Kesihatan

Saku kerana Berhenti Merokok? Inilah Cara Memperbaikinya!

Bukan hanya pengguna dadah, penarikan juga boleh berlaku pada perokok yang telah berhenti menggunakan produk tembakau. Namun, secara umum, penarikan diri kerana berhenti merokok mempunyai gejala yang berbeza dengan yang dialami oleh pengguna dadah.

Jadi, apa yang sebenarnya berlaku ketika anda kehabisan saku akibat berhenti merokok? Bagaimana mengatasinya? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Keadaan poket kerana berhenti merokok

Berhenti merokok boleh menyebabkan penarikan kerana nikotin dalam produk tembakau adalah ketagihan. Walaupun dibandingkan, kesan ketagihan nikotin tidak setinggi kesan dari kokain atau heroin.

Nikotin sendiri boleh mempengaruhi banyak bahagian dan bagaimana tubuh berfungsi, dari jantung, saluran darah, hormon, sistem metabolik, hingga fungsi otak. Apabila tidak ada lagi nikotin yang masuk, perubahan ini akan membuat tubuh bertindak balas terhadap apa yang dikenali sebagai penarikan.

Itulah sebabnya mengapa ketika seseorang ingin berhenti merokok, lebih baik tidak menghentikan kebiasaan itu dengan segera, tetapi melakukannya secara bertahap atau berkala.

Baca juga: Rokok Cengkih vs Penapis: Mana Yang Lebih Berbahaya bagi Kesihatan?

Apa yang berlaku pada badan?

Dipetik dari WebMD, gejala penarikan diri dari berhenti merokok hari-hari atau minggu-minggu terakhir setelah memutuskan untuk menghentikan produk tembakau merokok. Minggu pertama, terutama hari ke-3 hingga ke-5, selalunya adalah yang paling teruk.

Ketika itulah nikotin dibersihkan dari badan secara semula jadi. Pada masa yang sama, anda mungkin mula merasakan beberapa gejala. Bukan hanya secara fizikal, tetapi juga mental dan emosi.

Tanda-tanda boleh merangkumi pening, batuk, kehilangan selera makan, kelaparan dan keletihan, masalah pencernaan, kegelisahan, kemurungan, dan mudah marah. Gejala penarikan diri dari berhenti merokok boleh disenaraikan seperti berikut (setelah menghabiskan rokok terakhir):

  • 30 minit hingga 4 jam: Kesan nikotin akan hilang, anda akan mula mahu merokok lagi.
  • 10 jam: Anda akan sangat gelisah dan bingung tentang apa yang harus dilakukan untuk meluangkan masa. Sebilangan orang mengaku merasa sedih dan putus asa selama ini.
  • 24 jam: Kerengsaan dan selera makan mula meningkat.
  • 2 hari: Sakit kepala dan beberapa gejala lain mula muncul bersama dengan nikotin yang meninggalkan sistem badan.
  • 3 hari: Nikotin dalam badan hilang sepenuhnya. Keinginan untuk merokok berkurang, tetapi kegelisahan mula meningkat.
  • 2 hingga 4 minggu: Anda masih tidak mempunyai tenaga dan selera anda mula menurun. Walau bagaimanapun, gejala batuk, kemurungan, dan kegelisahan perlahan-lahan bertambah baik.

Cara menguruskan saku kerana berhenti merokok

Berhenti merokok boleh menjadi sukar kerana seseorang boleh ketagihan secara fizikal dan psikologi. Namun, ada beberapa perkara yang dapat dilakukan untuk mengatasi penarikan diri yang disebabkan oleh berhenti merokok, yaitu:

Terapi penggantian nikotin

Terapi penggantian nikotin (terapi penggantian nikotin) dilakukan dengan menggunakan lozenges, tablet, dan semburan hidung atau oral yang mengandungi jumlah nikotin yang lebih kecil.

Satu kajian pada tahun 2018 mendapati bahawa penggunaan terapi penggantian nikotin dapat menyembuhkan gejala penarikan akibat berhenti merokok hingga 50-60 peratus. Tahap nikotin akan dikurangkan secara beransur-ansur sehingga benar-benar sifar.

Walau bagaimanapun, terapi ini kadang-kadang boleh menyebabkan kesan sampingan seperti mual, pening, insomnia, sakit kepala, dan ketidakselesaan di perut.

Baca juga: Berhenti Merokok dengan Gula-gula, Berkesan atau Tidak?

Dadah

Dipetik dari Berita Perubatan Hari Ini, Beberapa jenis ubat dipercayai dapat membantu gejala penarikan nikotin, seperti:

  • varenicline, dapat mengurangkan keinginan untuk merokok lagi dengan menyekat kesan produk tembakau.
  • Pergaduhan, berfungsi sebagai antidepresan, berkesan untuk mengurangkan gangguan kecemasan, kemurungan, dan keinginan untuk merokok.

Kaunseling

Kaunseling dapat membantu mengatasi masalah yang disebabkan oleh penarikan dari nikotin, terutamanya kesan psikologi. Kaedah ini dapat membantu seseorang mengenal pasti dan menyelesaikan masalah yang mereka alami.

Selalunya, kaunseling digabungkan dengan terapi penggantian nikotin untuk hasil yang maksimum.

Sukan

Senaman dapat membantu mengalihkan tumpuan seseorang, terutama jika keinginan untuk merokok berlaku lagi.

Menurut penjelasan Norman Edelman, MD, seorang pakar dari Persatuan Paru Amerika, senaman dapat melegakan gejala yang muncul setelah tidak lagi menggunakan produk tembakau.

Di samping itu, dalam aspek psikologi, senaman fizikal dapat membantu meningkatkan mood atau mood dan melegakan tekanan dengan baik.

Nah, itu adalah tinjauan keadaan penarikan diri kerana berhenti merokok bersama dengan gejala dan bagaimana menanganinya. Sekiranya gejala tidak membaik, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!