Kesihatan

Cara Membuat Mi Segera yang Sihat untuk Tubuh

Sangat penting untuk mengetahui cara yang sihat untuk memasak mi segera, terutamanya kerana terdapat banyak peminat mi segera di Indonesia. mengikut Persatuan Mi Segera Dunia (WINA) permintaan mi segera di Indonesia pada tahun 2019 mencapai 12.520 juta.

Cara memasak mi yang sihat ini harus diikuti, untuk mengelakkan kesan buruk dari memakan mi segera. Untuk lebih jelasnya, berikut adalah ulasan mi segera, bermula dari kalori mi segera hingga kesan dan bahaya mi segera untuk kesihatan.

Mengetahui kalori mi segera

Terdapat pelbagai jenis mi segera, tetapi tahukah anda bahawa kebanyakan jenis mi segera mempunyai persamaan pemakanan. Seperti mi segera yang cenderung rendah kalori.

Selain kalori mi segera, biasanya kandungan serat dan protein juga rendah. Sementara itu lemak, karbohidrat, natrium dan mikronutrien lebih tinggi.

Berikut adalah gambaran keseluruhan pemakanan satu jenis mi segera, iaitu mi ramen berperisa ayam segera:

 • Kalori: 188
 • Karbohidrat: 27 gram
 • Jumlah lemak: 7 gram
 • Protein: 5 gram
 • Serat: 1 gram
 • Natrium: 891 mg
 • Tiamin: 16% daripada jumlah harian yang disyorkan
 • Folate: 13% daripada jumlah harian yang disyorkan
 • Mangan: 10% daripada jumlah harian yang disyorkan
 • Besi: 9% daripada jumlah harian yang disyorkan
 • Niacin: 9% daripada jumlah harian yang disyorkan
 • Riboflavin: 6% daripada jumlah harian yang disyorkan

Umumnya satu hidangan mi segera mempunyai 300-500 kkal. Sehingga dapat memenuhi 16-20 peratus kadar kecukupan pemakanan dalam satu hidangan sehari.

Mengandungi nutrien lain

Mie segera juga diperkaya dengan kalsium, vitamin B1, B2, dan lain-lain, yang berguna untuk kesihatan badan. Walau bagaimanapun, mi segera tidak digalakkan untuk dimakan oleh orang yang gemuk, hipertensi atau diabetes.

Karbohidrat yang terkandung dalam mi segera ini telah diproses berkali-kali yang memudahkan penyerapan sehingga dapat meningkatkan kadar gula dalam darah dengan cepat.

Selain itu, dalam perasa mi segera ini juga mengandungi garam dan bahan pengawet yang tinggi seperti monosodium glutamat (MSG), jadi akan berisiko bagi orang yang menderita hipertensi, obesiti dan diabetes.

Tidak digalakkan mengambil mi segera setiap hari, memandangkan banyak bahan tambahan yang ditambahkan pada mi segera.

Kandungan lilin (permen karet) yang dipercayai terdapat dalam mi segera dapat mencair atau hilang ketika direbus, jadi jika seseorang membuat mi segera, air rebus tidak boleh dimakan.

Bahaya mi segera untuk kesihatan

Banyak persoalan mengenai apa bahaya mi segera untuk kesihatan. Dari sudut perubatan, terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sekiranya anda ingin memakannya.

Bahaya mi segera kerana kandungannya

Umumnya dalam pembuatan mi segera menggunakan butylhydeoquinine (TBHQ) sebagai pengawet. Walaupun penggunaannya dalam dosis kecil dan dianggap selamat, tetapi jika anda rajin memakan mi segera, ia akan memberikan kesan tertentu.

Salah satu kesan memakan mi segera setiap hari adalah risiko mendapat barah. Kerana TBHQ adalah bahan kimia yang bersifat karsinogenik atau boleh menyebabkan barah. Selain itu, kesan memakan mi segera setiap hari boleh menyebabkan asma dan cirit-birit.

Mie segera untuk asid perut

Mie segera termasuk dalam makanan segera, dan makanan segera tidak digalakkan jika anda mempunyai sejarah asid perut. Kerana tidak digalakkan mengambil mi segera untuk asam lambung.

Terutama jika anda makan mi segera pedas. Makan mi segera pedas adalah tanda bahawa anda mencetuskan keadaan asid perut menjadi lebih teruk. Pertama, mi segera untuk asid perut tidak digalakkan.

Terutama jika anda makan mee segera pedas, anda akan menimbulkan asid perut dan masalah perut yang lain. Kerana ia dilaporkan dari Garis KesihatanPenyelidikan menunjukkan bahawa makanan pedas, termasuk mi segera pedas, boleh menyebabkan sakit perut dan gejala terbakar.

Tidak digalakkan bagi wanita hamil untuk makan mi segera

Wanita hamil makan mi segera tidak digalakkan. Sebabnya adalah kerana terdapat bahan pengawet dan juga monosodium glutamat (MSG) atau perasa.

