Kesihatan

10 Makanan Yang Mengandungi Vitamin C, Inilah Senarainya!

Manusia dewasa memerlukan sekurang-kurangnya 90 mg pengambilan vitamin C setiap hari. Dengan cara itu, penting untuk mengetahui makanan apa yang mengandung vitamin C sehingga dapat dimakan secara berkala.

Jadi, apakah senarai makanan yang mengandungi vitamin C? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Senarai makanan yang mengandungi vitamin C

Terdapat banyak makanan di sekitar kita yang tinggi vitamin C. Kebanyakannya adalah buah-buahan dan sayur-sayuran yang boleh dimakan setiap hari. Berikut adalah senarai makanan yang mengandungi vitamin C:

1. Jingga

Jeruk adalah buah yang terkenal dengan kandungan vitamin C yang tinggi. Tidak dikira, kadar vitamin C setara dengan 78 peratus daripada jumlah keperluan harian. Bukan hanya itu, buah yang manis ini juga kaya dengan air dan serat, tetapi rendah kalori.

Baca juga: Ingin Mencuba Diet Lime untuk Menurunkan Berat Badan? Ini caranya!

2. Lemon

Masih berkaitan dengan jeruk, lemon adalah salah satu makanan yang mengandungi vitamin C yang tinggi. Sebiji lemon, termasuk kulitnya, mempunyai 83 mg vitamin C, bersamaan dengan 92 peratus daripada jumlah keperluan harian. Uniknya, vitamin C juga dapat berfungsi sebagai antioksidan.

3. betik

Masih dalam kumpulan buah, anda boleh menjadikan pepaya sebagai sumber vitamin C yang sihat. Pepaya seberat 145 gram menyediakan 87 mg vitamin C, bersamaan dengan 97 peratus daripada jumlah keperluan harian.

Vitamin C dalam betik dapat membantu mengekalkan ingatan dan mencegah keradangan di otak. Satu kajian mengatakan, pengambilan betik selama enam bulan dapat mengurangkan tekanan oksidatif dan keradangan di otak hingga 40 persen, baik untuk penderita penyakit Alzheimer.

4. Stroberi

Makanan seterusnya yang mengandungi vitamin C tinggi adalah strawberi. Beratnya 152 gram, strawberi menyediakan 89 mg vitamin C. Belum lagi, buah ini juga dilengkapi dengan mangan, flavonoid, folat, dan antioksidan.

Sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat menjelaskan, dengan kandungan antioksidan yang tinggi, strawberi dapat membantu dalam pencegahan barah, demensia, diabetes, dan penyakit saluran darah.

5. Kiwi

Satu kiwi bersaiz sederhana mengandungi sekitar 71 mg vitamin C, bersamaan dengan 79 peratus daripada jumlah keperluan harian. Berdasarkan kajian yang diterbitkan di Jurnal Biokimia Klinikal India, Vitamin C dalam kiwi baik untuk menurunkan kadar kolesterol dan meningkatkan imuniti.

6. Lintah

Lychee boleh menjadi pilihan makanan yang mengandungi vitamin C. Satu lychee mempunyai 7 mg vitamin C. Namun, jika dikumpulkan dalam satu cawan, kandungan vitamin C bersamaan dengan 151 peratus daripada jumlah keperluan harian.

Bukan hanya itu, lychee juga mengandungi asid lemak omega-3 dan omega-6 yang baik untuk otak, jantung, dan saluran darah. Sebenarnya, menurut penyelidikan pada tahun 2008, penggunaan makanan yang tinggi vitamin C, termasuk leci, dapat mengurangkan risiko strok hingga 42 persen.

7. Jambu batu

Jambu biji adalah buah yang mudah dijumpai di negara tropika, termasuk Indonesia. Buah ini mempunyai kandungan vitamin C hingga 126 mg, bersamaan dengan 140 peratus daripada jumlah keperluan harian.

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Penyelidikan Klinikal dan Diagnostik dijelaskan, pengambilan 400 gram jambu biji (kira-kira tujuh keping) setiap hari selama enam minggu dapat mengurangkan tekanan darah dan kadar kolesterol dengan ketara.

Baca juga: 8 Buah Yang Mengandungi Banyak Air, Inilah Senarainya!

8. Brokoli

Brokoli adalah sayuran salib yang kaya dengan vitamin C, kadarnya mencapai 51 mg, bersamaan dengan 57 peratus daripada jumlah keperluan harian.

Satu kajian mengatakan, pengambilan sayur-sayuran yang tinggi vitamin C dapat meningkatkan daya tahan tubuh dan mengurangkan risiko barah dan penyakit jantung.

9. Bayam

Bayam adalah salah satu sayur dengan vitamin C yang sangat tinggi. Tahap kandungan mencapai 195 mg, bersamaan dengan 217 peratus daripada jumlah keperluan harian.

Walaupun panas dari proses memasak dapat mengurangkan nutrien yang dimilikinya, kandungan vitamin C di dalamnya masih relatif tinggi, iaitu 117 mg atau 130 persen dari jumlah keperluan harian.

Selain itu, seperti sayur-sayuran berdaun hijau gelap lainnya, bayam juga mengandung vitamin A, kalium, kalsium, mangan, serat, dan folat.

10. Kale

Senarai terakhir makanan yang tinggi vitamin C adalah kangkung. Sayuran salib ini menyediakan 80 mg vitamin C, bersamaan dengan 89 peratus daripada jumlah keperluan harian. Tidak ketinggalan, kale juga mempunyai banyak nutrien lain, seperti vitamin K, karotenoid lutein, dan zeaxanthin.

Nah, itu senarai 10 makanan yang mengandungi vitamin C yang tinggi. Untuk mendapatkan kesan kesihatan maksimum, seimbangkan juga dengan senaman biasa!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!