Kesihatan

Jangan terkejut! Ini adalah perkembangan anak berusia 5 tahun yang perlu diketahui oleh ibu

Umur 5 tahun adalah zaman keemasan ketika anak-anak berpindah dari kategori balita. Terdapat banyak perkembangan kanak-kanak berusia 5 tahun yang dapat diperhatikan, misalnya, badan semakin tinggi dan besar. Bukan itu sahaja, masih terdapat beberapa perubahan yang berlaku pada kanak-kanak dengan lingkungan umur ini.

Perkembangan kanak-kanak berumur 5 tahun

Perkembangan kanak-kanak pada usia ini merangkumi banyak perkara, seperti perubahan dari aspek fizikal, emosi, kognitif, kepada kemampuan untuk menyesuaikan diri dan menjalin hubungan sosial dengan persekitaran sekitarnya.

Perkembangan fizikal kanak-kanak berumur 5 tahun

Perkembangan kanak-kanak berusia 5 tahun dapat dilihat dari penampilan fizikalnya. Kerana, dalam tempoh ini, bayi yang dikasihi telah meninggalkan kategori balita yang perlu dilatih. Tubuh kanak-kanak berusia 5 tahun mula tumbuh dan menggemukkan.

Tempoh ini adalah ketika anak kehilangan lemak dan diganti dengan otot. Salah satu tanda yang dapat diperhatikan adalah kenaikan berat badan dan tinggi badan dari usia sebelumnya.

Kemahiran motor kanak-kanak juga mula terbentuk. Anak kecil anda akan terbiasa dengan aktiviti yang memerlukan pergerakan aktif, seperti melompat dan berlari.

Petikan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, Kanak-kanak pada usia ini boleh menggunakan tandas secara bebas, memanjat sesuatu, dan berdiri di sebelah kaki selama 10 saat atau lebih.

Baca juga: Ibu Harus Tahu: Senarai Keperluan Pemakanan pada Kanak-kanak mengikut Umur

Perkembangan emosi kanak-kanak berumur 5 tahun

Perkembangan anak berusia 5 tahun yang jarang disedari oleh ibu bapa adalah perubahan emosi mereka. Anak-anak yang dikasihi akan lebih bijak dalam menanggapi sesuatu, dan cenderung melakukan sesuatu dengan ceria.

Tetapi jika sesuatu mengganggu kestabilan emosinya, dia tidak teragak-agak untuk marah dengan api, yang berlawanan dengan keadaan sebelumnya.

Pada peringkat usia ini, empati pada kanak-kanak mula muncul. Anak kecil anda boleh merasa kasihan pada seseorang, kemudian bersedih. Oleh itu, sebagai ibu bapa, anda perlu mengarahkan emosi anda agar tidak terkawal.

Perkembangan kognitif kanak-kanak berumur 5 tahun

Kanak-kanak berumur 5 tahun biasanya mengalami perkembangan pesat dari aspek kognitif. Pada usia ini, si kecil mula memahami antara 'betul' dan 'salah'. Maksudnya, anak-anak mula memahami konsep peraturan yang diberikan oleh ibu bapa.

Kanak-kanak juga mula memahami konsep waktu, contohnya waktu sarapan dan makan tengah hari.

Anak-anak juga mula memahami arahan daripada ibu bapa seperti menggosok gigi sebelum tidur dan dapat menjawab soalan mudah dan meluahkan perasaan mereka.

Oleh itu, biasanya kanak-kanak berumur 5 tahun telah memasuki sekolah tadika, berkawan, belajar perkara baru seperti menyanyi dan bermain.

Kemahiran Bahasa Kanak-kanak 5 Tahun

Anda boleh katakan, usia 5 tahun adalah had kategori bayi dan kanak-kanak. Iaitu, beberapa kebolehan yang tidak dapat dilakukan ketika bayi akan diasah dalam tempoh ini. Contohnya, kemahiran berbahasa.

Sebenarnya, kanak-kanak sudah mula berusaha untuk mengatakan satu atau dua perkataan pada usia 2 hingga 3 tahun. Jadi, pada usia 5 tahun, bayi yang anda sayangi semestinya dapat menggunakan bahasa ibunda mereka dengan lancar.

