Kesihatan

Bagus untuk Pencernaan, Kenali 7 Khasiat Kurma Medjool untuk Tubuh

Kurma adalah salah satu tanaman tertua dan paling kuno di dunia. Pada masa lalu, kurma ditanam dan dijadikan makanan pokok oleh pelbagai negara di Asia dan Afrika.

Dari masa ke masa, keberadaan kurma terus dipelihara dan berkembang menjadi ratusan pelbagai jenis. Salah satu yang terkenal dengan khasiatnya, adalah kurma Medjool.

Selain manis dan sedap, kurma juga didakwa mempunyai pelbagai manfaat kesihatan.

Baca juga: Berikut adalah sejuta faedah kurma untuk kesihatan semasa berpuasa

Mengenal tarikh Medjool

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, Medjool kurma mempunyai ukuran yang lebih besar, dan warna yang lebih gelap daripada jenis kurma yang biasanya terdapat di pasaran. Rasa manisnya lebih dekat dengan rasa manis karamel.

Medjool kurma sering dijual dalam bentuk buah kering. Ini menjadikan kandungan gula di dalamnya menjadi lebih pekat dan lebih manis.

Namun, tekstur dagingnya tetap lembut, melekit, dan tidak membuat orang yang memakannya merasa dahaga.

Kandungan pemakanan kurma Medjool

Kandungan nutrien dalam 2 tarikh Medjool, dilaporkan oleh WebMD, adalah 110 kalori, 1 gram protein, 0 gram lemak, 31 gram karbohidrat, 3 gram serat, dan 27 gram gula.

Tarikh medjool juga merupakan sumber fitonutrien yang sangat baik. Ini adalah sebatian tumbuhan yang dapat merangsang sistem kekebalan tubuh, mengurangi keradangan, mencegah kerosakan DNA, dan memperbaiki peraturan hormon.

Manfaat kesihatan kurma Medjool

Beberapa manfaat kesihatan yang dapat diperoleh dengan memakan kurma Medjool adalah seperti berikut:

Menjaga fungsi jantung

Dengan adanya serat di dalamnya, kurma Medjool dapat menurunkan kadar kolesterol jahat dalam darah, dan mendorong arteri untuk tetap bersih. Ini secara tidak langsung dapat mengurangkan risiko penyakit jantung.

Ini terbukti secara ilmiah, salah satunya melalui kajian yang mendapati bahawa Medjool dan jenis kurma lain dapat menurunkan kolesterol jahat dan mencegah penumpukan plak di arteri.

Seperti yang kita ketahui, pengumpulan plak akhirnya dapat menyekat aliran darah, yang menyebabkan serangan jantung atau strok.

Baca juga: Adakah benar bahawa tekanan boleh menyebabkan strok? Lihat 5 fakta menarik berikut

Menyokong penghadaman yang sihat

Serat sangat penting untuk mewujudkan sistem pencernaan yang sihat. Dengan cara itu, usus dapat membentuk najis dengan mudah dan anda akan mengelakkan sembelit.

Bagi kurma Medjool, diketahui mengandungi serat yang tidak larut yang berperanan sangat penting dalam kesihatan pencernaan.

Ini dibuktikan dalam kajian selama 3 minggu, di mana 21 orang diminta makan 7 biji kurma dengan berat 168 gram sehari.

Hasilnya diketahui bahawa kekerapan pergerakan usus mereka menjadi lebih kerap daripada ketika mereka tidak makan kurma dengan kerap.

Tinggi antioksidan

Sebatian antioksidan karotenoid dan asid fenolik yang terdapat pada kurma Medjool dapat membantu melawan kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.

Dengan cara itu, sel-sel badan akan dilindungi daripada kerosakan oksidatif yang boleh menyebabkan penyakit barah, jantung dan otak.

Dilaporkan dari WebMDPenyelidikan juga menunjukkan bahawa antioksidan pada kurma Medjool dapat menurunkan kadar trigliserida dalam darah.

Ini adalah lemak yang, jika didapati dalam kuantiti yang terlalu tinggi, dapat meningkatkan risiko penyakit jantung.

Menyokong kesihatan sistem saraf

Berat, kurma Medjool mengandungi 50 persen lebih banyak kalium daripada pisang. Mineral penting ini diketahui dapat membantu mengawal degupan jantung, pernafasan, dan fungsi otot.

Manfaat ini sangat penting kerana kadar kalium yang rendah dapat menyebabkan kelemahan otot, keletihan, dan degupan jantung yang tidak teratur.

Menjadikan metabolisme lebih baik

Vitamin B di Medjool seperti asam pantotenat, folat, dan niasin diketahui dapat membantu menguruskan proses metabolik yang mengubah makanan menjadi tenaga.

Mengonsumsi kurma medjool juga dapat mengurangkan penyerapan gula dalam badan, yang dapat membantu dalam pengurusan berat badan dan mengurangkan risiko diabetes.

Sumber tenaga semula jadi

Medjool kurma menawarkan sejumlah besar karbohidrat dalam bahagian kecil. Karbohidrat adalah sumber tenaga utama badan. Jadi buah ini dapat menjadi bahan bakar semula jadi alternatif agar tubuh tetap bertenaga sepanjang hari.

Melindungi kesihatan otak

Kajian pada haiwan telah menghubungkan antioksidan kurma Medjool dengan tahap penanda keradangan yang lebih rendah, serta pengurangan plak otak yang berkaitan dengan keadaan seperti penyakit Alzheimer.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.