Kesihatan

5 Cara Membersihkan Lilin Telinga Keras, Ada Apa?

Lilin telinga yang dibiarkan terkumpul boleh menyebabkan gatal. Sebilangan orang mengatasi Putik kapas. Walau bagaimanapun, teknik ini dikatakan tidak selamat dan berbahaya. Terdapat beberapa petua selamat untuk membersihkan kotoran telinga yang keras.

Jadi, apakah kaedah membersihkan kotoran telinga yang keras? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Baca juga: Adakah anda sering menggunakan kapas untuk membersihkan telinga? Berhati-hatilah dengan 4 Bahaya Berikut!

Sekilas telinga sekilas

Earwax, yang dikenali sebagai cerumen, memiliki peranan penting dalam membantu organ pendengaran agar tetap bersih dan sihat. Cerumen juga kalis air, ia dapat melindungi lapisan telinga dari cecair.

Earwax yang masih basah dan lembut biasanya baru terbentuk. Tetapi, jika sudah terlalu lama, teksturnya akan menjadi keras dan kering. Adapun warnanya sendiri, cenderung berwarna kuning kecoklatan.

Sebenarnya, telinga mempunyai mekanisme tersendiri dalam mengeluarkan cerumen. Walau bagaimanapun, kadang-kadang terdapat penumpukan cerumen di saluran telinga. Lilin telinga yang mengeras boleh menyebabkan:

 • Telinga tengah terasa gatal
 • Penyumbatan yang menyebabkan kehilangan pendengaran
 • Bunyi deringan muncul
 • Pening atau vertigo

Cara membersihkan kotoran telinga yang keras

Terdapat banyak cara untuk menghilangkan kotoran telinga yang keras. Dari menggunakan titisan telinga hingga prosedur pengairan yang hanya boleh dilakukan oleh doktor.

1. Titik telinga

Mintalah cadangan doktor anda untuk titisan telinga yang boleh digunakan untuk membersihkan cerumen keras. Titisan telinga tertentu dapat melembutkan dan menghilangkan kotoran telinga yang mengeras.

Walau bagaimanapun, jika anda mengalami masalah seperti jangkitan atau gendang telinga yang pecah, ubat ini tidak boleh digunakan.

2. Hidrogen peroksida

Cara membersihkan lilin telinga yang keras boleh menggunakan hidrogen peroksida. Anda boleh memasukkan beberapa tetes hidrogen peroksida ke telinga anda menggunakan pipet bersih. Condongkan kepala (telinga ke atas) sehingga kotoran yang mengeras terkena cecair.

Hidrogen peroksida dapat membantu melembutkan kotoran telinga yang mengeras. Selepas beberapa minit, condongkan kepala anda ke arah yang bertentangan untuk membiarkan cecair dan kotoran keluar.

3. Baking soda

Selain hidrogen peroksida, baking soda atau serbuk penaik Boleh digunakan untuk membersihkan kotoran telinga yang keras. Cara:

 • Larutkan satu sudu teh baking soda dalam 60 ml air suam
 • Sekiranya anda mempunyai botol penitis, tuangkan cecair ke dalamnya
 • Miringkan kepala anda ke sisi dan mulailah memasukkan 5 hingga 10 tetes larutan baking soda ke telinga anda
 • Biarkan larutan di telinga hingga satu jam untuk melembutkan cerumen

Lakukan ini sekali sehari sehingga lilin telinga hilang. Walau bagaimanapun, ia tidak boleh dilakukan lebih dari dua minggu.

4. Prosedur pengairan telinga

Sekiranya titisan tidak cukup berkesan untuk menghilangkan kotoran telinga yang keras, doktor anda mungkin mengesyorkan prosedur yang disebut pengairan. Kaedah ini hanya dapat dilakukan oleh doktor, iaitu dengan mengalirkan air bertekanan tinggi ke saluran telinga.

Air bertekanan tinggi diharapkan dapat menghancurkan dan menghilangkan kotoran telinga yang mengeras. Pengairan telinga tidak menyakitkan, tetapi anda mungkin merasakan sesuatu yang aneh ketika air mula menyembur.

Sekiranya pengairan tidak berjaya, doktor akan menggabungkannya dengan titisan telinga sebelum prosedur dimulakan.

Catatan untuk prosedur pengairan telinga

Walaupun cukup berkesan untuk menghilangkan kotoran telinga yang keras, pengairan telinga tidak sesuai untuk semua orang. Berikut adalah beberapa keadaan yang membuat seseorang tidak boleh menjalani prosedur pengairan telinga:

 • Telah menjalani pembedahan telinga dalam 12 bulan terakhir
 • Mempunyai mulut sumbing
 • Sejarah gendang telinga pecah dalam 12 bulan terakhir
 • Terdapat objek asing yang menyekat saluran telinga
 • Orang yang mempunyai atau baru-baru ini mengalami otitis media (jangkitan telinga tengah)
 • Terdapat lendir di telinga
 • Mempunyai atau mempunyai sejarah vertigo

Baca juga: 10 Warna Lilin Telinga dan Makna bagi Kesihatan

5. Pembersihan manual

Sekiranya kaedah di atas tidak berfungsi, doktor anda mungkin melakukan pembersihan manual dari telinga telinga keras. Pengambilan mikro contohnya, menggunakan alat kecil untuk menyedut kotoran telinga.

Dalam kes ini, doktor perlu menggunakan alat sokongan seperti mikroskop khas untuk melihat apa yang berlaku di dalam telinga.

Nah, itu adalah tinjauan mengenai beberapa cara untuk membersihkan kotoran telinga yang keras. Penting untuk tidak digunakan Putik kapas supaya tidak ada kesan yang lebih buruk, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!