Kesihatan

Bengkak Kaki Semasa Kehamilan? Inilah punca dan rawatannya

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Rujuk kesihatan kehamilan anda dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

Kaki yang bengkak semasa mengandung adalah penyakit biasa semasa mengandung. Aduan mengenai penyakit ini bukanlah perkara baru. kamu tahu.

Biasanya bengkak berlaku pada setiap trimester. Punca keadaan ini adalah peningkatan cecair dalam badan yang semakin teruk menjelang waktu kelahiran.

Walaupun bengkak muka dan tangan secara tiba-tiba boleh menjadi tanda keadaan preeklamsia, tetapi pembengkakan ringan pada kaki biasanya bukan sesuatu yang perlu dibimbangkan.

Oleh itu, jangan kecewa dan jangan stress, kerana penyakit ini dapat ditangani. Diringkaskan dari pelbagai sumber, berikut adalah penyebab dan cara merawat bengkak kaki semasa kehamilan.

Kaki bengkak semasa mengandung pada trimester pertama

Peningkatan tahap hormon progesteron, yang secara harfiah dapat ditafsirkan sebagai hormon kehamilan, memperlambat sistem pencernaan. Perut anda sebenarnya akan kelihatan lebih kembung kerana ini, bukan kerana janin.

Anda mungkin mula melihat sedikit pembengkakan di tangan, kaki atau muka anda, tetapi tidak terlalu besar.

Sekiranya anda merasakan pembengkakan terlalu besar dalam tempoh ini, terutamanya jika anda juga mengalami gejala seperti pening, sakit kepala atau pendarahan, ada baiknya segera menghubungi doktor anda.

Kaki bengkak semasa mengandung pada trimester kedua

Tempoh ini bermula pada minggu ketiga kehamilan, ia juga dapat dihitung pada awal bulan keempat. Biasa melihat kaki bengkak ketika memasuki bulan kelima, terutamanya jika anda banyak berjalan atau cuaca panas.

Pembengkakan ini berlaku kerana peningkatan jumlah darah dan cecair di dalam badan. Jumlah darah akan meningkat hingga 50% selama kehamilan, dan itu disertai dengan pengekalan banyak cecair hormon.

Selama ini, anda akan merasakan cincin dan kasut yang biasanya anda pakai ketat, tetapi jangan risau, kerana semua cecair ini melembutkan dan menyiapkan badan anda untuk bersalin.

Yakinlah, selepas kehamilan cairan tambahan ini akan berkurang dengan cepat dalam beberapa hari dan minggu.

Kaki bengkak semasa mengandung pada trimester ketiga

Bermula dari minggu ke-28 kehamilan, trimester terakhir ini adalah waktu puncak pembengkakan pada kaki semasa kehamilan. Terutama ketika anda mula menghampiri minggu ke-40 anda.

Dalam tempoh ini, kaki anda akan kelihatan lebih kecil daripada pada tempoh sebelumnya. Ini berlaku kerana badan anda terus menyimpan darah dan cecair, yang menyumbang kepada pembengkakan.

Rahim akan menjadi lebih berat ketika bayi di dalam badan terus membesar, mengakibatkan aliran darah lebih perlahan dari kaki kembali ke jantung. Tapi jangan risau, cuma tidak selesa, tapi tidak berbahaya.

Faktor lain yang boleh menyebabkan kaki bengkak semasa hamil adalah:

  • Cuaca panas.
  • Makanan tidak seimbang.
  • Pengambilan kafein.
  • Kekurangan air minuman.
  • Terlalu banyak berjalan untuk jangka masa yang panjang.

Melegakan bengkak kaki semasa mengandung

Terdapat beberapa cara mudah untuk membuat anda merasa selesa ketika mengalami bengkak kaki semasa hamil. Kaedah ini cukup menyeronokkan, kamu tahu.

Kurangkan pengambilan sodium

Salah satu cara mudah adalah dengan mengurangkan pengambilan natrium (garam) semasa kehamilan. Garam menjadikan badan mengekalkan lebih banyak air.

Oleh itu, kurangkan makan makanan dalam tin atau mengandungi bahan pengawet. Kerana kedua-dua jenis makanan ini mempunyai sodium yang tinggi.

Tingkatkan pengambilan kalium

Kekurangan kalium menjadikan badan anda berpeluh dengan mudah. Kerana kalium membantu menyeimbangkan cecair di dalam badan.

Kurangkan pengambilan kafein

Ibu, terlalu banyak minum kafein semasa mengandung bukanlah perkara yang baik, kamu tahu. Ini akan membuatkan anda berpeluh lebih banyak.

Kafein juga diuretik, yang boleh membuat anda lebih banyak membuang air kecil.

Minum banyak air

Minum air untuk melawan pembengkakan mungkin terdengar aneh, tetapi ia benar-benar berkesan. Apabila badan anda mengalami dehidrasi, ia akan berusaha mengekalkan lebih banyak air untuk mengimbangi dehidrasi.

Angkat kaki dan berehat

Duduk dengan kaki dibangkitkan untuk jangka waktu yang pendek, terutama pada akhir hari, dapat mengeringkan kandungan air di kaki anda daripada menjadi aktif sepanjang hari.

Pakaian yang longgar untuk kaki yang bengkak semasa mengandung yang selesa

Cuba elakkan memakai pakaian yang ketat atau mengandungi getah. Ini untuk menjadikan peredaran darah selesa.

Jangan terkena panas

Apabila Moms mengalami kehamilan pada musim kemarau, cubalah melakukan aktiviti di dalam rumah. Ini untuk mengurangkan bengkak pada kaki semasa kehamilan.

Jalan

Berjalan selama 5-10 minit beberapa kali sehari dapat meningkatkan peredaran darah, yang dapat mengurangkan pembengkakan pada kaki.

Pakai kasut yang selesa

Ibu mungkin terpaksa memakai kasut dengan ukuran lebih besar kerana kaki bengkak semasa hamil. Tetapi pastikan anda memakai kasut yang sesuai adalah cara untuk mengurangkan bengkak di kaki anda.

Berenang

Walaupun belum ada penelitian apakah tekanan air dapat mengurangi bengkak kaki selama kehamilan, beberapa wanita mendakwa ada kesan yang mereka rasakan ketika berenang kamu tahu.

Urut

Urut dapat meningkatkan peredaran air yang terkumpul di kaki, sehingga mengurangkan bengkak.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!