Pada usia ini, kata-kata yang diucapkan olehnya akan mudah difahami oleh orang dewasa, dan sebaliknya. Kanak-kanak berumur 5 tahun juga dapat mencerna arahan dan perintah yang lebih kompleks, walaupun ini masih memerlukan latihan dan kebiasaan.

Petikan Keluarga yang Sangat Baik, Kemahiran berbahasa kanak-kanak berumur 5 tahun telah mencapai tahap memahami makna perkataan "di atas", "di bawah", dan "di sebelah". Bayi juga mula dapat mengira nombor hingga nombor 10, dan belajar membaca dan menulis.

Kemahiran fizikal kanak-kanak berumur 5 tahun

Perkembangan kognitif juga mendorong pertumbuhan kreativiti dan kemahiran fizikal. Sebagai contoh, kanak-kanak akan menjadi lebih mahir dalam aktiviti yang memerlukan pergerakan yang kuat, seperti melompat tali, menunggang basikal, atau bahkan bermain bola sepak.

Melihat perkembangan di atas, Moms perlu memanfaatkan momentum ini untuk mengembangkan lagi bakat mereka. Perkenalkan sukan yang jarang dilakukan, dan ajak mereka mempelajari perkara baru. Rangsang rasa ingin tahu untuk mengoptimumkan prestasi saraf kognitif di otaknya.

Baca juga: Muntah Kanak-kanak dan Menahan Sejuk? Ayuh, kenal pasti punca dan cara mengatasinya

Pembangunan sosial

Anak dengan rakan. Sumber gambar: www.parentingfromtheheartblog.com

Umur 5 tahun adalah tempoh untuk kanak-kanak mengenali dunia luar. Dengan kata lain, ini adalah masa yang tepat untuk memintanya berteman di luar lingkungan keluarga. Biasanya, ini berlaku semasa bayi kesayangan anda memulakan tempoh belajar di tadika.

Semasa kanak-kanak berusia 5 tahun, dia juga mula memahami peraturan seperti peraturan permainan, memahami perasaan orang lain atau rakan terdekatnya, dan memahami konsep berkongsi dan bertukar.

Hubungan persahabatan yang akan dikenang biasanya hubungan yang terjalin buat pertama kalinya. Kanak-kanak berumur 5 tahun mula berminat untuk berkawan dengan rakan sebaya.

Malangnya, pada usia ini, anak anda juga berpeluang menjadi mangsa buli. Oleh itu, Ibu perlu mengetahui dan menjaga persekitaran sosial bayi kesayangan mereka untuk mengelakkan keadaan ini.

Setiap kanak-kanak mempunyai pencapaian pertumbuhan dan perkembangan yang berbeza. Ibu bapa perlu memahami perkara ini dengan teliti dan jangan panik jika perkembangan anak tidak seperti anak-anak seusianya.

Walau bagaimanapun, lebih baik jika ibu bapa mengetahui tanda-tanda gangguan perkembangan pada anak-anak, seperti:

  • Tingkah laku anak itu sangat pemalu, malu-malu, atau agresif
  • Sangat cerewet dan agresif apabila berpisah dengan ibu bapa
  • Tidak dapat fokus pada satu tugas (tidak dapat menumpukan perhatian lebih dari 5 minit) atau mudah terganggu
  • Tidak peduli dengan persekitarannya
  • Tidak membuat kontak mata atau bertindak balas terhadap orang lain

Sekiranya anak menunjukkan tanda-tanda ini, maka ibu bapa boleh berjumpa lebih lanjut dengan pakar pediatrik untuk mengetahui sama ada kanak-kanak itu mengalami gangguan perkembangan atau kelewatan.

Nah, itulah pelbagai perkembangan kanak-kanak berumur 5 tahun yang perlu anda ketahui. Jangan lupa memenuhi pemakanan agar proses pertumbuhan bayi tersayang menjadi lebih optimum!

Masih ada soalan mengenai perkembangan anak? Jangan ragu untuk berjumpa doktor yang dipercayai di Good Doctor. dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!