Kesihatan

5 Jenis Ubat Herpes Zoster untuk Cacar, Inilah Senarai!

Semasa mengalami herpes zoster, beberapa orang memilih untuk membatasi diri dari aktiviti harian. Selain mengurangkan keyakinan diri, gejala yang muncul di permukaan kulit juga boleh menyebabkan rasa sakit. Tenang, anda boleh melegakannya dengan ubat herpes zoster yang dijual di farmasi.

Lalu, apakah ubat yang biasa digunakan untuk mengubati herpes zoster? Ayuh, lihat ulasan berikut!

Apa itu kayap?

Herpes zoster. sumber gambar: Pusat kesihatan

Herpes zoster adalah penyakit yang dicirikan oleh kemunculan lesi dan ruam pada kulit. Penyakit ini, juga dikenal sebagai herpes zoster, disebabkan oleh virus yang disebut Varicella zoster.

Selain ruam dan luka, simptom yang paling biasa adalah rasa sakit dan terbakar di kawasan yang terjejas. Tanda-tanda ini boleh berlaku di semua bahagian badan, terutamanya leher dan muka.

Petikan garis kesihatan, kebanyakan kes kayap hilang dalam 2 hingga 3 minggu. Penyakit ini juga biasanya berlaku sekali seumur hidup.

Baca juga: Kenali ciri-ciri Herpes Zoster mulai sembuh sehingga anda dapat memutuskan rantai penularan

Senarai ubat herpes zoster

Ubat herpes zoster dibahagikan kepada beberapa jenis, mengikut fungsi untuk merawat setiap gejala dan keparahannya, yaitu:

1. Antivirus

Antivirus adalah ubat kayap yang paling biasa digunakan. Kerana penyakit ini disebabkan oleh virus.

Dipetik dari Keluarga Pakar Perubatan Amerika, Selain menghalang penyebaran virus pemicu, ubat herpes zoster ini berfungsi untuk mempercepat proses pemulihan.

Ejen antivirus dapat mengurangkan keparahan dan kesakitan yang berkaitan dengan gejala yang muncul pada kulit. Beberapa antivirus yang sering diresepkan oleh doktor untuk merawat herpes zoster adalah:

  • acyclovir, berfungsi dengan menghalang perkembangan DNA dari virus, dapat diberikan secara oral atau intravena (suntikan). Dos boleh sampai lima kali sehari secara lisan. Adapun intravena, biasanya digunakan untuk orang dengan sistem imun yang lemah.
  • Valacyclovir: Diberikan tiga kali sehari kepada pesakit, mungkin sedikit lebih baik dalam mengurangkan keparahan gejala jika dibandingkan dengan asiklovir.
  • Famciclovir: Berfungsi dengan cara yang sama, yang menghalang perkembangan DNA virus. Dos yang diberikan biasanya tiga kali sehari.

Ketiga-tiga agen antivirus dalam ubat herpes zoster di atas biasanya berfungsi dengan baik. Walaupun, kesan sampingan masih boleh berlaku, seperti mual, sakit kepala, sakit perut, dan muntah.

2. Ubat herpes zoster kortikosteroid

Kortikosteroid biasanya digunakan sebagai rawatan untuk kayap. Penggunaan antivirus secara serentak cukup berkesan untuk melegakan dan mempercepat tempoh gejala yang muncul pada kulit.

Dipetik dari Medscape, Kortikosteroid juga mempunyai sifat anti-radang yang dapat mengubah tindak balas imun tubuh terhadap pelbagai bahan asing, termasuk virus. Prednisone adalah ubat kortikosteroid yang sering digunakan dalam rawatan kayap.

3. Ubat analgesik

Selalunya, kesakitan yang disebabkan oleh kayap sangat menyakitkan. Ubat analgesik boleh digunakan untuk menghilangkan rasa sakit. Kelas analgesik yang digunakan dalam rawatan kayap biasanya bersifat topikal.

Losyen yang mengandungi calamine (misalnya Caladryl) boleh digunakan pada luka terbuka untuk mengurangkan kesakitan. Setelah lesi mengeras, krim capsaicin (contohnya Zostrix) boleh digunakan.

Dalam kes yang teruk, lidocaine (Xylocaine) biasanya digunakan untuk merangsang fungsi khas saraf supaya rasa sakit tidak menyakitkan.

Bukan sahaja topikal, analgesik oral juga dapat membantu, seperti acetaminophen, ibuprofen, dan naproxen.

4. Ubat herpes zoster anticonvulsant

Ubat herpes zoster seterusnya adalah anticonvulsant. Carbamazepine (Tegretol), gabapentin (Neurontin), dan phenytoin (Dilantin) sering digunakan untuk mengawal kesakitan neuropatik (berkaitan dengan saraf). Gejala ini muncul jika herpes zoster berlaku terlalu lama.

Penggunaan ubat ini tidak boleh sewenang-wenangnya, anda harus menggunakan preskripsi atau cadangan daripada doktor. Kerana, terdapat pelbagai kesan sampingan yang dapat ditimbulkan, seperti gangguan ingatan, toksisitas hati, dan kelainan elektrolit.

Baca Juga: Rentan Terjadi, Ibu Mari Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Cacar Air pada Kanak-kanak

5. Ubat antidepresan

Jenis ubat herpes zoster terakhir adalah antidepresan. Sama seperti anticonvulsants, antidepresan adalah pilihan terbaik untuk mengurangkan kesakitan neuropatik kerana gejala yang berterusan.

Antidepresan mengandungi sebatian atau agen yang berfungsi dengan menyekat neurotransmitter norepinefrin (berkaitan dengan tindak balas badan).

Antidepresan yang biasa digunakan dalam rawatan herpes zoster lanjut adalah amitriptyline (Elavil), imipramine (Tofranil), nortriptyline (Pamelor), dan desipramine (Norpramin). Dos rendah diberikan pada awal waktu, dapat ditingkatkan setiap dua hingga empat minggu.

Nah, itulah senarai ubat herpes zoster yang boleh digunakan untuk merawat simptom kayap. Untuk mengelakkan kesan buruk dan kesan sampingan, minta nasihat doktor terlebih dahulu, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!