Kesihatan

Mati pucuk pada usia muda mengganggu aktiviti seks, sebab-sebab ini dan cara mengatasinya

Mati pucuk adalah keadaan apabila seorang lelaki sukar atau tidak dapat mengalami ereksi atau mengekalkannya untuk jangka masa panjang. Bukan hanya orang tua, kes mati pucuk pada usia muda cenderung meningkat dalam beberapa tahun terakhir.

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Perubatan Seksual mendapati bahawa disfungsi ereksi telah mempengaruhi kehidupan seksual sekitar 26 peratus lelaki dewasa di bawah 40 tahun.

Apa yang boleh menyebabkan mati pucuk pada usia muda? Juga, bagaimana menyelesaikannya? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: 8 Makanan Yang Boleh Membuat Ereksi Tahan Lama, Apa Itu?

Punca mati pucuk pada usia muda

Ereksi adalah proses yang melibatkan otak, hormon, saraf, sistem peredaran darah, dan otot.

Sistem ini berfungsi secara serentak untuk menjadikan zakar dipenuhi dengan darah, sehingga menyebabkan ereksi. Gangguan satu atau lebih sistem ini akan mengakibatkan mati pucuk.

Berbeza dengan orang tua yang mengalami penurunan sejumlah fungsi organ, mati pucuk pada usia muda biasanya disebabkan oleh faktor lain yang dapat mengganggu peredaran darah ke zakar. Beberapa faktor ini merangkumi:

1. Kesan sampingan ubat

Mati pucuk pada usia muda boleh disebabkan oleh kesan sampingan ubat. Petikan dari garis kesihatan, ubat-ubatan tertentu berfungsi untuk menyembuhkan penyakit dengan mempengaruhi aliran darah.

Biasanya, ubat ini diambil untuk jangka masa yang panjang, dan tidak boleh dihentikan tanpa persetujuan doktor. Ubat ini termasuk:

 • ubat kemoterapi, Ia digunakan untuk membunuh sel barah di dalam badan.
 • tekanan darah tinggi, atau juga dikenali sebagai penyekat beta, digunakan untuk menstabilkan aliran darah. Ubat ini termasuk metoprolol dan carvedilol.
 • Perangsang sistem saraf pusat, Jenis ubat ini hanya boleh didapati dengan preskripsi doktor, seperti diazepam, codeine, dan alprazolan.
 • ubat diuretik, Ia digunakan untuk membuang lebihan cairan dari badan melalui air kencing. Spironolactone dan furosemide adalah dua ubat diuretik yang sering diresepkan oleh doktor.

Baca juga: Perkara Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Disfungsi Ereksi Ubat Kuat

2. Faktor psikologi

Untuk mendapatkan ereksi, seorang lelaki mesti berada dalam fasa 'teruja'. Kehadiran gangguan emosi akan menyukarkan ereksi. Gangguan emosi dalam bentuk tekanan dan kemurungan adalah dua perkara yang sering dikaitkan dengan mati pucuk pada usia muda.

Petikan dari Kesihatan Sangat Baik, Tekanan dan kemurungan juga memainkan peranan penting dalam keseimbangan hormon testosteron. Hormon ini diperlukan oleh lelaki agar dorongan seks dijaga.

Sekiranya tahapnya menurun, libido juga akan menurun. Secara automatik, ini akan mempengaruhi ereksi.

3. Masalah kesihatan

Mati pucuk pada usia muda dapat dipicu oleh sejumlah masalah kesihatan, baik ringan dan serius. Dalam banyak kes, disfungsi ereksi bahkan dapat menunjukkan bahawa seseorang mengalami penyakit serius.

Masalah kesihatan yang boleh menyebabkan mati pucuk termasuk:

 • Obesiti. Terlalu gemuk boleh merosakkan saluran darah, mencetuskan keradangan, dan menurunkan testosteron.
 • Hipertensi. Petikan dari Persatuan Tekanan Darah UK, Tekanan darah tinggi boleh merosakkan arteri dan menjadikannya menebal hingga berisiko pecah. Keadaan ini dapat menyekat aliran darah ke zakar, yang akhirnya menyebabkan mati pucuk.
 • Diabetes. Tahap glukosa yang tinggi boleh mencetuskan kerosakan pada saluran darah, sehingga mengganggu peredaran darah ke zakar.
 • Masalah jantung. Atherosclerosis adalah gangguan jantung yang boleh dicirikan oleh disfungsi ereksi. Mati pucuk boleh berlaku kerana plak di arteri yang menyekat aliran darah ke zakar.

Mengatasi mati pucuk pada usia muda

Bagi kebanyakan lelaki, disfungsi ereksi adalah sesuatu yang sangat membimbangkan. Kerana, ini akan memberi kesan pada kehidupan seksualnya. Bagi mereka yang menginginkan keturunan, sudah tentu keadaan ini mesti ditangani dengan segera.

Terdapat beberapa cara untuk mengatasi masalah mati pucuk pada usia muda, termasuk:

 • Gaya hidup sihat, iaitu rajin bersenam, berhenti merokok, mengurangkan pengambilan alkohol, dan menjalani diet pemakanan yang seimbang.
 • terus berfikiran positif, dapat mengelakkan anda dari kemurungan, tekanan, dan gangguan psikologi yang lain.
 • Inhibitor fosfodiesterase jenis 5 (PDE5) digunakan untuk melebarkan saluran darah sehingga peredaran ke zakar menjadi lebih optimum. Ubat-ubatan ini termasuk avanafil, tadalafil, sildenafil (viagra), dan vardenafil.
 • suntikan intracavernous, disuntik ke pangkal zakar beberapa minit sebelum melakukan hubungan seks. Suntikan ini boleh dilakukan hingga tiga kali seminggu, dengan jeda sekurang-kurangnya 24 jam.
 • terapi testosteron, digunakan untuk meningkatkan tahap hormon lelaki, biasanya dalam bentuk ubat oral, suntikan, atau gel.

Nah, itulah penyebab mati pucuk pada usia muda dan beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengatasinya. Mari menerapkan gaya hidup sihat dan sentiasa menjaga minda untuk mengelakkan keadaan ini!

Jangan ragu untuk membincangkan masalah kesihatan anda dengan doktor yang dipercayai di Good Doctor.Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!