Kesihatan

Untuk Keperluan Pemakanan, Mie atau Nasi yang Lebih Sihat? Inilah Fakta!

Mie atau nasi keduanya mengandungi karbohidrat yang diperlukan oleh badan. Sebenarnya, kedua-duanya menjadi makanan yang sering dimakan oleh orang.

Tetapi hingga kini, masih ada perdebatan yang mana antara dua sumber karbohidrat yang lebih sihat. Mari lihat ulasan di bawah!

Mengenai jenis karbohidrat

Seperti disebutkan sebelumnya, mi dan nasi keduanya tinggi karbohidrat. Anda mesti tahu terlebih dahulu mengenai karbohidrat. Karbohidrat adalah salah satu jenis nutrien yang diperlukan oleh badan.

Selain itu, karbohidrat juga bertindak sebagai sumber tenaga utama. Di dalam badan, karbohidrat akan diubah menjadi glukosa yang kemudian bertindak sebagai bahan bakar sel tubuh.

Secara umum, terdapat dua jenis karbohidrat iaitu karbohidrat sederhana dan karbohidrat kompleks:

Karbohidrat sederhana

Karbohidrat sederhana jenis ini juga dikenali sebagai bijirin halus. Ini bermaksud bahawa jenis makanan berasal dari biji-bijian yang telah diproses terlebih dahulu, seperti roti, pastri, dan kek.

Karbohidrat jenis ini berperanan besar dalam meningkatkan berat badan dan berpotensi menyebabkan peningkatan kadar gula dalam darah dengan cepat sehingga dari masa ke masa dapat mencetuskan ketahanan insulin dan menyebabkan diabetes mellitus.

Karbohidrat kompleks

Karbohidrat jenis ini adalah karbohidrat yang dipercayai lebih sihat. Karbohidrat kompleks biasanya tidak diproses, atau hanya sedikit diproses, seperti roti yang dibuat dari biji-bijian, quinoa, beras merah, beras hitam, biji-bijian, sayur-sayuran, dan buah-buahan.

Karbohidrat kompleks kaya dengan vitamin, mineral, serat dan fitonutrien. Jenis makanan yang mengandungi karbohidrat kompleks dapat diperoleh dari: bijirin penuh.

Bijirin penuh adalah biji-bijian yang masih utuh pada kulit sehingga biasanya kadar vitamin dan mineral masih baik dan lengkap.

Mana yang lebih sihat, mi atau nasi?

Pada dasarnya, mi atau beras berasal dari biji-bijian halus yang berfungsi sebagai sumber karbohidrat. Tanpa pengambilan karbohidrat, tubuh akan lemah dan kekurangan tenaga utama.

Pada dasarnya mi atau nasi sihat tetapi ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian. Sebagai contoh, mencari beras yang sihat memang sukar.

Ini kerana ia bergantung pada kualiti bijirin. Namun, dari segi kualiti, beras perang memang lebih sihat daripada beras putih.

Bagi mi, secara umum, mi juga mengandungi karbohidrat, serat, dan banyak vitamin B, tetapi tidak semua mi sihat. Kecuali soba yang semestinya sihat, kerana terbuat dari soba yang merupakan sebiji gandum.

Jadi kesimpulannya, semuanya bergantung pada jenis yang anda pilih jika anda ingin mengetahui yang lebih sihat antara mi dan nasi. Tetapi jangan lupa tentang komponen penting lain dalam diet yang sihat dan seimbang.

Kandungan nutrien mi dan nasi

Sebelum memakannya, anda mesti mengetahui kandungan nutrien dalam mi atau nasi, termasuk:

Mi segera

Kandungan mi segera yang beratnya 85 gram dengan rempah ratus mengandungi:

  • 460 kalori
  • 18.8 gram lemak
  • 9 gram protein
  • 66 gram karbohidrat

nasi putih

Kandungan sesudu atau 100 gram beras putih mengandungi:

  • 175 kalori
  • 0.2 gram lemak
  • 4 gram protein
  • 40 gram karbohidrat

Jadi kesimpulannya, semuanya bergantung pada jenis yang anda pilih jika anda ingin mengetahui yang lebih sihat antara mi dan nasi.

Tetapi jangan lupa tentang komponen penting lain, seperti lauk dan sayur-sayuran, yang juga boleh mempengaruhi pemakanan setiap makanan yang anda makan.

Apa-apa yang berlebihan masih tidak baik, jadi seimbangkan pilihan antara mi atau nasi mengikut keadaan kesihatan anda, ya. Sekiranya perlu, berjumpa juga dengan pakar pemakanan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!