Kesihatan

Sakit Kepala Selepas Bersenam, Adakah Ini Biasa?

Senaman mempunyai banyak faedah untuk kesihatan tubuh. Namun, sebilangan orang sebenarnya mengalami sakit kepala selepas bersenam. Ternyata sakit kepala yang berlaku boleh disebabkan oleh beberapa faktor, mulai dari dehidrasi hingga keadaan tertentu.

Jadi, adakah ini berbahaya? Bagaimana mengatasinya? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Jangan Terlepas! Ini adalah 7 kebaikan berjalan kaki yang sihat untuk badan

Punca sakit kepala selepas bersenam

Berikut adalah beberapa penyebab sakit kelapa selepas bersenam yang perlu anda ketahui.

1. Kekeringan

Penyebab pertama sakit kepala selepas bersenam adalah dehidrasi. Dehidrasi berlaku apabila badan kehilangan lebih banyak cecair daripada yang diperlukannya. Semasa kita bersenam, kita berpeluh. Ini termasuk kehilangan cecair.

Sekiranya anda tidak memenuhi pengambilan cecair anda dengan minum air secukupnya sebelum bersenam, ini boleh membuat anda terdedah kepada dehidrasi. Sakit kepala adalah salah satu gejala dehidrasi.

Gejala dehidrasi lain boleh merangkumi peningkatan dahaga, pening, keletihan, dan kulit dan mulut kering.

Cara mengatasi

Penting untuk memastikan badan sentiasa terhidrasi dengan baik. Dehidrasi biasanya dirawat dengan mengisi semula cecair dan elektrolit yang hilang. Ini boleh dilakukan dengan minum air secukupnya.

Anda juga dapat mengisi semula cecair yang hilang dengan meminum air kelapa tanpa tambahan pemanis, ini lebih baik daripada minum minuman sukan. Ini kerana minuman ini sering mengandungi gula tambahan yang sebenarnya boleh membuat sakit kepala bertambah teruk.

2. Terlalu lama di bawah sinar matahari

Pendedahan cahaya matahari juga dapat memicu sakit kepala pada beberapa orang, walaupun mereka tidak bersenam, terutama dalam cuaca yang sangat panas.

Cara mengatasi

Sekiranya anda mengalami sakit kepala selepas bersenam kerana terdedah kepada cahaya matahari, cubalah berlindung. Meletakkan kain lap sejuk di atas mata dan dahi anda selama beberapa minit juga dapat melegakan sakit kepala. Bukan itu sahaja, anda juga boleh mandi air panas.

Sebagai langkah berjaga-jaga, sebelum keluar bersenam, pakai cermin mata hitam atau topi untuk melindungi wajah dan mata anda.

3. Gula darah rendah

Sakit kepala selepas bersenam juga boleh disebabkan oleh gula darah rendah atau hipoglikemia. Dipetik dari Berita Perubatan Hari Ini, bersenam membakar kalori, jika seseorang tidak memenuhi keperluan kalori sebelum bersenam, ini boleh menyebabkan kadar gula dalam darah menurun.

Apabila anda makan karbohidrat, badan anda mengubahnya menjadi glukosa. Otak bergantung pada bekalan glukosa untuk berfungsi dengan baik. Sekiranya otak tidak mendapat cukup glukosa, ini boleh menyebabkan beberapa gejala, termasuk sakit kepala.

Gejala lain tahap gula darah rendah yang perlu dipertimbangkan adalah:

  • Mual
  • Berpeluh
  • Pening
  • Bergegar
  • Berasa lapar

Cara mengatasi

Sekiranya anda mengalami gejala gula darah rendah, cubalah makan makanan atau minuman yang mengandungi sekurang-kurangnya 15 gram karbohidrat, seperti segelas jus buah atau sekeping buah. Ini dapat membantu anda meredakan simptom anda sebentar.

Untuk mengelakkan sakit kepala selepas bersenam kerana gula darah rendah. Cuba makan atau snek berkhasiat dalam masa dua jam selepas bersenam.

Sebaliknya, cuba makan protein, karbohidrat kompleks, dan serat. Ini dilakukan untuk membantu mengimbangkan gula darah.

Baca juga: Hati-hati, senaman berlebihan boleh mencetuskan sindrom latihan berlebihan!

4. Postur yang lemah

Postur badan yang lemah ketika berolahraga boleh menyebabkan ketegangan otot, yang dapat dengan cepat berubah menjadi sakit kepala, terutama jika anda melakukan latihan yang fokus pada otot leher dan bahu.

Sekiranya tidak dilakukan dengan betul, beberapa senaman boleh menyebabkan ketegangan leher, seperti mengangkat beban, push-up, dan crunches.

Cara mengatasi

Sekiranya senaman anda melibatkan perkara-perkara yang boleh menyebabkan ketegangan di leher anda, lebih baik melakukan regangan ringan selepas itu.

Mengambil ubat tertentu juga dapat melegakan gejala, tetapi anda tidak boleh mengambilnya secara sembarangan dan berjumpa doktor terlebih dahulu.

Adakah sakit kepala selepas bersenam berbahaya?

mengikut Garis KesihatanNamun, sakit kepala selepas bersenam biasanya bukanlah sesuatu yang perlu dibimbangkan. Walau bagaimanapun, jika gejala yang anda alami teruk, berlaku secara tiba-tiba, atau disertai dengan gejala lain, anda harus segera menghubungi doktor anda.

Sebagai contoh, anda telah melakukan rutin senaman yang sama untuk jangka masa yang panjang tanpa masalah, kemudian tiba-tiba mengalami sakit kepala selepas bersenam, anda harus menghubungi doktor anda.

Bukan itu sahaja, anda juga perlu segera menghubungi doktor sekiranya sakit kepala tidak hilang dan tidak memberi sebarang rawatan.

Demikian beberapa maklumat mengenai sebab dan cara mengatasi sakit kepala selepas bersenam. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai keadaan ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!