Kesihatan

Ini adalah tanda bahawa rahim bersih atau tidak setelah mengalami keguguran

Keguguran adalah pengalaman yang sukar bagi wanita, terutama jika keadaan bertambah buruk akibat komplikasi. Penyebab keguguran boleh berlaku disebabkan oleh perkara-perkara yang di luar kawalan dan kadang-kadang tidak disedari.

Biasanya, keguguran berlaku sebelum kehamilan 20 minggu, dengan yang paling banyak berlaku dalam 12 minggu pertama. Jadi, apakah tanda-tanda bahawa rahim bersih selepas keguguran? Untuk keterangan lebih lanjut, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Keguguran Tidak sedar: Sebab dan Gejala yang Perlu Anda Ketahui

Tanda-tanda wanita hamil mengalami keguguran

Dilaporkan dari Healthline, kehamilan yang diketahui berakhir dengan keguguran mencapai hingga 20 peratus. Sebilangan besar berlaku dalam 12 minggu pertama dan dianggap sebagai keguguran awal.

Tanda-tanda keguguran pada wanita boleh merangkumi:

  • Pendarahan dari faraj yang mungkin agak berat
  • Sakit di bahagian bawah perut yang terasa seperti kekejangan haid
  • Tanda-tanda kehamilan hilang.

Wanita berusia lewat 30-an atau 40-an lebih cenderung keguguran daripada wanita yang lebih muda. Keguguran biasanya dirawat dengan prosedur dilatasi dan kuretase (MFF), yang merupakan prosedur pembedahan yang dilakukan oleh pakar.

Apakah tanda-tanda bahawa rahim bersih selepas keguguran?

Selepas prosedur pembersihan, tanda-tanda bahawa rahim bersih akan mula dirasakan. Beberapa tanda dan gejala rahim yang bersih selepas wanita mengalami keguguran termasuk yang berikut:

Pendarahan telah berhenti

Pendarahan faraj boleh berlangsung seminggu setelah keguguran berlaku. Harap diperhatikan, pendarahan itu sendiri adalah perkara biasa kerana ia adalah keguguran. Oleh itu, jika pendarahan berhenti, ini menunjukkan bahawa rahim bersih.

Semasa proses pembersihan rahim, anda tidak boleh memasukkan apa-apa ke kawasan faraj termasuk menggunakan douche atau melakukan hubungan seks sekurang-kurangnya 2 minggu atau sehingga pendarahan berhenti.

Kesakitan hilang

Tanda lain bahawa rahim bersih adalah sakit yang mereda atau hilang. Walaupun anda akan mengalami kekejangan dan ketidakselesaan semasa atau selepas prosedur, biasanya rasa sakit akan berkurang.

Kekejangan ringan selama beberapa hari selepas prosedur MFF akan dirasakan. Oleh itu, doktor akan memberikan beberapa jenis anestesia atau ubat penghilang rasa sakit untuk mengurangkan kesakitan setelah keguguran berlaku.

Menstruasi kembali normal

Kehamilan pada wanita biasanya ditandai dengan pemberhentian haid. Sementara itu, bagi wanita yang mengalami keguguran, pendarahan adalah tanda awal yang sangat biasa.

Apabila haid kembali normal atau dalam empat hingga enam minggu, itu adalah tanda bahawa rahim bersih. Bukan hanya itu, keadaan ini juga menunjukkan bahawa anda sudah bersedia untuk hamil lagi.

Hilang bau busuk pada faraj

Bau busuk pada faraj adalah gejala yang muncul ketika rahim belum dibersihkan dari sisa tisu janin keguguran. Namun, jika anda melakukan pembersihan, biasanya bau yang tidak menyenangkan ini akan berkurang dan hilang.

Gejala loya hilang

Tanda bahawa rahim bersih selepas keguguran adalah gejala mual yang hilang. Harap diperhatikan, setelah prosedur dilatasi dan kuretase anda berpotensi mengalami kesan sampingan dalam bentuk mual.

Oleh itu, tanyakan kepada doktor anda dengan segera sekiranya gejala bertambah buruk dan mengganggu anda.

Bilakah anda boleh meneruskan aktiviti selepas keguguran?

Selepas keguguran, wanita dapat meneruskan aktiviti normal sebaik sahaja anda merasa selesa. Biasanya, anda akan kembali ke rutin anda dalam beberapa minggu tetapi harus mengelakkan perkara yang mempengaruhi kesihatan fizikal anda.

Kehilangan anak memang merupakan perkara paling teruk yang boleh dialami oleh seorang wanita. Namun, kekuatan fizikal dan mental dapat membantu mempercepat proses penyembuhan.

Semakin cepat anda pulih, semakin mudah peluang anda melahirkan bayi. Bagi kebanyakan wanita, keguguran hanya berlaku sekali dan petunjuk kesuburan akan diperoleh pada masa akan datang.

Baca juga: Hasil Uji Coba yang Sama, Adakah Ini Berarti Anda Hamil?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!