Kesihatan

Selalunya Tanpa Disedari, Ini adalah Tanda Hubungan Beracun dan Cara Menamatkannya

Adakah anda terus merasa letih atau tidak gembira setelah menghabiskan masa dengan pasangan anda? Berhati-hatilah, kerana menurut Jor-El Caraballo, pakar kesihatan mental dari New York, ini boleh menjadi tanda hubungan. beracun (hubungan beracun).

Dalam banyak kes, hubungan beracun mempunyai tanda yang sangat jelas atau mungkin sangat halus sehingga banyak orang tidak perasan. Tanda ini boleh muncul dalam diri anda, pasangan anda atau hubungan itu sendiri.

Baca Juga: Faedah Menanam Tumbuhan untuk Kesihatan Mental semasa Pandemik COVID-19

Apa itu hubungan beracun?

Dilaporkan dari masa, menurut penjelasan Dr. Lillian Glass, seorang pakar komunikasi dan psikologi yang berpusat di California, mengatakan bahawa dia mencipta istilah itu dalam bukunya 1995.

Orang Beracun, mendefinisikan hubungan beracun sebagai "hubungan apa pun [antara orang yang] tidak saling menyokong, di mana terdapat konflik dan seseorang berusaha untuk melemahkan yang lain, di mana ada persaingan, di mana ada rasa tidak hormat dan kurangnya kesatuan. "

Walaupun setiap hubungan ada pasang surutnya, Glass mengatakan hubungan beracun secara konsisten tidak menyenangkan dan mengeringkan orang-orang di dalamnya, sehingga momen negatif melebihi positif.

Dr. Kristen Fuller, seorang doktor perubatan keluarga yang berpusat di California yang pakar dalam kesihatan mental, menambah bahawa hubungan beracun mental, emosi dan mungkin malah merosakkan fizikal salah satu atau kedua-dua peserta.

Dan hubungan ini tidak semestinya romantis. Glass mengatakan bahawa hubungan mesra, keluarga, dan profesional juga boleh menjadi toksik.

Ciri khas hubungan beracun

Satu contoh hubungan beracun, apabila hubungan yang ganas baik secara fizikal atau emosi jelas tidak sihat. Keadaan ini menunjukkan bahawa ada hubungan beracun.

Sebilangan orang mungkin sukar untuk menyedari penderaan emosi yang telah menimpa mereka. Untuk itu, fahami beberapa tanda hubungan beracun yang berikut:

Mempunyai kawalan penuh

Dalam hubungan yang tidak sihat, sering terdapat usaha untuk mengawal orang lain. Oleh itu, terdapat ketidakseimbangan kuasa dan kawalan. Contohnya hubungan beracun biasanya dicirikan oleh tingkah laku:

  • Sentiasa bertanya di mana anda berada sepanjang masa
  • Rasa kesal apabila mesej teks tidak dijawab dengan segera
  • Hukum anda dengan membuat anda merasa tidak enak
  • Memberitahu anda apa yang anda boleh dan tidak boleh gunakan
  • Tidak membenarkan anda bekerja tanpa kehadirannya

Kawalan juga boleh dilakukan dalam bentuk lain. Contohnya, anda dibuat untuk melakukan sesuatu secara tidak sedar kerana anda merasa bersalah. Perlu diingat, kawalan bermaksud menghilangkan kebebasan seseorang terhadap apa yang dia katakan atau lakukan.

Menjauhkan anda daripada keluarga atau rakan

Secara sedar atau tidak, hubungan beracun Ini dapat menghalang anda daripada menghabiskan masa dengan rakan atau keluarga. Sebaliknya, anda menghabiskan banyak masa dengan pasangan anda dan mula berjauhan dengan saudara anda.

Pengurusan kewangan yang lemah

Apabila pasangan anda membuat keputusan kewangan tanpa anda, anda perlu berwaspada. Dalam banyak kes, hubungan beracun melibatkan pengurusan kewangan yang lemah. Seperti membeli barang mahal atau mengeluarkan sejumlah besar wang tanpa membincangkannya terlebih dahulu.

Sukar untuk berkomunikasi

Salah satu ciri hubungan beracun Yang paling mudah dikesan adalah masalah komunikasi. Daripada membincangkan dan mencari penyelesaian bersama, dalam hubungan beracun hanya ada sindiran, kritikan atau bahkan mengelakkan bercakap antara satu sama lain.

Tidak jujur ​​adalah salah satu ciri hubungan beracun

Apabila anda atau pasangan anda selalu berbohong, ini boleh mencetuskan hubungan anda beracun. Ketidakjujuran menunjukkan bahawa anda dan pasangan anda tidak saling percaya.

