Kesihatan

Sakit Tekak, Kawan Buruk Anak Kecil Anda

Sakit tekak adalah penyakit yang biasa terjadi pada anak kecil dan sering dianggap sebagai "kawan buruk si kecil".

Selalunya ibu bapa mengadu tentang anak mereka yang sering mengalami sakit tekak yang sering berulang. Berikut adalah penjelasan lengkap mengenai radang tekak.

Baca Juga: Apabila Asid Perut Meningkat, Tubuh Akan Memberi Siri Isyarat Ini

Apa yang menyebabkan sakit tekak pada kanak-kanak?

Punca sakit tekak pada kanak-kanak. Foto: //www.shutterstock.com

Sakit tekak adalah radang kerongkong kerana beberapa perkara, iaitu:

 • Bakteria

Keradangan dari bakteria boleh menyebabkan kesakitan menelan yang menyakitkan daripada penyebab keradangan yang lain. Secara amnya adalah bakteria Kumpulan A Streptococcus.

 • Virus

Beberapa virus boleh menyebabkan keradangan tekak seperti virus Influenza, virus Epsten Barr.

Apakah gejala radang tekak yang boleh timbul?

shutterstock_499245475
 • Sakit tekak, terutamanya sakit ketika menelan dan sukar menelan makanan atau minuman
 • Sakit kepala. Gejala ini kadang-kadang akan muncul apabila terkena radang tekak. Kanak-kanak akan mengadu sakit kepala dan menjadi lebih lesu daripada biasa
 • Demam. Umumnya akan muncul ketika terjadi radang kerongkong, kerana tubuh bekerja keras untuk melawan kuman atau virus yang memasuki penyebab keradangan sehingga suhunya akan meningkat. Dalam kes ini, sangat disarankan bagi ibu bapa untuk selalu menggunakan termometer sehingga mereka dapat mengetahui kenaikan suhu yang berlaku pada anak mereka dengan betul.
 • Perubahan suara. Apabila tekak strep memukul, mungkin terdapat keradangan di kawasan lain, iaitu pita suara dan ini menyebabkan suaranya berubah
 • Batuk dan selsema. Ia sering terjadi pada anak-anak yang mengalami radang kerongkong kerana proses keradangan dapat merebak ke kawasan lain di sekitar saluran pernafasan, di kawasan hidung menyebabkan radang pada kawasan hidung dan menyebabkan lendir keluar, menyebabkan hidung berair. Sementara keradangan di saluran tekak menyebabkan kemunculan sel-sel radang yang akan menyekat saluran udara. Oleh itu, tubuh berusaha mengusir sel-sel keradangan ini dengan mekanisme pembersihan, iaitu batuk.
 • Tiada selera. Kerana kesakitan ketika menelan makanan atau minuman menyebabkan anak tidak mempunyai selera makan atau minum. Keperluan untuk kalori dan cairan pada anak tidak dipenuhi, akhirnya mereka akan merasa lemah dan tidak ada keinginan untuk melakukan aktiviti seperti biasa, seperti bermain dan menghabiskan waktu tidur
 • Muntah dan sakit perut. Ini berlaku kerana tidak ada pengambilan makanan masuk sehingga perut kosong. Kemudian asid perut akan merengsakan dinding perut sehingga akan menyebabkan sakit perut malah muntah.

Apakah cara yang tepat untuk mencegah radang tekak?

Gejala laringitis pada kanak-kanak. Foto: //www.shutterstock.com
 • Ajar dan latih anak-anak untuk selalu menjaga kebersihan tangan, iaitu selalu mencuci tangan sebelum dan sesudah makan, dan ajar mereka untuk tidak meletakkan tangan mereka dengan mudah di mulut mereka. Langkah ini dilakukan untuk mencegah penularan bakteria atau kuman pada tangan sehingga tidak masuk ke dalam mulut.
 • Jangan merokok di dekat kanak-kanak, kerana merokok akan merengsakan saluran pernafasan sehingga anak-anak mudah terserang tekak
 • Jauhkan anak-anak dari orang yang sakit dengan selesema atau batuk selesema sehingga anak-anak tidak dijangkiti.
 • Sentiasa ingat kelengkapan imunisasi untuk kanak-kanak sehingga anak-anak akan mempunyai kekebalan terhadap virus atau bakteria yang menyebabkan sakit tekak.
 • Jangan selalu memberi makanan atau minuman yang memudahkan kerengsaan tekak, seperti ais krim.
 • Pakai topeng ketika berada di jalan raya. Langkah ini adalah pencegahan yang berkesan kerana pada masa ini pencemaran udara semakin membimbangkan. Jadi bukan hanya untuk pencegahan sakit tekak tetapi juga pencegahan penyakit pernafasan yang lebih serius seperti penyakit paru-paru.

Baca Juga: Muntah Semasa Puasa? Ayuh, kenal pasti punca dan cara mengatasinya

Bagaimana radang tekak pada kanak-kanak didiagnosis?

Doktor akan mengesyorkan ujian tambahan seperti: budaya tekak untuk mengetahui bakteria atau kuman yang menyebabkan sakit tekak dengan tepat.

Selain daripada yang dilakukan ujian darah untuk mengetahui apakah ada sebab lain yang menyebabkan sakit tekak

Doktor juga akan melakukan pemeriksaan menyeluruh mengenai apakah penyebab sakit tekak ini, jika penyebabnya adalah virus, tentu saja, antibiotik tidak akan berguna.

Perkara yang betul ialah memberi makanan berkhasiat yang 4 sihat 5 sempurna. Terdiri daripada karbohidrat yang cukup, protein yang cukup, mineral dan vitamin yang mencukupi dan dilengkapi dengan susu sehingga sistem imun anak akan meningkat dan tidak mudah sakit.