Kesihatan

5 Manfaat Urutan Thai untuk Kesihatan Tubuh, Sudahkah Anda Mencuba?

Dari banyak kaedah urut yang ada, urut Thai adalah salah satu teknik urut yang paling popular.

Selain mengendurkan badan, teknik mengurut ini yang memfokuskan pada menerapkan tekanan lembut juga dipercayai mempunyai banyak manfaat kesihatan yang lain.

Baca juga: Meringankan Sakit Kepala dengan Berkesan, Lakukan Urutan di 5 Titik Badan Ini

Apa itu urut Thai?

Dari namanya, ramai yang berpendapat bahawa urutan Thai berasal dari Thailand. Sebenarnya, teknik urut ini berasal dari India.

Pada masa lalu, urut Thailand dianggap sebagai seni penyembuhan yang sering digabungkan dengan penyediaan ubat tradisional Cina.

Berbeza dengan teknik urut secara umum, urut Thailand menghendaki anda berbaring di lantai dan mengambil bahagian dengan lebih aktif semasa sesi urut.

Oleh itu, jangan terkejut jika semasa mengurut anda akan berbaring sepenuhnya di atas tikar, sementara seorang pengamal melakukan teknik urut pada masa yang sama.

Manfaat kesihatan dari urutan Thai

Dilaporkan Berita Perubatan Hari Ini, Urut Thailand mempunyai banyak faedah kesihatan, antaranya adalah:

Melegakan tekanan

Terlalu banyak tekanan akan memberi kesan negatif kepada kesihatan mental dan fizikal. Tetapi jika jumlahnya kecil, tekanan sebenarnya dapat membantu seseorang untuk bekerja dengan lebih baik.

Apabila anda merasa mengalami tekanan yang berlebihan, ada baiknya anda menenangkan diri dengan melakukan urutan Thailand.

Tekanan lembutnya direka khas untuk menegangkan saraf yang tegang, sambil merehatkan badan.

Kajian pada tahun 2015 juga mendapati bahawa urutan Thailand dapat mengurangkan tahap penanda tekanan tertentu yang terdapat di dalam air liur, yang disebut Salivary Alpha-Amylase Levels (sAA).

Kaedah mengurut ini bahkan dikatakan lebih berkesan untuk mengurangkan tekanan pada orang yang sihat daripada hanya berehat.

Menambah tenaga

Percubaan rawak bertujuan untuk mengkaji kesan urut Thailand dan Sweden pada orang yang mengalami keletihan. Hasil kajian menunjukkan bahawa urutan Thai dapat meningkatkan tenaga dan rangsangan mental lebih baik daripada urut Sweden.

Salah satu sebabnya adalah kerana teknik urut Thailand lebih menumpukan pada saluran tenaga di dalam badan. Contohnya, seperti tulang, otot, darah, dan saraf.

Secara tidak langsung ini mewujudkan penyumbatan tenaga yang membuat otot terasa tegang, dan kaku, menjadi lebih bebas mengalirkan tenaga ke dalam badan.

Mengurangkan sakit kepala

Sekiranya anda menghidap migrain, anda boleh mencuba urutan tradisional Thai untuk melegakan simptomnya.

Dalam beberapa kajian kecil yang melibatkan pesakit dengan sakit kepala kronik, para penyelidik mendapati bahawa kaedah urut ini dapat mengurangkan intensiti sakit kepala migrain.

Sekiranya anda berminat untuk mencubanya, anda harus ingat bahawa manfaat kesihatan berlangsung dari beberapa hari hingga sekitar 15 minggu.

Membantu sakit sendi

Urutan Thai juga diketahui dapat meningkatkan fungsi sendi, jika anda mengalami kesakitan dan kekakuan ketika bergerak.

Ini telah dibuktikan melalui penyelidikan saintifik yang melibatkan 60 pesakit dengan osteoartritis lutut.

Di sana para penyelidik mendapati bahawa urutan Thai selama 3 minggu dapat memberikan kesan penghilang rasa sakit yang sama seperti mengambil ibuprofen selama 3 minggu.

Mengurangkan sakit belakang

Sakit belakang yang kronik pastinya akan mengganggu aktiviti harian. Untuk mengatasi masalah ini, anda boleh mencuba rawatan bukan perubatan melalui urutan Thai.

Dilaporkan Garis Kesihatan, sebuah kajian di Thailand mengkaji kesan urut Thai pada 120 orang dengan sakit belakang rendah yang tidak spesifik. Separuh daripada kumpulan ujian dirawat dengan urutan Thai, dan selebihnya dengan teknik pengurusan konservatif yang lain.

Kedua-dua kumpulan dirawat dua kali seminggu selama 4 minggu, dan hasilnya kedua-dua kumpulan mengalami penurunan kesakitan yang ketara.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!