Kesihatan

Ketahui spotting: dari gejala, sebab, dan cara mengatasinya

Adakah anda pernah menemui kesan darah di seluar dalam anda, walaupun anda tidak haid? Sekiranya ya, maka itulah namanya mengesan.

Adakah keadaan ini berbahaya? Adakah ini menunjukkan masalah kesihatan tertentu? Dan apakah langkah-langkah untuk menanganinya jika anda mengalaminya? Lihat jawapan penuh melalui tinjauan berikut.

Apa itu mengesan?

Dilaporkan dari Medicinenet, istilah mengesan digunakan untuk menggambarkan keadaan pendarahan faraj yang sangat ringan. Ini biasanya dicirikan oleh keputihan, dan berlaku pada pertengahan kitaran antara haid.

Tompok-tompok ini umumnya hanya dalam bentuk darah dalam jumlah kecil. Anda boleh melihatnya di atas kertas tandas selepas anda buang air kecil, atau juga seluar dalam anda.

Baca juga: Adakah benar bahawa faedah garam Himalaya lebih baik daripada garam biasa?

Sebab berlakunya mengesan

mengikut Tahap Kesihatan, mengesan boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Penyebabnya sangat bergantung pada usia, dan tahap perkembangan yang sedang dialami oleh seorang wanita. Beberapa faktor mengesan apa yang biasa adalah:

Baru haid

Ketika memasuki usia remaja, wanita akan berada dalam fasa awal haid. Pada masa itu, tubuh masih menyesuaikan diri dengan perubahan hormon, kemungkinan besar akan mengalami bintik-bintik.

Penggunaan pil perancang

Kontraseptif seperti pil kawalan kelahiran, suntikan hormon, IUD, dan implan semuanya boleh menyebabkan bintik-bintik antara kitaran haid. Tambalan ini boleh berlaku secara spontan, atau apabila anda mengalami salah satu keadaan berikut:

 1. Baru menggunakan kontraseptif berasaskan hormon
 2. Melewatkan dos atau tidak mengambil pil kawalan kelahiran mengikut dos yang disyorkan
 3. Jenis atau dos kontraseptif yang baru diubah
 4. Menggunakan kontraseptif untuk masa yang lama

Baca juga: Hati-hati, ini adalah barisan makanan yang memicu barah!

Proses persenyawaan

Sebilangan besar wanita mengalami kitaran haid yang normal kira-kira sekali setiap 28 hari. Dilaporkan dari Garis Kesihatan, kira-kira 3 peratus di antaranya diketahui mengalami penutupan antara 11 hingga 21 hari selepas hari pertama dalam tempoh terakhir mereka.

Bercak dalam tempoh ini biasanya berlaku ketika ovari melepaskan telur. Warna bintik-bintik umumnya berwarna merah jambu atau merah terang. Bercakap Ovulasi biasanya berlangsung sekitar 1 hingga 2 hari di tengah-tengah kitaran haid anda.

Kehamilan

Spotting yang berlaku semasa kehamilan adalah perkara semula jadi yang berlaku. Kira-kira 15 hingga 25 peratus wanita akan mengalami masalah pada trimester pertama mereka.

Pendarahan yang berlaku sering kali ringan, dan warnanya berkisar dari merah jambu, merah, atau coklat. Walaupun normal, anda masih harus memberitahu doktor mengenai keadaan ini.

Gangguan sistem pembiakan

Beberapa masalah kesihatan yang melibatkan sistem pembiakan wanita, seperti fibroid, polip, atau komplikasi dari kontrasepsi hormon juga boleh menjadi faktor berlakunya mengesan.

Gejala mengesan

Pendarahan yang disebabkan oleh bercak biasanya jauh lebih ringan daripada pendarahan haid yang normal. Anda tidak memerlukan pad atau tampon untuk memperbaikinya.

Beberapa simptom lain yang biasanya menyertai kejadian mengesan adalah:

 1. Pendarahan berat semasa kitaran haid
 2. Haid tidak teratur
 3. Sakit perut
 4. Terbakar atau sakit ketika membuang air kecil
 5. Sakit atau terbakar semasa hubungan seksual
 6. Keputihan, kemerahan, atau gatal pada organ wanita

Cara mengatasi mengesan

Rawatan untuk keadaan ini banyak bergantung kepada faktor penyebab berlakunya bintik-bintik. Beberapa keadaan bercak tidak serius, dan tidak memerlukan rawatan khas.

Tetapi, jika keadaan ini disebabkan oleh jangkitan, doktor kemungkinan besar akan memberikan antibiotik sebagai rawatan.

Pembedahan juga boleh menjadi salah satu langkah rawatan mengesan. Biasanya ini dilakukan untuk menghilangkan polip serviks, atau fibroid rahim yang menyebabkan pendarahan.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Walaupun normal, pendarahan atau bercak yang terjadi selain ketika anda sedang haid, akan tergolong dalam kategori pendarahan faraj yang tidak normal yang harus dirujuk lebih lanjut dengan doktor.

Segera pergi ke hospital untuk pemeriksaan, jika anda mengalami bintik-bintik disertai dengan gejala berikut:

 1. Spotting berterusan, teruk, atau berpanjangan
 2. Titik muncul semasa anda hamil
 3. Sakit di bahagian bawah perut
 4. Demam
 5. Spotting berlaku semasa anda mengalami putus haid

Itulah beberapa perkara yang perlu diberi perhatian mengesan atau melihat. Jangan terlalu cemas jika anda mengalaminya, tetapi pastikan anda segera berjumpa sekiranya keadaan ini berlarutan terlalu lama.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!