Seperti yang telah disebutkan, pengawet biasanya dapat meningkatkan risiko barah, sementara MSG dapat menimbulkan risiko pada janin.

Di samping itu, jika wanita hamil makan mi segera, perlu mengetahui apakah kandungan MSG di dalamnya boleh menyebabkan gejala sakit kepala, mual, tekanan darah tinggi hingga otot kaku. Oleh itu anda harus mengelakkan mi segera semasa mengandung.

Mie segera untuk pencernaan

Mungkin anda pernah mendengar soalannya, adakah makan mi segera menjadikan anda gemuk? Jawapannya boleh. Itu boleh berlaku sebagai salah satu kesan memakan mi segera setiap hari.

Seperti yang dilaporkan oleh kesihatan yang bermanfaatKandungan lemak dan natrium mi segera boleh menyebabkan penumpukan air di dalam badan yang membawa kepada kegemukan. Ini tentu saja telah menjawab persoalan sama ada makan mi segera menjadikan anda gemuk.

Namun, lebih daripada itu, makan mi segera yang terlalu kerap atau terlalu banyak juga dapat meningkatkan risiko beberapa penyakit, termasuk risiko penyakit jantung, tekanan darah tinggi dan sindrom metabolik.

Dilaporkan dari lifehack.org. Orang yang suka makan mi segera dua kali seminggu lebih cenderung mengalami sindrom metabolik. Sindrom ini adalah sekumpulan penyakit yang secara serentak menyerang seseorang, seperti darah tinggi dan gula darah.

Dari kekurangan nutrien untuk mi segera hingga memahami sama ada makan mi segera menjadikan anda gemuk, itu tidak bermakna anda tidak boleh atau tidak boleh memasak mi segera lagi. Anda hanya perlu menjadikannya hidangan yang lebih sihat.

Petua dan cara sihat untuk memasak mi segera

Sebagai tambahan kepada penjelasan di atas, mari kita perhatikan perkara-perkara berikut, jika anda ingin makan mi segera yang lebih sihat.

Petua sihat untuk memasak mee segera

 • Penggunaan mi segera mengikut cadangan penyajian, jangan makan mi segera dalam keadaan mentah.
 • Jangan makan mi segera terlalu kerap, sekurang-kurangnya seminggu sekali.
 • Menambah sayur-sayuran semasa memasak mee segera. Kaedah ini juga merupakan usaha untuk meneutralkan komposisi sehingga apa yang anda makan mengandungi bahan organik yang sihat
 • Cuba jangan menggabungkan mi segera dengan nasi, kerana kedua-duanya mengandungi karbohidrat. Sebaliknya, semasa memasak, tambahkan makanan lain seperti sumber protein dan sayur-sayuran.
 • Minum air sekurang-kurangnya 500 ml (2 cawan) setelah makan mi segera
 • Jauhkan mi segera dari bahan berbau seperti pencuci, pewangi, kosmetik, dan lain-lain untuk mengelakkan penghijrahan komponen bau di dalam mi.
 • Terus menjaga penggunaan makanan dengan diet pemakanan seimbang setiap hari untuk memenuhi keperluan pemakanan lain dalam badan.

Cara sihat untuk memasak mi segera

Ia tidak terlalu sukar, anda hanya perlu mengikuti langkah-langkah berikut:

 • Buang rempah yang terdapat di dalam bungkusan mi segera.
 • Gunakan rempah lain yang berasal dari rempah dapur yang ada. Minyak wijen, pasta miso, kicap dan rempah campuran seperti bawang putih boleh menjadi pengganti.
 • Warna sayur-sayuran. Anda boleh menambah selada, wortel, pakcoy atau sayur-sayuran berwarna lain untuk menambah kandungan nutrien.
 • Masukkan protein. Telur adalah pilihan terbaik, walaupun anda juga boleh menambahkan daging yang dihiris ke mi segera anda. Kini mangkuk mi segera anda kaya dengan nutrien berbanding sebelumnya.

Walaupun memiliki sejumlah risiko terhadap kesehatan, di Indonesia beberapa jenis mi instan diperkaya dengan vitamin dan mineral, serta zat besi. Oleh itu, ia lebih kaya dengan nutrien.

Satu perkara lagi, beberapa mi segera juga dibuat dengan tepung gandum yang diperkaya. Ini dapat meningkatkan pengambilan mikronutrien tanpa mengubah rasa atau tekstur produk akhir.

Demikian penjelasan mengenai mi segera, dari pemakanan hingga menjawab sama ada makan mi boleh menjadikan anda gemuk. Anda masih mempunyai soalan lain mengenai kesihatan dan mi segera?

Jangan ragu untuk berjumpa doktor yang berkaitan dengan masalah kesihatan anda dalam aplikasi Good Doctor. Doktor yang dipercayai kami akan membantu dengan perkhidmatan 24/7.