Kesihatan

Bolehkah Kista Ginjal Disembuhkan? Inilah penjelasannya

Kista boleh tumbuh di beberapa organ badan, termasuk buah pinggang. Walau bagaimanapun, umumnya sista ginjal dapat disembuhkan dan tidak berbahaya.

Kista ginjal dapat disembuhkan bergantung kepada keadaan sista itu sendiri. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai keadaan ini, berikut adalah penjelasan lengkap mengenai sista buah pinggang.

Apa itu sista buah pinggang?

Kista ginjal adalah kantung berisi cecair yang tumbuh di buah pinggang. Terdapat dua jenis sista ginjal yang boleh berkembang, iaitu sista ginjal sederhana dan sista ginjal polikistik.

Kista buah pinggang sederhana

Hanya satu sista terbentuk di buah pinggang. Kantung sista mempunyai dinding nipis dan mengandungi cecair. Biasanya sista ini tidak merosakkan buah pinggang dan tidak menjejaskan fungsinya. Kista ginjal dapat disembuhkan dengan beberapa rawatan.

Kista buah pinggang polikistik

Untuk jenis sista ini biasanya penyakit kongenital keluarga. Sekiranya anda mempunyai sista ginjal polikistik, ia boleh mengganggu fungsi buah pinggang.

Adakah sista buah pinggang boleh disembuhkan? Jawapannya, untuk jenis ini, hanya ada rawatan yang tersedia untuk menguruskan gejala dan mengelakkan komplikasi.

Penyebab sista buah pinggang

Tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan sista ginjal muncul. Tetapi ada beberapa penjelasan yang dianggap penyebab kista buah pinggang. Salah satunya, kerana penyumbatan tubulus.

Tubul adalah sebatian penapis di buah pinggang. Tubul akan mengembalikan sebatian berguna ke dalam darah dan membuang sisa ke dalam air kencing.

Penjelasan lain yang mungkin untuk sista ginjal adalah bahawa kantung di kawasan tubular melemah dan dipenuhi dengan cecair.

Selain itu, ada juga faktor risiko yang membuat seseorang mengalami sista buah pinggang, iaitu usia. Walaupun sista buah pinggang boleh muncul pada usia berapa pun.

Tetapi, menurut penjelasannya Garis Kesihatan, kira-kira 25 peratus orang yang berumur 40 tahun ke atas mempunyai sista buah pinggang. Sementara pada usia 50 tahun, sekitar 50 peratus orang menghidap sista buah pinggang.

Jantina juga mempunyai kesan terhadap keadaan ini. Kerana lelaki lebih berisiko mengalami sista buah pinggang daripada wanita.

Gejala sista buah pinggang

Walaupun kebanyakan sista ginjal tidak menimbulkan gejala, sesetengah orang mungkin mengalami gejala seperti:

 • Sakit belakang
 • Sakit di bahagian atas perut atau pinggul
 • Demam sekiranya terdapat jangkitan
 • Darah dalam air kencing
 • Kerap membuang air kecil

Kista ginjal dapat disembuhkan dengan sejumlah rawatan

Seperti yang telah disebutkan, sista ginjal dapat disembuhkan, jika termasuk dalam jenis sederhana. Rawatan boleh dilakukan dengan berunding dengan pakar yang dipanggil ahli urologi.

Berita baiknya adalah bahawa kista ginjal sederhana sering tidak memerlukan rawatan. Sekiranya sista sederhana tidak menimbulkan gejala, kista ginjal juga tidak memerlukan rawatan selagi tidak mengganggu fungsi ginjal.

Malah sista buah pinggang boleh sembuh dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, doktor akan meminta pesakit melakukan ujian berkala untuk mengetahui sama ada terdapat pembesaran kista.

Kerana kista sederhana boleh membesar dan menyebabkan gejala. Ketika itulah anda memerlukan rawatan, seperti:

Kista ginjal dapat disembuhkan dengan sclerotherapy

Sclerotherapy adalah proses penyaliran kista. Pesakit akan diberi anestetik tempatan, kemudian doktor memasukkan jarum sehingga sampai ke sista dan mengalirkan cairan. Kadang kala, doktor mengisi sista dengan alkohol untuk mengelakkannya tumbuh semula.

Kista ginjal dapat sembuh setelah melalui proses ini. Prosesnya tidak memakan masa yang lama. Selepas sclerotherapy, pesakit dibenarkan pulang pada hari yang sama.

Kista ginjal dapat disembuhkan dengan pembedahan

Dalam proses ini pesakit akan tidur, sementara doktor akan membuang kista. Prosesnya sering menggunakan kaedah laparoskopi.

Laparoskopi adalah prosedur menggunakan alat dan kamera. Doktor hanya memerlukan sayatan kecil dan memasukkan alat melalui sayatan dan melakukan pembedahan melalui alat tersebut.

Biasanya selepas prosedur, pesakit perlu berehat selama satu atau dua hari di hospital, sebelum pulang.

Menguruskan sista buah pinggang

Kista ginjal dapat disembuhkan jika termasuk dalam jenis sederhana. Walau bagaimanapun, jika jenisnya adalah sista ginjal polikistik, semua yang anda boleh lakukan adalah menguruskan gejala dan mengelakkan komplikasi. Beberapa tindakan yang boleh dilakukan termasuk:

 • Beri ubat penghilang rasa sakit, kecuali ibuprofen. Kerana ibuprofen boleh memburukkan lagi penyakit buah pinggang
 • Pentadbiran ubat tekanan darah
 • Antibiotik
 • Diet rendah sodium
 • Mengambil ubat diuretik, untuk membantu mengeluarkan lebihan cecair dari badan
 • Pembedahan pembuangan sista dan membantu melegakan ketidakselesaan

Kista ginjal polikistik biasanya dijalankan dalam keluarga. Ia juga boleh berlaku pada orang yang mempunyai masalah buah pinggang yang lain. Contohnya, pada orang yang mengalami kegagalan buah pinggang atau yang menjalani dialisis atau dikenali sebagai dialisis.

Sekiranya sista buah pinggang polikistik tidak diurus, lama-kelamaan keadaannya akan bertambah buruk. Dalam kes yang teruk, pemindahan buah pinggang mungkin diperlukan.

Jangan ragu untuk berunding dengan masalah kesihatan anda dengan doktor yang dipercayai melalui perkhidmatan Good Doctor dalam 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!