Kesihatan

Bukan Sahaja, Inilah Manfaat Sukari Kurma untuk Kesihatan Ketika Berpuasa!

Kurma adalah buah khas yang dijumpai pada bulan puasa. Dari banyak jenis tarikh di pasaran, salah satu yang terkenal adalah tarikh Sukari. Tidak hanya terkenal dengan nikmat, kurma Sukari juga mempunyai banyak faedah, anda tahu!

Sukari kurma atau dalam bahasa Arab yang disebut Sukkur adalah buah yang terkenal di Arab Saudi. Warna keemasannya sangat mencolok, daging dari kurma satu ini tebal dan lembut.

Baca juga: Puasa di bulan Ramadhan: Adakah selamat bagi pesakit diabetes untuk makan kurma?

Kandungan khasiat Sukari kurma

Dilaporkan HerbpatiBerikut adalah beberapa nutrien yang terdapat dalam kurma lezat:

  • Asid amino
  • Tembaga
  • Besi
  • Fluorin
  • Vitamin A
  • Magnesium
  • Potasium

Sebilangan besar kalori dalam kurma berasal dari karbohidrat. Secara umum, dalam 100 gram kurma terdapat 277 kalori yang masuk ke dalam badan anda.

Apakah faedah kurma Sukari untuk kesihatan ketika berpuasa?

Makan kurma pada bulan puasa memang menyeronokkan, terutamanya kerana anda dapat memperoleh tenaga segera dari kandungan gula dalam kurma.

Berikut adalah beberapa manfaat kesihatan kurma Sukari semasa berpuasa:

Sumber tenaga

Kurma adalah sumber fruktosa, yang merupakan sejenis pemanis yang terdapat dalam buah-buahan. Kerana itu, kurma terasa sangat manis seperti karamel. Kandungan gula semula jadi dalam kurma juga boleh menjadi pengganti gula tebu.

Dr. Rita Ramayulis, pakar pemakanan dari Persatuan Pemakanan Indonesia, mengatakan bahawa sebarang jenis kurma sangat baik apabila dimakan ketika berpuasa.

"Gabungan sukrosa, fruktosa dan glukosa dapat meningkatkan kadar gula darah dan menstabilkannya pada masa yang sama," katanya.

Penghadaman yang lancar

Memastikan sistem pencernaan terus berfungsi dengan baik semasa berpuasa adalah suatu keharusan, memandangkan anda tidak makan dan minum sepanjang hari. Salah satunya dapat diperoleh dari pengambilan kurma Sukari, yang baik untuk pencernaan.

Secara amnya, setiap jenis kurma mengandungi serat yang tinggi. Serat itu sendiri diperlukan oleh sistem pencernaan untuk mencegah sembelit. Meningkatkan pergerakan usus dan memadatkan tinja.

Manfaat kurma pada sistem pencernaan disenaraikan dalam The British Journal of Nutrition. Penyelidik melibatkan 21 orang yang memakan 7 biji kurma sehari selama 21 hari.

Hasil kajian menunjukkan bahawa peserta mengalami peningkatan frekuensi pergerakan usus dan pergerakan usus yang ketara berbanding ketika mereka tidak makan kurma.

Sumber antioksidan

Tidak hanya ketika berpuasa, antioksidan diperlukan oleh tubuh untuk mencegah kerosakan sel yang disebabkan oleh tekanan oksidatif. Nasib baik, kurma Sukari mengandungi antioksidan yang boleh anda percayai.

Kegiatan antioksidan kurma Sukari dimasukkan dalam kajian yang dilakukan di University of Muhammadiyah Surakarta. Penyelidik mengkaji aktiviti antioksidan kurma Sukari pada tikus yang disebabkan oleh parasetamol.

Kandungan antioksidan dalam kurma dilaporkan Garis Kesihatan adalah seperti berikut:

  • Flavonoid: Merupakan antioksidan kuat yang dapat membantu mengurangkan keradangan dan secara meluas dikatakan dapat mengurangkan diabetes, penyakit Alzheimer dan barah
  • Karotenoid: Dapat meningkatkan kesihatan jantung dan mengurangkan risiko penyakit yang terjadi pada mata
  • asid fenolik: Ia mempunyai sifat anti-radang yang dapat mengurangi risiko barah dan penyakit jantung

Kawal gula darah

Kecenderungan gula darah meningkat semasa berpuasa, terutamanya setelah anda berbuka puasa. Ini dipicu oleh keinginan untuk makan lebih banyak daripada biasa.

Nah, kurma boleh menjadi makanan berpotensi bagi anda yang mempunyai masalah dengan gula darah. Ini kerana indeks glisemik pada kurma rendah. Selain itu, antioksidan dan serat kurma juga berperanan dalam hal ini, anda tahu!

Demikianlah pelbagai faedah Sukari untuk kesihatan semasa anda berpuasa. Sentiasa makan makanan yang sihat agar puasa anda berjalan lancar, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Copyright unitygulfshores.com 2022