Kesihatan

Perubahan kulit yang kerap berubah, adakah ia membahayakan kulit?

Merawat kulit wajah semestinya suatu keharusan bagi semua orang. Pada masa ini, terdapat banyak produk penjagaan wajah atau penjagaan kulit dijual di pasaran. Mulai dari produk buatan tempatan hingga produk asing. Tidak hairanlah sebilangan orang sering membeli dengan banyak penjagaan kulit dan menukar produk.

Namun, seperti yang kita tahu, setiap produk penjagaan kulit mempunyai kandungannya sendiri dan cara menggunakannya boleh berbeza. Jadi jika anda sering berubah penjagaan kulit, adakah kulit menjadi lebih baik atau berbahaya? Dapatkan jawapannya dalam ulasan berikut.

Adakah penjagaan kulit yang kerap berubah berbahaya?

Tukar terlalu kerap penjagaan kulit ia tidak baik untuk kulit. Keputusan penjagaan kulit maksimum biasanya boleh memakan masa beberapa minggu hingga berbulan-bulan. Terutama seperti produk retinol atau asid hidroksi.

Apabila anda sering menukar produk penjagaan kulit, proses rawatan sebenarnya akan terhambat dan anda akan sukar mendapatkan hasilnya.

Beralih dari produk ke produk penjagaan kulit lain dengan bahan aktif yang serupa juga tidak digalakkan. Sekiranya anda melakukannya, anda akan mengalami kesukaran untuk mengetahui produk mana yang benar-benar berfungsi pada kulit anda.

Baca juga: 7 Khasiat Asid Hyaluronik untuk Kecantikan: Mengetatkan Kulit untuk Memudarkan Kedutan

Adakah menukar penjagaan kulit menyebabkan jerawat?

Sebilangan orang mengalami kerengsaan atau jerawat ketika kerap berubah penjagaan kulit, tetapi berubah penjagaan kulit ini tidak boleh dijadikan 100 peratus sebagai alasan munculnya jerawat. Apabila kulit jengkel, risiko jerawat yang lebih teruk boleh mengancam kemudian.

Walau bagaimanapun, produk penjagaan kulit pasti terdapat juga kesan pembersihan seperti retinol atau asid hidroksi. Membersihkan adalah cara kulit membersihkan bintik hitam, jerawat dan kotoran.

Oleh itu, jika anda hanya menggunakan asid retinol atau hidroksi, anda mungkin akan mengalami jerawat terlebih dahulu.

Baca juga:Baking Soda Bukan sekadar Pembangun Kek, tetapi Kaya dengan Kecantikan

Mencari penjagaan kulit yang betul

Semasa bercakap mengenai penjagaan kulit, yang perlu anda perhatikan adalah keperluan kulit. Ketahui jenis kulit dan masalah kulit yang anda alami kerana penjagaan kulit mungkin berubah dari semasa ke semasa berdasarkan keperluan kulit.

Contohnya, pada bulan-bulan tertentu kulit anda terasa lebih kering atau berminyak daripada bulan-bulan lain. Dengan cara itu akan lebih mudah bagi anda untuk mencari produk mana yang dapat memenuhi keperluan kulit anda.

Di samping itu, terdapat beberapa faktor lain yang boleh mempengaruhi keperluan kulit bahagian atas penjagaan kulit, sebagai contoh:

  • Perubahan cuaca. Cuaca di persekitaran adalah faktor besar dalam kesihatan kulit. Oleh itu, apabila anda mengunjungi tempat dengan perubahan musim yang drastik atau tempat dengan iklim yang berbeza, produk penjagaan kulit anda mungkin perlu diganti juga.
  • Zaman berubah. Seiring perubahan usia, keperluan penjagaan kulit juga akan berbeza. Selain itu, bagi wanita yang menghampiri menopaus juga dapat mengubah keperluan kulit.
  • Mengalami perubahan hormon. Semasa anda hamil atau ingin hamil, tentu saja, wanita memperhatikan produk penjagaan kulit yang khusus untuk wanita hamil.
  • Baru-baru ini memulakan rutin senaman baru. Sekiranya anda kerap bersenam, produk penjagaan kulit anda juga perlu disesuaikan. Aktiviti seperti mendaki gunung, terkena cahaya matahari dan sebagainya memerlukan perlindungan dari penjagaan kulit yang betul.
  • Kulit bertindak balas. Sekiranya kulit anda sensitif, anda perlu berhati-hati dengan produk yang anda gunakan. Sekiranya terdapat reaksi alergi atau kesan sampingan yang tidak selesa, segera berhenti menggunakan penjagaan kulit.

Petua untuk mencuba penjagaan kulit baru

Sekiranya anda ingin menambahkan produk penjagaan kulit yang lain dalam rawatan anda, lakukan dengan perlahan.

Cuba gunakan satu produk terlebih dahulu dan lihat hasilnya sekurang-kurangnya satu minggu. Proses menukar penjagaan kulit harus dilakukan dengan perlahan, terutama jika anda mempunyai kulit sensitif.

Beberapa produk penjagaan kulit mungkin menawarkan perubahan drastik, sementara yang lain tidak. Apabila anda mempunyai produk yang tidak mempunyai kesan cepat atau perubahan drastik, anda tidak perlu menghentikannya dengan segera.

Selagi produk penjagaan kulit tidak menimbulkan masalah, anda masih boleh menggunakannya. Proses mencari produk penjagaan kulit yang tepat mungkin tidak segera, tetapi anda perlu berhati-hati agar masalah kulit tidak bertambah buruk.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!