Kesihatan

Mengenal Sistem Ekskresi pada Manusia: Bagaimana Ia Berfungsi dan Fungsinya

Sistem perkumuhan pada manusia terdiri daripada beberapa organ dengan fungsi dan cara kerjanya masing-masing. Perlu diingat, organ utama sistem perkumuhan adalah buah pinggang yang berperanan mengawal jumlah air yang hilang dalam air kencing.

Namun, ada juga organ lain yang mengeluarkan sisa sehingga memasuki sistem perkumuhan. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai sistem perkumuhan pada manusia, mari kita lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Lemah badan tanpa tenaga? Ketahuilah, Ini adalah Sebab-Sebab Yang Biasa!

Apakah sistem perkumuhan pada manusia?

Perkumuhan adalah proses membuang sisa dan lebihan air dari badan. Ini adalah salah satu cara untuk mengekalkan homeostasis, iaitu kemampuan tubuh untuk menyesuaikan diri dan mengekalkan keseimbangan keadaan cecair di dalam badan.

Bahan buangan dalam badan merangkumi produk sampingan metabolisme di mana sebilangannya adalah bahan toksik dan tidak berguna. Beberapa produk buangan khusus yang mesti dikeluarkan dari badan termasuk karbon dioksida dari respirasi sel, amonia, dan urea.

Bagaimana sistem perkumuhan berfungsi dan berfungsi pada manusia?

Organ ekskresi, termasuk kulit, hati, usus besar, paru-paru, dan buah pinggang. Setiap organ perkumuhan ini menjalankan tugasnya secara bebas atau lebih kurang secara bebas daripada yang lain.

Beberapa fungsi dan cara kerja sistem perkumuhan pada manusia yang perlu diketahui termasuk yang berikut:

Kulit

Kulit adalah bahagian dari sistem integumen, tetapi juga berperanan dalam perkumuhan. Cara kulit berfungsi adalah membuang lebihan air melalui pengeluaran peluh oleh kelenjar peluh di dermis.

Walaupun peranan utama pengeluaran peluh adalah menyejukkan badan dan mengekalkan homeostasis suhu, berpeluh juga mempunyai fungsi lain. Berpeluh juga dapat membuang air dan garam yang berlebihan dan sejumlah kecil urea.

Apabila badan berkeringat berlebihan, pengambilan garam dan air diperlukan untuk membantu mengekalkan homeostasis di dalam badan. Sementara itu, beberapa fungsi kulit termasuk:

 • Balut kalis air untuk seluruh badan.
 • Garis pertahanan pertama terhadap bakteria dan organisma lain.
 • Organ deria yang memberikan maklumat mengenai kesakitan, keseronokan, suhu, dan tekanan.

Hati

Hati adalah organ dalam sistem perkumuhan pada manusia yang tugasnya mengatur sebahagian besar kadar kimia dalam darah dan mengeluarkan hempedu. Ini dapat membantu membuang produk buangan dari hati.

Semua darah yang keluar dari perut dan usus melewati hati. Cara kerja hati adalah memproses darah dan kemudian memecah, menyeimbangkan, dan mewujudkan nutrien dan metabolisme untuk bahagian tubuh yang lain. Selain itu, hati juga mempunyai beberapa fungsi lain, yaitu:

 • Pengeluaran protein tertentu untuk plasma darah.
 • Penghasilan kolesterol dan protein khas untuk membantu membawa lemak ke seluruh badan.
 • Penukaran glukosa berlebihan menjadi glikogen yang kemudiannya dapat ditukar semula menjadi tenaga.
 • Pengaturan kadar asam amino dalam darah, yang membentuk blok protein.
 • Pemprosesan hemoglobin untuk menggunakan kandungan zat besi.
 • Membersihkan darah ubat dan bahan toksik lain.
 • Penukaran ammonia toksik menjadi urea, produk akhir metabolisme protein dan dikeluarkan dalam air kencing.
 • Melawan jangkitan dengan mewujudkan faktor kekebalan tubuh dan membuang bakteria dari aliran darah.

Kolon

Sistem perkumuhan seterusnya dalam badan adalah usus besar yang merupakan bahagian penting. Cara usus besar berfungsi ialah hempedu disekresikan ke saluran pencernaan, misalnya mengandung produk buangan bilirubin dari hati.

Bilirubin adalah pigmen coklat yang memberikan warna coklat kepada feses manusia.

Sebagai organ perkumuhan, fungsi utama usus besar adalah pembuangan sisa pepejal yang tinggal setelah pencernaan makanan dan pengambilan air dari bahan yang tidak dicerna dalam sisa makanan.

Paru-paru

Paru-paru adalah organ yang paling penting dalam tubuh kerana membawa udara dari atmosfer dan membawa oksigen ke dalam aliran darah setelah itu ia akan beredar ke seluruh badan.

Untuk bernafas, paru-paru menggunakan otot diafragma, otot interkostal, otot perut, dan kadang-kadang otot di leher.

Cara kerja paru-paru bermula dari diafragma, yang merupakan otot berbentuk kubah di bahagian atas dan bawah paru-paru. Diafragma menggerakkan sebahagian besar kerja yang terlibat dalam pernafasan.

Apabila berkontrak, ia bergerak ke bawah, membiarkan lebih banyak ruang di rongga dada dan meningkatkan keupayaan paru-paru untuk mengembang.

Apabila jumlah rongga dada meningkat, tekanan di dalamnya berkurang dan udara disedut melalui hidung atau mulut dan turun ke paru-paru. Selain bernafas, paru-paru juga mempunyai fungsi lain. Beberapa fungsi paru-paru yang perlu anda ketahui termasuk yang berikut:

 • keseimbangan pH. Karbon dioksida yang terlalu banyak boleh menyebabkan badan menjadi berasid. Sekiranya paru-paru mengesan peningkatan keasidan, kadar pengudaraan akan meningkat untuk mengeluarkan banyak gas yang tidak diingini.
 • Penapisan. Paru-paru akan menyaring gumpalan darah kecil dan dapat menghilangkan gelembung udara kecil yang dikenali sebagai embolisme udara.
 • Pelindung. Paru-paru boleh bertindak sebagai penyerap kejutan untuk jantung dalam jenis hentaman tertentu.

Buah pinggang

Buah pinggang adalah dua organ berbentuk kacang yang berfungsi dengan membantu badan membuang sisa seperti kencing. Bukan hanya itu, buah pinggang juga membantu menyaring darah sebelum menghantarnya kembali ke jantung. Ginjal mempunyai banyak fungsi penting, termasuk:

 • Kekalkan keseimbangan cecair keseluruhan.
 • Mengatur dan menyaring mineral dari darah.
 • Tapis bahan buangan dari makanan, ubat-ubatan, dan bahan toksik.
 • Menjadikan hormon yang membantu menghasilkan sel darah merah, mengatur tekanan darah, dan meningkatkan kesihatan tulang.

Baca juga: Ciri-ciri Darah Rendah Secara Umum yang Perlu Diperhatikan

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!