap berbahaya jika mempunyai tanda-tanda berikut:

 1. Pelepasan berdarah dari telinga
 2. Berlaku setelah anda mengalami kecederaan di kepala
 3. Pelepasan disertai dengan gejala neurologi seperti vertigo atau kesukaran melihat, bercakap, menelan, dan / atau bercakap
 4. Kehilangan pendengaran di telinga yang terkena
 5. Demam
 6. Kemerahan dan / atau pembengkakan telinga atau kawasan di sekitar telinga
 7. Diabetes atau sistem imun yang terganggu

Rawatan perubatan yang betul

Pada dasarnya sebarang jangkitan telinga dapat ditentang secara semula jadi oleh sistem imun. Inilah sebabnya mengapa banyak kes trauma telinga dapat sembuh tanpa campur tangan perubatan.

Tetapi dalam beberapa kes, doktor juga boleh menetapkan antibiotik untuk kes yang teruk atau yang berlangsung lebih dari 2-3 hari.

Walaupun dalam keadaan melampau di mana objek asing tetap berada di telinga, doktor boleh melakukan pembedahan untuk mengeluarkan objek tersebut.

Gendang telinga yang pecah juga akan sering bertambah baik tanpa rawatan dalam beberapa minggu hingga 2 bulan. Sekiranya tidak bertambah baik, seseorang mungkin memerlukan timpanoplasti, yang merupakan prosedur pembedahan untuk memperbaiki saluran telinga.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!