Kesihatan

Pada pandangan pertama ia kelihatan serupa, ternyata inilah perbezaan antara Pilates dan Yoga

Adakah anda tahu perbezaan antara Pilates dan Yoga? Hmm, kedua-dua sukan ini kelihatan serupa pada pandangan pertama, jadi wajar jika ramai orang sukar untuk membezakannya. Yoga dan Pilates juga sukan yang tidak memerlukan banyak peralatan.

Apabila dilakukan secara berkala, kedua-dua sukan ini juga dapat membantu mengurangkan tekanan. Nah, jika anda masih bingung mengenai latihan mana yang sesuai untuk tubuh anda, berikut adalah penjelasan mengenai perbezaan antara Pilates dan yoga. Baca lebih lanjut.

Baca juga: Ibu, Kenali Punca Bayi Pramatang Berikut

Perbezaan antara pilates dan yoga adalah sejarah

Sejarah Pilates

Pilates pertama kali dikembangkan pada awal tahun 1900-an oleh seorang atlet bernama Joseph Pilates. Dia merancang satu siri latihan fizikal untuk membantu tentera Perang Dunia I yang cedera pulih dari kecederaan pertempuran.

Kemudian pilates menjadi popular di kalangan penari balet kerana pergerakannya membantu mengekalkan otot yang kuat dan ramping.

Sejarah yoga

Asal yoga untuk pertama kalinya tidak diketahui dengan pasti. Tetapi sekurang-kurangnya yoga dianggap telah wujud sejak 3,000 tahun yang lalu.

Perkataan 'Yoga' berasal dari bahasa Sanskrit 'Yuj', yang bermaksud 'untuk bergabung' atau 'untuk bersatu'. Dalam yoga, Shiva dianggap sebagai Adiyogi pertama dan guru pertama.

Yoga mempunyai hubungan yang erat dengan agama Buddha, dan agama-agama Timur yang lain. Terdapat lima prinsip asas untuk mencapai tubuh dan minda yang sihat yang merangkumi:

 1. Kelonggaran yang betul
 2. Sukan
 3. Pernafasan
 4. Diet
 5. Berfikir dan bertafakur positif

Berdasarkan faedahnya, inilah perbezaan antara Pilates dan Yoga

Manfaat kesihatan Pilates

Pilates adalah satu siri latihan yang dirancang untuk meningkatkan kekuatan otot inti di sekitar perut, pinggul dan punggung bawah. Apabila dilakukan secara berkala, Pilates dapat memberikan manfaat kesihatan, terutama jika Anda mengalami keadaan seperti berikut:

 • Artritis
 • Inkontinensia kencing
 • Gangguan pernafasan
 • Kecederaan sendi
 • Sakit belakang

Kelebihan yoga untuk kesihatan

Dalam yoga, fokus latihan adalah pada pernafasan juga kesedaran. Atas sebab ini, yoga sering disebut sebagai latihan yang tepat untuk tubuh dan minda kerana yoga dapat melatih cara bernafas dan menambah tenaga.

Kelebihan yoga telah lama dikaji. Yoga mempunyai faedah fizikal dan mental serta masalah perubatan tertentu, seperti:

 • Keresahan
 • Kemurungan
 • Sklerosis berbilang
 • Artritis
 • Gangguan pernafasan
 • Tekanan darah tinggi
 • Kesakitan kronik
 • Diabetes jenis 2

Perbezaan antara Pilates dan Yoga adalah berdasarkan teknik dan pergerakan

Peranti ini direka khas untuk memberikan ketahanan otot yang digunakan semasa Pilates. (Foto: //www.shutterstock.com)

Berdasarkan pergerakan yang dilakukan, perbezaan antara Pilates dan yoga juga sangat kelihatan. Yoga lebih tertumpu pada relaksasi, meditasi dan fikiran yang tenang. Sementara Pilates menekankan keseimbangan dan fungsi otot teras.

Dalam yoga, tujuan utama adalah menyatukan minda, badan dan semangat. Yoga dapat meningkatkan kelonggaran dan relaksasi walaupun pada saat-saat yang paling tertekan. Yoga juga hanya menggunakan tubuh sebagai daya tahan untuk bersenam.

Tidak seperti yoga, Pilates mengerjakan seluruh tubuh selain dari minda. Pergerakan pilates melatih seluruh badan, terutamanya otot inti, kaki atas, dan otot terbesar di punggung (glute). Inilah yang menjadikan badan lebih kuat dari luar dan dari dalam.

Terdapat dua bentuk asas Pilates: pilates berasaskan tikar dan pilates berasaskan peralatan. Pilates berasaskan tilam adalah satu siri latihan yang dilakukan di lantai menggunakan graviti dan berat badan kita sendiri untuk memberikan ketahanan.

Pilates berasaskan peralatan, sebaliknya, menggunakan peralatan dan aksesori yang direka khusus untuk memberikan daya tahan otot. Latihan Pilates mengimbangi fleksibiliti dan kekuatan yang menghasilkan otot yang lebih kuat dan lebih ramping.

Selain itu, perbezaan antara Pilates dan yoga juga dapat dilihat dari segi teknik pernafasan. Sebilangan besar pergerakan yoga menggunakan teknik pernafasan yang disebut ujjayi (nafas halus dan panas) atau shipabhati (nafas pantas yang menghasilkan haba dalaman yang lebih besar).

Manakala di Pilates, kebanyakan latihan menggunakan pernafasan diafragmatik yang perlahan dan terkawal. Tetapi kadang-kadang Pilates juga menggunakan teknik pernafasan yang cepat seperti pernafasan shipabhati dalam yoga.

Baca Juga: Jangan Terlambat! Inilah Cara Memeriksa Pengesanan Awal Penyakit Payudara Anda (BSE)

Lalu mana yang lebih baik?

Setelah mengetahui perbezaan antara Pilates dan Yoga, yang manakah lebih baik? Kedua-duanya tentunya sukan yang baik untuk badan dan mempunyai fokus yang berbeza. Yoga dan Pilates juga cukup popular bagi kebanyakan orang sebagai rutin senaman mingguan.

Yoga bagus untuk anda yang ingin memperdalam latihan meditasi anda sementara Pilates bagus untuk anda yang sedang dalam proses pulih setelah mengalami kecederaan, memperbaiki postur tubuh, dan untuk kekuatan otot inti dalam badan.

Jadi itulah maklumat mengenai perbezaan antara Pilates dan yoga. Sekiranya anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu, ada baiknya berjumpa doktor dan tenaga pengajar profesional. Terutama jika anda seorang wanita hamil atau mempunyai batasan fizikal tertentu.

Jangan lupa untuk selalu berjumpa dengan tenaga pengajar yang bertauliah sebelum memulakan program latihan. Yoga dan pilates. Ini penting untuk mengelakkan anda cedera kerana anda melakukan pergerakan yang salah atau melebihi had badan anda.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.