Kesihatan

Erdosteine

Erdosteine ​​(erdostein) adalah kelas ubat yang diberikan untuk merawat beberapa gangguan saluran pernafasan. Ubat ini tergolong dalam turunan ubat thiol dan mempunyai fungsi yang serupa dengan bromhexine.

Berikut adalah maklumat lengkap mengenai ubat Erdosteine, faedahnya, dosnya, cara mengambilnya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa erdosteine?

Erdosteine ​​adalah ubat mucolytic yang digunakan untuk mengurangkan kahak pada gangguan pernafasan akut dan kronik, termasuk penyakit paru obstruktif kronik (COPD).

Ubat ini biasanya juga diberikan untuk merawat bronkitis, yang merupakan radang saluran pernafasan dan rembesan lendir yang berlebihan.

Erdosteine ​​boleh didapati sebagai ubat generik yang secara amnya diberikan secara oral. Bentuk dos ubat yang telah beredar di Indonesia adalah 300 mg kapsul dan sirap kering (sirup kering).

Apakah fungsi dan faedah ubat erdosteine?

Erdosteine ​​bertindak sebagai agen yang membantu membersihkan lendir dari saluran pernafasan atas dan bawah. Ubat ini berfungsi dengan menghalang perekatan kahak ke saluran pernafasan yang disebabkan oleh bakteria.

Erdosteine ​​juga mempunyai sifat-sifat yang dapat membuka ikatan disulfida dari mukoprotein bronkus sehingga kahak menjadi lebih berair. Oleh itu, kahak lebih mudah dikeluarkan bersama dengan batuk.

Berdasarkan sifatnya, erdosteine ​​secara khusus mempunyai faedah dengan syarat berikut:

Mencegah kerosakan rangkaian

Erdosteine ​​mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang yang berasal dari kumpulan sulphydrylc bebas. Sifat ini menjadikan ubat dapat mengikat radikal bebas dan mencegah kerosakan tisu, terutama saluran pernafasan.

Ubat ini akan memberi manfaat sebagai agen pelindung terhadap risiko peroksidasi lipid, terutama pada perokok dan pesakit COPD.

Mengganggu lampiran bakteria

Erdosteine ​​mempunyai sifat mengganggu penyambungan (lekatan) bakteria ke reseptor. Sifat ini mampu melawan bakteria, terutama pada pesakit dengan gangguan pernafasan, seperti bronkitis.

Di samping itu, erdosteine ​​dapat meningkatkan keberkesanan antibiotik walaupun diberikan pada masa yang sama. Ubat ini diketahui dapat meningkatkan keberkesanan antibiotik dan tidak mengganggu aktiviti antibiotik apabila digabungkan.

Penyakit paru obstruktif kronik

Erdosteine ​​boleh diberikan untuk rawatan jangka panjang pada pesakit dengan bronkitis kronik stabil atau COPD dengan hipersekresi lendir. Beberapa kajian menunjukkan bahawa ubat ini berkesan untuk menekan rembesan lendir yang berlebihan akibat bakteria.

Rawatan jangka panjang selama 6 hingga 8 bulan terbukti dapat mengurangkan risiko pemburukan dan meningkatkan kualiti hidup pesakit. Di samping itu, erdosteine ​​adalah satu-satunya mukolitik yang mampu mengurangkan risiko berlakunya COPD.

Jenama dan harga Erdosteine

Ubat ini tergolong dalam kelas ubat preskripsi jadi anda memerlukan cadangan doktor untuk mendapatkannya. Beberapa jenama erdosteine ​​yang telah beredar di Indonesia adalah Dosivec, Lactrin, Edopect, Mucotein, Edotin, Pharmatein, dan lain-lain.

Berikut ini adalah maklumat mengenai beberapa jenama ubat erdosteine ​​dan harganya:

Ubat generik

 • Kapsul Erdosteine ​​300mg. Persediaan ubat generik untuk mengurangkan kahak pada gangguan pernafasan akut dan kronik. Ubat ini dihasilkan oleh Etercon Pharma dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp. 4,222 / tablet.
 • Erdosteine ​​175mg / 5ml sirap sry 60ml. Penyediaan sirap kering sebagai mukolitik pada gangguan pernafasan akut dan kronik. Ubat ini dihasilkan oleh PT Etercon Pharma dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp.43,779 / sebotol.

Ubat paten

 • Edotin 175mg / 5ml sirap kering 60ml. Persediaan sirap kering untuk menipis kahak pada gangguan pernafasan akut dan kronik. Ubat ini dihasilkan oleh Ferron dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 47,484 / sebotol.
 • Kapsul Bricox 300 mg. Persediaan kapsul untuk pemusnahan kahak serta agen pembasahan pada gangguan pernafasan akut dan kronik. Ubat ini dihasilkan oleh Ifars dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp. 2,467 / kapsul.
 • Kapsul Dosivec 300 mg. Persediaan kapsul sebagai mukolitik pada penyakit pernafasan akut dan kronik. Ubat ini dihasilkan oleh Meprofarm dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 5,438 / tablet.
 • Kapsul Vestein 300 mg. Persediaan kapsul untuk menghancurkan kahak pada penyakit saluran pernafasan akut dan kronik. Ubat ini dihasilkan oleh Kalbe Farma dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 7,138 / tablet.
 • Tablet Erdobat 300mg. Persediaan tablet untuk menolong kahak nipis pada penyakit pernafasan akut dan kronik. Ubat ini dihasilkan oleh Interbat dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp. 9,646 / tablet.
 • Tablet Edopect 300 mg. Penyediaan tablet untuk kahak nipis pada gangguan pernafasan akut dan kronik. Ubat ini dihasilkan oleh Erlimpex dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp. 6,041 / tablet.
 • Mucotein 175mg / 5ml sirap kering 60ml. Persediaan sirap kering untuk menipis kahak pada gangguan pernafasan akut dan kronik. Ubat ini dihasilkan oleh Combiphar dan anda boleh mendapatkannya dengan harga rp44,667 / sebotol.