Mengabaikan keperluan diri

Ahli psikologi klinikal Catalina Lawsin menunjukkan bahawa orang-orang dalam hubungan beracun cenderung mengikuti apa sahaja yang ingin dilakukan oleh pasangan mereka. Walaupun ia bertentangan dengan kehendak atau keselesaannya sendiri.

Jangan saling menyokong

Hubungan yang sihat seharusnya dapat menyokong pasangan untuk sama-sama berjaya dalam semua bidang kehidupan. Walau bagaimanapun, pada hubungan beracun, pencapaian malah menjadi pertandingan. Pasangan tidak lagi saling menyokong dalam apa sahaja yang mereka lakukan.

Tekanan yang berpanjangan

Mempunyai hubungan beracun boleh mencetuskan tekanan yang berpanjangan kerana perasaan gelisah yang tidak hilang. Tekanan berterusan ini boleh mempengaruhi kesihatan fizikal dan emosi anda. Tidak jarang, orang yang telah terjebak dalam hubungan beracun mengalami perubahan fizikal.

Ciri khas hubungan beracun iaitu membiarkan masalah

Pada pasangan yang mengalami hubungan beracun, sikap tidak peduli terhadap masalah biasanya berlaku. Mereka enggan membangkitkan masalah tersebut kerana akan mencetuskan konflik. Biasanya masalah itu hanya terkubur di dalam untuk mengelakkan konflik.

Baca Juga: Krisis Kehidupan Suku Tahunan Suatu Keadaan yang Tidak Harus Diabaikan, Inilah Ciri-Cirinya Dan Cara Mengatasinya

Bagaimana untuk keluar dari hubungan beracun

Berpisah dari hubungan beracun akan memerlukan masa dan kesabaran tambahan. Anda juga memerlukan sokongan daripada mereka yang terdekat dengan anda. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

Minta pertolongan

Untuk keluar dari hubungan itu beracun Perkara pertama yang harus anda lakukan ialah meminta bantuan rakan, keluarga, atau profesional.

Dalam banyak kes, mangsa hubungan beracun sangat terdedah untuk menjalin semula hubungan hanya kerana ia akrab atau merasa selesa. Dengan meminta pertolongan, anda akan dilindungi dari risiko ini.

Sampaikan apa yang anda rasa

Walaupun mungkin tidak mudah, tetapi penting bagi anda untuk meluahkan perasaan anda dengan orang yang mempunyai hubungan beracun dengan anda. Sama ada rakan, kekasih, rakan sekerja, ahli keluarga, atau yang lain.

Namun, perlu diingat, ketika meluahkan perasaan ini, keadaan mungkin menjadi panas. Luahkan perasaan anda tanpa menyudutkan sesiapa. Ingatlah bahawa anda dapat mengawal cara anda mengekspresikan diri tetapi anda tidak dapat mengawal bagaimana orang lain melihatnya.

Anda juga harus bersedia menerima tindak balas yang akan keluar dari orang itu. Mereka mungkin marah, defensif, meminta untuk meninggalkan hubungan atau meminta maaf dan berusaha memperbaikinya.

Buat keputusan

Setelah selesai menyatakan perasaan anda dan melihat bagaimana anda mendapat respons, buatlah keputusan dengan segera. Adakah hubungan itu wajar dijaga? Atau adakah anda lebih baik tanpanya?

Sekiranya anda mendapati diri anda bersikap defensif atau mengabaikan perasaan anda, lebih baik anda meninggalkan hubungan. Namun, jika dia meminta maaf, menerima dan bekerjasama, itu mungkin bernilai hubungannya.

Bagaimana untuk keluar dari hubungan beracun iaitu mewujudkan persekitaran yang positif

Apabila anda selesai membuat keputusan, sama ada ia meninggalkan atau memperbaiki hubungan anda dengannya, ciptakan tenaga positif di sekitar anda.

Ini penting kerana berada dalam hubungan beracun Sudah tentu ia menyebabkan banyak tekanan. Temui orang yang membuat anda berasa lebih baik atau melakukan perkara yang membuat anda bahagia.

Ikutilah keputusan yang telah dibuat

Kerinduan sangat normal apabila anda memutuskan untuk menamatkan hubungan. Tetapi ingat bahawa keputusan yang anda buat memerlukan pertimbangan dan proses yang panjang.

Oleh itu, penting bagi anda untuk berpegang pada keputusan yang telah anda buat untuk membuat kehidupan yang lebih baik.

Hubungan yang sihat harus menggalakkan komunikasi, kejujuran, persamaan, kepercayaan dan saling menghormati. Sekiranya anda atau saudara-mara anda mengalami masa yang sukar kerana hubungan beracun Jangan ragu untuk meminta pertolongan profesional.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!