Kesihatan

Apa itu Sindrom APS? Mari Ketahui Gejala Penyakit Jessica Iskandar

Dunia hiburan penuh dengan berita bahawa penyampai Jessica Iskandar menderita sindrom APS. Bahayanya ialah penyakit ini menyerang sistem imun seseorang. Oleh itu, apakah gejala sindrom APS?

Baca juga: Tertekan dan tidak bermotivasi di tempat kerja? Mungkin Hasil daripada Sindrom Burnout

Apa itu sindrom APS?

Dilaporkan dari Klinik MayoAntiphospholipid atau antiphospholipid antibody syndrome (APS) adalah penyakit yang boleh dianggap cukup serius kerana menyerang sistem imun seseorang.

Penyakit ini menyebabkan anda menjadi autoimun atau membuat antibodi yang menjadikan darah anda membeku lebih dari biasa.

Ini tentu boleh menyebabkan pembekuan darah berbahaya di kaki, ginjal, paru-paru dan otak. Pada wanita hamil, sindrom antiphospholipid juga boleh menyebabkan keguguran dan kelahiran mati.

Tidak ada penawar untuk sindrom antiphospholipid, tetapi ubat dapat mengurangkan risiko pembekuan darah di dalam tubuh.

Gejala sindrom APS

Anda perlu mengetahui beberapa gejala awal jika anda mula menghidap sindrom APS. Tujuannya adalah untuk mendapatkan rawatan yang sesuai dan tidak menjadi lebih teruk:

1. Gumpalan darah di kaki

Trombosis urat dalam atau DVT adalah keadaan di mana bekuan terbentuk di kaki, menyebabkan gejala seperti sakit, bengkak, dan kemerahan.

Berbahaya kerana gumpalan darah ini dapat bergerak ke paru-paru (pulmonary embolism).

2. Keguguran berulang atau kelahiran mati berulang

Komplikasi kehamilan yang lain termasuk tekanan darah tinggi (preeklampsia) dan kelahiran pramatang.

3. Pukulan

Strok boleh berlaku pada orang yang masih muda dan mempunyai sindrom antiphospholipid tetapi tidak mempunyai faktor risiko yang diketahui untuk penyakit kardiovaskular.

4. Serangan iskemia sementara

Sama dengan strok, TIA atau serangan iskemia sementara biasanya hanya berlangsung beberapa minit dan tidak menyebabkan kerosakan kekal.

5. Ruam

Tetapi ada juga beberapa orang yang akan mengalami gejala ringan seperti munculnya ruam merah dengan corak berenda seperti jaring.

Bukan hanya itu, masih terdapat beberapa gejala ringan yang perlu anda ketahui jika anda menghidap sindrom APS.

Sebilangan orang mungkin menganggap bahawa gejala ini adalah masalah remeh dan bukan penyakit serius.

Anda yang menghidap sindrom APS juga mengalami kesemutan di lengan dan kaki, keletihan, sakit kepala berulang, gangguan visual, masalah ingatan dan mudah lebam kerana jumlah sel platelet yang rendah.

Baca juga: Memahami Sindrom Whiplash, Perhatikan Ini Bukan Sakit Leher Biasa!

Cara mencegah sindrom APS

Sehingga kini, tidak ada cara yang dianggap paling berkesan untuk mencegah sindrom APS. Tetapi sekurang-kurangnya ada beberapa gaya hidup sihat yang boleh anda gunakan untuk mengurangkan risiko penyakit ini:

  • Sangat digalakkan untuk mengelakkan aktiviti sukan yang melibatkan hubungan fizikal secara langsung
  • Pilih berus gigi yang mempunyai tekstur lembut
  • Gunakan pencukur elektrik
  • Mula hadkan makan makanan yang mengandungi vitamin K seperti sawi, kacang soya. Kandungan vitamin K haruslah terhad kerana dapat menjadikan warfarin kurang berkesan.

Cara merawat sindrom APS

Menurut penjelasan mengenai NHSRawatan bagi anda yang menderita sindrom APS sebenarnya bertujuan mencegah pembekuan darah.

Kerana keadaan ini boleh mencetuskan banyak masalah, seperti embolisme paru, trombosis urat dalam, hingga masalah kesihatan lain

Rawatan dilakukan, doktor akan menetapkan ubat antikoagulan seperti warfarin, atau ubat antiplatelet seperti aspirin dosis rendah.

Ubat ini berfungsi dengan menyekat proses pembentukan bekuan darah. Itu bermaksud gumpalan darah cenderung tidak terbentuk apabila tidak diperlukan.

Bukan hanya ubat-ubatan, anda juga perlu melakukan gaya hidup yang sihat, seperti menghindari merokok, makan makanan yang rendah lemak dan gula, memakan sayur-sayuran dan buah-buahan, bersenam secara teratur.

Akhirnya, penting juga untuk mengekalkan berat badan yang sihat dan menurunkan berat badan jika anda gemuk.

Tetapi sebelum melakukan perkara di atas, lebih baik anda berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk mengetahui dos ubat yang tepat untuk merawat sindrom APS yang anda alami.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!