Bagaimana cara mengambil ubat erdosteine?

Baca dan ikuti arahan penggunaan dan dos yang ditetapkan oleh doktor. Jangan mengambil ubat dalam dos yang lebih besar atau kurang daripada yang disyorkan.

Anda boleh mengambil ubat dengan atau tanpa makanan. Sekiranya anda merasa mual atau senak, anda boleh mengambilnya dengan makanan.

Ambil keseluruhan tablet dengan segelas air. Tablet atau kapsul tidak boleh dihancurkan, dikunyah, dibuka, atau dilarutkan tanpa arahan doktor. Beritahu doktor anda jika anda menghadapi masalah menelan tablet.

Untuk penyediaan sirap kering, biasanya mesti dilarutkan dalam air sebelum diminum. Ukur isipadu air yang telah dinyatakan pada label pembungkusan ubat, biasanya air ditambahkan hingga 60ml.

Goncangkan ubat sebelum mengukur. Gunakan sudu pengukur atau alat pengukur dos yang disertakan bersama ubat. Tanyakan kepada ahli farmasi anda jika anda tidak dapat menemui pengukur dos.

Cuba minum ubat secara berkala dan pada masa yang sama setiap hari. Selain dapat membantu anda dengan lebih mudah mengingati jadual minum anda, ini juga akan memberikan kesan terapi yang maksimum.

Sekiranya anda lupa minum, ambil ubat anda sebaik sahaja anda ingat. Lewati dosnya apabila tiba masanya untuk mengambil ubat seterusnya. Jangan menggandakan dos ubat pada satu masa.

Anda boleh menyimpan ubat pada suhu bilik dari kelembapan dan panas dari sinar matahari setelah digunakan. Pastikan botol ubat ditutup rapat apabila tidak digunakan.

Berapakah dos erdosteine?

Dos dewasa

Untuk pemburukan akut bronkitis kronik

Dos biasa sebagai tablet oral: 300mg diambil dua kali sehari dengan tempoh rawatan maksimum 10 hari.

Dos anak

Dos biasa sebagai penyediaan sirap:

 • Berat badan melebihi 30 kg dapat diberikan dos 10 ml yang diambil dua kali sehari.
 • Berat badan 20 hingga 30 kg dapat diberikan dos 5 ml yang diambil tiga kali sehari.
 • Berat badan 15 hingga 19 kg boleh diberikan dos 5 ml yang diambil dua kali sehari.

Adakah erdosteine ​​selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Hingga kini tidak ada data yang mencukupi mengenai keselamatan ubat-ubatan untuk wanita hamil dan menyusui. Erdosteine ​​tergolong dalam kelas ubat-ubatan N.

Rujuk doktor anda terlebih dahulu sebelum mengambil ubat ini jika anda hamil atau menyusu.

Apakah kesan sampingan erdosteine ​​yang mungkin?

Kesan sampingan boleh berlaku kerana penggunaan ubat yang melebihi dos (overdosis) atau kerana tindak balas badan pesakit. Beberapa kesan sampingan penggunaan erdosteine ​​termasuk:

 • Reaksi alergi terhadap erdosteine, seperti sesak nafas, ruam pada kulit, dan gatal-gatal.
 • Sakit di bahagian atas perut
 • Perubahan rasa pada fungsi lidah
 • Angioedema, termasuk pembengkakan atau bintik pada bahagian tubuh tertentu sehingga kehilangan kesedaran.
 • Mual, muntah, atau cirit-birit
 • Sakit kepala
 • Gangguan pernafasan
 • Kulit terasa sejuk
 • Reaksi hipersensitiviti, termasuk urtikaria, eritema dan eksim.

Hubungi doktor anda sekiranya kesan sampingan ini berlaku dan tidak hilang, atau bertambah buruk, atau jika anda mengalami kesan sampingan yang lain.

Amaran dan perhatian

Jangan mengambil erdosteine ​​jika anda pernah mempunyai reaksi kesan sampingan terhadap ubat ini sebelumnya.

Anda mungkin juga tidak dapat mengambil ubat ini jika anda mempunyai sejarah penyakit berikut:

 • Penyakit buah pinggang yang teruk
 • Penyakit hati yang teruk, seperti sirosis hati
 • Kekurangan enzim cystathione-synthetase
 • Ulser peptik aktif.

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah penyakit hati ringan hingga sederhana sebelum mengambil ubat ini.

Beritahu doktor anda jika anda hamil, merancang untuk hamil, atau menyusukan bayi sebelum mengambil erdosteine.

Elakkan alkohol semasa anda mengambil erdosteine. Alkohol boleh meningkatkan risiko kesan sampingan tertentu apabila diambil bersama.

Sehingga kini, belum ada kajian mengenai interaksi berbahaya dengan ubat lain. Oleh itu, ubat boleh diberikan bersama dengan antibiotik dan bronkodilator, seperti beta-mimetik dan ubat penenang batuk.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!