Kesihatan

6 Petua untuk Melatih Anak Bercakap Dengan Cepat, Ibu Harus Tahu!

Bayi dilahirkan dengan keadaan yang tidak dapat bercakap dan hanya boleh menangis. Keupayaan bercakap anak kecil anda akan berkembang dari masa ke masa. Walaupun begitu, sebagai ibu bapa, tidak ada salahnya melakukan beberapa cara untuk menjadikan anak-anak bercakap dengan cepat.

Apakah beberapa cara yang boleh dilakukan agar anak-anak dapat bercakap dengan cepat? Ayuh, lihat beberapa petua berikut!

Baca juga: Jangan Terkejut! Ini adalah perkembangan anak berusia 5 tahun yang perlu diketahui oleh ibu

Tempoh perkembangan kanak-kanak dalam pertuturan

Sebelum mengetahui pelbagai petua untuk kanak-kanak bercakap dengan cepat, Ibu perlu memahami tempoh perkembangan kemahiran komunikasi bayi. Perkembangan ini bermula dari usia 0 hingga 36 bulan.

Berumur 0 hingga 6 bulan

Dalam tempoh ini, si kecil hanya dapat mengeluarkan suara seperti mendesis dan mengoceh. Walaupun begitu, bayi di bawah 6 bulan sudah dapat memahami bahawa anda bercakap dengannya, anda tahu. Anak kecil anda akan beralih ke arah suara atau sumber bunyi dengan lebih kerap.

Umur 7 hingga 12 bulan

Dalam tempoh ini, kemampuan anak untuk berbual akan meningkat dengan ketara. Sebenarnya, kanak-kanak sudah dapat memahami kata-kata mudah seperti perintah "tidak" yang merujuk kepada larangan tersebut.

Bukan hanya itu, si kecil anda juga dapat memasukkan satu hingga tiga kata, walaupun masih sukar untuk mengucapkannya.

Umur 13 hingga 18 bulan

Setelah memasuki usia satu tahun, si kecil dapat memahami ayat perintah dengan baik, seperti "ambil barang ini". Dalam tempoh ini, anak juga dapat mengulangi kata-kata yang dituturkan oleh ibu bapa.

Jadi, jangan terkejut jika bayi anda dapat meniru apa yang anda katakan, ya.

Umur 19 hingga 36 bulan

Pada peringkat usia ini, perkembangan anak kecil anda meningkat dengan ketara, termasuk mempunyai pemahaman lebih daripada 50 perbendaharaan kata. Kanak-kanak mula dapat bercakap dengan jelas, walaupun hanya melemparkan frasa atau ayat pendek.

Pada masa anda berusia tiga tahun, idealnya si kecil dapat diajak berkomunikasi dan mengikuti arahan dan arahan terperinci dari ibu bapa.

Petua untuk menjadikan kanak-kanak bercakap dengan pantas

Dari penjelasan di atas, dapat disimpulkan bahawa julat usia di mana kanak-kanak dapat mula bertutur adalah dua tahun. Namun, ia tidak menolak kemungkinan kejadian ini berlaku lebih cepat. Terdapat beberapa petua yang boleh dilakukan ibu agar anak-anak dapat bercakap dengan cepat, iaitu:

1. Membaca bersama

Walaupun anda tidak dapat bercakap, ajak anak-anak anda membaca bersama. Sekiranya perlu, baca sebanyak mungkin cerita atau bahkan setiap hari. Menurut kajian 2016, ini dapat meningkatkan perbendaharaan kata dan memberi rangsangan kepada kanak-kanak untuk bercakap dengan cepat.

2. Memberi respon terhadap perbualan anak-anak

Petua seterusnya agar anak-anak bercakap dengan cepat adalah bertindak balas terhadap setiap perbualan. Setiap tindak balas yang anda berikan dapat membuat anak anda lebih teruja untuk bercakap. Lama kelamaan, si kecil anda akan terbiasa.

3. Sentiasa bercakap

Bukan sekadar membaca kisah dongeng, adalah idea yang baik bagi Moms untuk terus bercakap dengannya dalam apa jua keadaan. Gunakan setiap peluang untuk bercakap dengannya, misalnya ketika membuat makanan, menukar lampin, atau semasa memandikannya.

Selain dapat merangsang anak-anak untuk bercakap, ini juga dapat menambahkan banyak perbendaharaan kata baru kepada bayi.

Baca juga: Ibu Mesti Tahu! Ini adalah Tanda-Tanda Perkembangan Motor yang Tertunda pada Bayi

4. Gunakan muzik

Muzik dapat menyumbang untuk merangsang otak anak dalam bercakap. Sebenarnya, menurut sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, muzik digunakan sebagai alat terapi untuk kanak-kanak dengan kelewatan pertuturan (kelewatan pertuturan).

Irama muzik dapat merangsang kemampuan bertutur anak. Mainkan sajak kanak-kanak yang ceria, misalnya Twinkle-twinkle. Biarkan si kecil anda bersenandung dan ikuti setiap kata yang didengarnya.

5. Sebutkan nama objek

Beberapa kanak-kanak kecil boleh menunjukkan item yang diinginkan, bukannya memintanya dengan mengatakan sesuatu. Contohnya, jika si kecil menunjukkan segelas jus, anda boleh menjawab, "Adakah anda ingin jus?"

Tujuan kaedah ini adalah untuk mendorong anak-anak mengucapkan kata atau frasa yang sama, seperti "jus". Oleh itu, jika si kecil menunjukkan sesuatu, sebutkan nama objek itu supaya dia dapat menirunya.

6. Hadkan penggunaan pacifier

Bayi sangat suka mainan yang digigit (penenang), termasuk jenter. Inilah sebab mengapa anak kecil anda suka menghisap ibu jarinya. Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik bagi Moms untuk mengehadkan penggunaan objek atau mainan ini.

Kerana, ini dapat mengelakkan kanak-kanak mengeluarkan suara dan kata-kata. Gunakan pacu hanya semasa tidur, jika perlu.

Itulah enam petua yang boleh diguna pakai oleh Moms agar anak-anak dapat bercakap dengan cepat. Lakukan dengan penuh kasih sayang dan kesabaran untuk terus meningkatkan kemampuan si kecil untuk mengucapkan kata-kata, ya!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!