Kesihatan

Inilah 7 Buah Berkhasiat untuk Melancarkan BAB

Apa yang kita makan dan minum setiap hari akan sangat mempengaruhi prestasi sistem pencernaan.

Sekiranya anda mengalami sembelit atau buang air besar yang sukar, terdapat beberapa jenis buah yang dapat membantu melegakan simptomnya.

Berikut adalah senarai beberapa jenis buah terbaik yang dapat membantu melancarkan pergerakan usus anda!

1. Kiwi

Buah pelicin BAB pertama adalah kiwi. Melancarkan Medicinenet, satu buah kiwi bersaiz sederhana mempunyai kira-kira 2.5 gram serat dan banyak vitamin dan nutrien penting yang baik untuk kesihatan, termasuk usus.

Kajian 2013 orang dewasa yang diterbitkan melalui Kemajuan dalam Penyelidikan Makanan dan Pemakanan mendapati bahawa makan kiwi mendorong pergerakan usus yang lebih kerap.

Kajian sebelumnya oleh para penyelidik di Taipei juga mendapati bahawa makan dua buah kiwi sehari meningkatkan jumlah pergerakan usus pada orang dewasa yang mengalami sembelit.

2. Pir, plum dan epal

Satu pir yang dikonsumsi dengan kulit dapat memberi anda 5 hingga 6 gram serat yang baik untuk mengatur sistem pencernaan.

Buah pir juga tinggi sorbitol, alkohol gula yang bertindak sebagai agen osmotik untuk menarik air ke dalam usus dan merangsang pergerakan usus. Selain orang dewasa, pir juga dapat digunakan untuk menghilangkan sembelit pada bayi.

Sementara itu, epal juga mempunyai kandungan serat yang tidak kurang, iaitu lebih dari 5 gram. Epal juga mengandungi sejenis serat larut tertentu yang disebut pektin, yang terkenal dengan kesan pencahar.

Selain pir dan epal, anda juga boleh makan plum untuk melancarkan pergerakan usus. Plum segar tidak mempunyai banyak serat, tetapi plum kering mempunyai sebanyak 12 g serat per cawan dan sangat bagus untuk melegakan sembelit.

Baca juga: Manfaat Plum untuk Kesihatan, Atasi Sembelit untuk Mencegah Osteoporosis

3. Beri

Buah melicinkan BAB seterusnya adalah sejenis buah beri. Ini termasuk raspberry, blackberry, blueberry, dan strawberi.

Beri tinggi serat, setengah cawan beri dapat membekalkan sekurang-kurangnya 4 gram serat.

Anda boleh menggunakannya sebagai makanan ringan yang sihat atau diproses menjadi salad, jus, smoothie, dan lain lain.

4. Jingga

Selain mengandung vitamin C, jeruk juga mengandung banyak serat. Jeruk juga merupakan sumber naringenin yang baik, flavonoid yang (menurut beberapa kajian) boleh berfungsi seperti julap.

Anda boleh memakannya terus semasa masih segar atau memasukkannya ke dalam salad dan smoothie menyegarkan.

Baca Juga: Sembelit Membuat Anda Tidak Selesa, Mari Makan 10 Makanan Ini!

5. Pisang

Buah melicinkan BAB seterusnya adalah pisang. Pisang dapat membantu membuang najis dengan menjadikan najis lebih senang dilalui.

Ini berkat kandungan serat yang tinggi dalam pisang pada pisang dapat berfungsi dengan baik untuk menghilangkan kesan sembelit.

6. Alpukat

Alpukat kaya dengan nutrien dan dapat membantu melancarkan pergerakan usus anda. Satu cawan (146 gram) alpukat dihiris mengandungi 10 gram serat.

Sumber serat larut dan tidak larut dalam alpukat dapat membantu melegakan sembelit.

Selain itu, satu kajian menunjukkan bahawa menggantikan karbohidrat dengan lemak dan serat dari alpukat meningkatkan rasa kenyang, yang dapat membantu menurunkan berat badan.

7. Buah kering

Selain buah segar, buah kering tidak kurang berkhasiat dan dapat membantu melancarkan pergerakan usus anda.

Buah kering adalah pilihan yang bijak ketika anda mengalami sembelit, kerana sebenarnya setiap hidangan buah kering mengandungi lebih banyak serat daripada buah segar.

Selain buah prun, buah kering seperti buah ara, kismis, dan aprikot kering adalah sumber serat yang sangat baik. Anda boleh menambah buah kering ke dalam bijirin, atau membakarnya ke dalam muffin. Rendamnya ke dalam air untuk melembutkannya jika sukar dikunyah.

Namun, anda harus ingat bahawa walaupun buah kering mempunyai lebih banyak serat daripada buah segar, tetapi buah ini juga mempunyai lebih banyak kalori.

Menggabungkan beberapa buah di atas ke dalam makanan harian anda, bersama dengan minum banyak air, melakukan aktiviti fizikal secara teratur dapat membantu meningkatkan pergerakan usus, meningkatkan konsistensi, dan menghilangkan sembelit untuk selamanya.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan pencernaan? Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, Muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!