Kesihatan

Mengenal Roti Sourdough, mengenai Pemakanan Apa Perbezaannya dengan Roti Biasa?

Trend makanan sihat tidak pernah berhenti muncul. Baru-baru ini, ramai orang mula melihat roti masam sebagai alternatif kepada roti konvensional.

Apa sebenarnya roti masam ini?

Roti masam ini sebenarnya bukan penemuan baru. Laman kesihatan Healthline menyebutkan masam sebagai salah satu bentuk penapaian gandum tertua.

Satu kajian dalam jurnal Mikrobiologi Makanan menyebut masam berasal dari tamadun Mesir kuno sekitar tahun 1500 SM. Masak tetap bentuk ragi roti yang digunakan sehingga ragi moden ditemui beberapa abad yang lalu.

Baca juga: Tinggi Serat dan Mineral, Ini 5 Kelebihan Memakan Roti Gandum untuk Kesihatan!

Apakah ramuan untuk roti? masam?

Roti yang menggunakan ragi moden (juga dikenali sebagai yis pembuat roti) cenderung berkembang lebih banyak. Sementara itu, penapaian masam menggunakan 'ragi liar' dan bakteria asid laktik yang secara semula jadi terdapat dalam tepung ke roti ragi.

Ragi liar ini lebih tahan terhadap keadaan berasid daripada ragi moden. Inilah sebabnya mengapa ragi masam boleh bekerja dengan bakteria penghasil asid laktik untuk membuat doh roti naik.

Campuran ragi liar, bakteria asid laktik, tepung dan air untuk membuat roti masam ini dipanggil pemula. Dalam proses pembuatan roti, starter ini akan menumis gula dalam adunan, menjadikan roti naik dan memberikan rasa yang khas.

Rasa roti masam lebih tajam. Asid yang dihasilkan dari ragi yang digunakan menghasilkan rasa ini dan membunuh bakteria yang tidak diingini. Sehingga permulaan masam ia lebih selamat dan tidak mudah rosak.

Kandungan nutrien roti masam

Komposisi pemakanan roti masam Ini bergantung pada jenis tepung yang anda gunakan, sama ada bijirin utuh atau halus.

Kandungan pemakanan rata-rata dalam satu keping roti masam seberat 56 gram adalah seperti berikut:

 • 162 kalori
 • 32 gram karbohidrat
 • 2-4 gram dan
 • 6 gram protein
 • 2 gram lemak
 • 22 peratus daripada RDA untuk selenium
 • 20 peratus daripada RDA folat
 • 16 peratus RDA thiamin
 • 14 peratus RDA untuk mangan
 • 14% RDA niasin
 • 12 peratus daripada RDA besi

Roti masam Ia juga merupakan sumber kalsium dan kalium yang baik. Di samping itu, laman kesihatan WebMD menyebut roti ini sebagai sumber antioksidan yang baik.

Apakah perbezaan antara roti? masam dengan roti biasa?

Selain dari ragi yang digunakan, roti masam mempunyai perbezaan berikut dengan roti biasa:

Lebih berkhasiat

Walaupun roti masam Biasanya dibuat menggunakan tepung yang sama dengan roti jenis lain, tetapi proses penapaian sebenarnya meningkatkan kandungan nutrien di dalamnya, anda tahu!

Satu kajian dalam jurnal Mikrobiologi Makanan panggil pemula dari roti masam Yang menggunakan bijirin penuh mengandungi mineral baik seperti kalium, fosfat, magnesium dan zink.

Di samping itu, bakteria asid laktik di masam Ia juga dapat menurunkan tahap pH roti. Keupayaan ini juga mengurangkan kadar fitat, antinutrien yang melekat pada mineral dan menjadikan tubuh anda tidak dapat menyerap mineral dengan betul.

Nah, satu lagi penyelidikan di dalamnya Jurnal Kimia Pertanian dan Makanan sebutkan penapaian masam ini dapat mengurangkan kandungan phytate roti sekitar 24-50 peratus berbanding dengan penapaian ragi moden.

Lebih mudah dicerna

Roti masam lebih senang dicerna daripada roti yang menggunakan ragi moden. Ini, yang disebut dalam penyelidikan dalam jurnal Mikrobiologi Makanan dipengaruhi oleh kandungan prebiotik dan sebatian seperti probiotik di masam.

Prebiotik adalah serat yang tidak dicerna yang memberi makan bakteria baik dalam usus. Sementara probiotik adalah bakteria baik yang terdapat dalam makanan dan makanan tambahan.

Baca juga: Bolehkah Probiotik Meringankan Gejala Depresi? Ayuh, Lihat Penjelasan Perubatan!

Melayan dan mengukur penggunaan masam

Untuk memaksimumkan manfaat kesihatan roti masam, anda boleh memilih jenis yang berasal dari tepung gandum. Dengan pilihan ini, anda boleh mendapatkan probiotik semula jadi, serat tambahan, protein dan mineral.

Sementara itu, laman thesourdough.com mengesyorkan agar anda memakan 6 keping roti masam Sehari.

Itulah pelbagai penjelasan mengenai roti masam yang pada masa ini sangat popular. Sentiasa makan makanan yang sihat, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Copyright unitygulfshores.com 2022