Kesihatan

Acarbose

Acarbose (acarbose) adalah sebatian oligosakarida kompleks yang mempunyai faedah yang serupa dengan ubat metformin dan pioglitazone. Ubat ini tergolong dalam golongan perencat alpha-glycosidase yang biasanya digunakan untuk rawatan diabetes.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai faedah ubat, dos, cara pengambilannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa ubat acarbose?

Acarbose adalah ubat penurun gula darah yang diresepkan untuk pesakit diabetes mellitus jenis 2. Ubat ini tidak berkesan untuk diabetes jenis 1.

Acarbose boleh didapati sebagai ubat generik dalam bentuk tablet oral. Ubat ini boleh diberikan sendiri atau bersama dengan agen antidiabetik yang lain.

Apa fungsi dan faedah acarbose?

Acarbose berfungsi untuk menurunkan kadar gula dalam darah dengan menghambat pemecahan karbohidrat kompleks di dalam usus. Khususnya, ia menghalang enzim hidrolase glikosida yang diperlukan untuk mencerna karbohidrat, khususnya enzim alpha-glucosidase dan alpha-amylase.

Dengan menghalang aktiviti enzim ini, acarbose dapat membatasi penyerapan karbohidrat kompleks dari makanan. Oleh kerana sifat ini, acarbose banyak digunakan untuk menguruskan masalah kesihatan berikut:

Diabetes diabetes jenis 2

Diabetes diabetes jenis 2 adalah keadaan di mana pengeluaran insulin dalam badan tidak mencukupi atau tidak dapat berfungsi dengan baik. Akibatnya, gula dari metabolisme terkumpul dalam darah yang boleh menyebabkan pelbagai komplikasi lain.

Rawatan diabetes diperlukan untuk mengelakkan komplikasi lebih lanjut. Rawatan yang diberikan untuk diabetes jenis 2 adalah ubat antidiabetik oral, termasuk acarbose, yang disokong oleh diet dan senaman yang sihat.

Sifat acarbose yang menghalang penyerapan karbohidrat kompleks menyebabkan glukosa kurang diserap. Ini berkaitan dengan karbohidrat yang tidak dipecah menjadi molekul glukosa.

Pada pesakit diabetes, kesan jangka pendek terapi ubat ini adalah untuk menurunkan tahap glukosa darah buat sementara waktu. Manakala kesan jangka panjang rawatan adalah penurunan tahap HbA1c. HbA adalah bentuk hemoglobin yang secara kimia mengikat glukosa.

Untuk diabetes dengan kadar gula darah tinggi yang tidak terkawal, rawatan boleh digabungkan dengan agen antidiabetik yang lain. Secara amnya, ubat yang disyorkan adalah metformin, kumpulan ubat sulfonylurea, atau insulin.

Dalam satu kajian, kombinasi acarbose dengan metformin menunjukkan penurunan HbA 1c yang lebih besar, glukosa darah puasa, dan glukosa pasca prandial daripada rawatan sahaja.

Di samping itu, gabungan dengan metformin juga memberikan profil kesan sampingan yang kurang dengan faedah yang lebih besar. Sebaliknya, kos rawatan yang diperlukan juga lebih rendah daripada agen antidiabetik yang lain.

Bagaimana cara mengambil ubat acarbose?

Perhatikan arahan bagaimana minum dan dos yang telah ditetapkan oleh doktor. Doktor boleh mengubah dos ubat agar sesuai dengan keadaan klinikal pesakit. Jangan mengambil lebih banyak atau lebih sedikit ubat daripada yang disyorkan.

Ambil acarbose pada permulaan makan selepas gigitan pertama. Sebaiknya anda minum ubat tersebut pada waktu yang sama setiap hari.

Minum ubat secara berkala setiap hari untuk mendapatkan kesan rawatan yang maksimum. Sekiranya anda lupa minum, ambil dos anda sebaik sahaja anda ingat. Lewati dosnya untuk dos seterusnya. Jangan menggandakan dos ubat pada satu masa.

Anda perlu memeriksa kadar gula darah anda secara berkala semasa anda mengambil acarbose.

Sekiranya anda menerima acarbose dengan ubat antidiabetik yang lain, anda mungkin diberi amaran mengenai kemungkinan hipoglikemia. Sekiranya gejala hipoglikemia muncul, anda boleh segera mengambil makanan yang mengandungi gula, seperti jus buah, tablet dekstrosa, atau gula-gula.

Doktor juga boleh menetapkan kit glukagon untuk menjangkakan hipoglikemia yang teruk. Pastikan keluarga atau saudara terdekat anda mengetahui cara menggunakan kit dalam keadaan kecemasan.

Periksa kadar gula darah anda dengan berhati-hati semasa tekanan, perjalanan, penyakit, pembedahan atau keadaan perubatan kecemasan, senaman berat, atau jika anda melewatkan makan. Perkara-perkara ini boleh mempengaruhi tahap glukosa darah dan dapat mengubah berapa banyak ubat yang anda perlukan.

Anda boleh menyimpan acarbose pada suhu bilik dari kelembapan dan cahaya matahari setelah digunakan.

Berapakah dos untuk acarbose?

Dos dewasa

Dos biasa: 50mg sehari diambil tiga kali sehari. Dos boleh dinaikkan menjadi 100mg, diambil tiga kali sehari jika perlu setelah 6-8 minggu rawatan.

Dos maksimum: 200mg tiga kali sehari.

Adakah acarbose selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memasukkan acarbose dalam kategori kehamilan ubat-ubatan B.

Kajian penyelidikan pada haiwan menunjukkan bahawa ubat ini tidak menyebabkan kesan buruk pada janin. Walau bagaimanapun, tidak ada kajian yang mencukupi dan terkawal pada wanita hamil. Jangan mengambil ubat semasa mengandung tanpa berunding dengan doktor anda.

Tidak diketahui sama ada acarbose dapat diserap dalam susu ibu sehingga tidak digalakkan untuk ibu menyusu tanpa cadangan doktor.

Apakah kesan sampingan acarbose yang mungkin?

Kesan sampingan yang biasa berlaku selepas menggunakan acarbose termasuk:

  • Gejala hipoglikemia, seperti pening, sakit kepala, berjabat tangan, merasa lapar, lemah atau keliru, sukar bercakap
  • Ketidakselesaan di perut
  • Kembung
  • Cirit-birit ringan
  • Ruam kulit yang ringan atau gatal

Hubungi doktor anda sekiranya gejala kesan sampingan tidak hilang atau bertambah buruk, atau jika kesan sampingan lain berlaku.

Amaran dan perhatian

Anda tidak boleh mengambil acarbose jika anda mempunyai sejarah alahan terhadap ubat ini sebelumnya.

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah penyakit buah pinggang, penyakit hati, atau masalah perut.

Beritahu doktor anda jika anda mengambil pil kawalan kelahiran kerana ia dapat mengurangkan keberkesanan acarbose. Jangan berhenti atau mula mengambil pil kawalan kelahiran tanpa memberitahu doktor anda terlebih dahulu. Tanya doktor anda mengenai alternatif penggunaan pil kontraseptif bukan hormon.

Beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda mengambil atau menggunakan ubat berikut:

  • Ubat-ubatan lain untuk diabetes, contohnya insulin
  • Ubat untuk penyakit jantung, misalnya digoxin
  • Ubat untuk pencernaan, misalnya pankreatin
  • Ubat untuk jangkitan bakteria, misalnya neomycin

Jangan minum alkohol semasa anda mengambil acarbose kerana alkohol boleh meningkatkan risiko kesan sampingan tertentu.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.