Kesihatan

Wire Bra vs Bra Biasa, yang manakah paling sihat untuk Payudara?

Sebilangan wanita mungkin memilih untuk menggunakan bra kawat kerana kemampuannya untuk menyokong payudara dan memberikan penampilan yang lebih cantik. Tetapi tidak sedikit juga yang lebih suka memakai coli biasa tanpa wayar kerana keselesaan dan lebih selesa ketika dipakai.

Tetapi sebenarnya antara bra wayar dan bra biasa tanpa wayar, jenis apa yang paling selamat dan terbaik untuk kesihatan payudara? Inilah ulasannya!

Kelebihan dan kekurangan bra wayar

Bra underwire atau bra dawai dengan tali elastik yang tersekat di bahagian bawah coli.

Kawat ini berfungsi untuk membentuk tisu payudara sehingga kelihatan bulat dan memisahkan payudara yang umumnya dianggap bentuk "ideal" dalam masyarakat masa kini.

Kelebihan bra wayar:

  • Salah satu faedah utamaterkurangcoli adalah sokongan, terutamanya jika anda mempunyai ukuran payudara yang lebih besar.
  • Dengan sokongan wayar, anda dapat mengurangkan sakit belakang atau ketegangan yang biasanya dirasakan sepanjang hari.
  • Underwirecolimemberikan angkat, pemisahan dan bentuk payudara yang lebih baik.
  • Sesuai untuk pemilik saiz bust yang lebih besar.

Kekurangan coli wayar:

  • Kadang kala wayar boleh keluar dan merengsakan kulit
  • Lama kelamaan, wayar boleh menjadi bengkok dan bergelombang. Apabila itu berlaku, sudah tiba masanya untuk menukar coli anda
  • Rasanya tidak selesa dipakai sepanjang hari.

Baca Juga: Wanita! Ini adalah 5 kesalahan memakai coli yang perlu anda ketahui

Kelebihan dan kekurangan coli biasa

Bra biasa atau juga sering disebut bra cawan lembut kerana tidak mengandungi bahan tegar atau keras. Sebaliknya terbuat dari kain, yang mana kebanyakan wanita merasa sangat selesa.

Jenis coli tanpa wayar biasanya lebih sesuai untuk wanita dengan ukuran dada yang lebih kecil, kerana ia tidak memerlukan banyak sokongan. Namun, itu tidak bermaksud seseorang yang mempunyai dada besar tidak boleh memakai coli biasa.

Bra busa tanpa wayar didakwa mempunyai lebih banyak manfaat untuk payudara. Tetapi sekali lagi, setiap jenis coli mesti mempunyai kelebihan dan kekurangannya sendiri.

Kelebihan coli biasa:

  • Lebih selesa untuk penggunaan seharian
  • Cenderung tahan lebih lama daripada bra underwire kerana besi tidak dapat menembusi kain atau menjadi bengkok.

Kekurangan coli biasa:

  • Kesan pada penampilan payudara tidak sebaik ketika menggunakan bra kawat.

Baca juga: Benarkah tidur tanpa coli lebih sihat? Ayuh, Lihat Fakta Lengkap!

Bra wayar vs coli biasa, mana yang terbaik?

Ternyata memakai bra tanpa wayar memberi kesan yang lebih baik kepada kesihatan payudara. Tisu payudara mengandungi banyak tisu limfa, dan sistem limfa adalah bahagian tubuh kita yang bertanggungjawab menyingkirkan toksin.

Apabila tisu bergerak, aktiviti ini membantu sistem limfa berfungsi membuang toksin. Itulah sebabnya melompat dengan trampolin dapat membantu kelenjar getah bening memindahkan toksin ke seluruh badan.

Sekiranya anda menggunakan coli wayar, pergerakan ini akan berhenti. Ini bermaksud bahawa wanita berisiko menahan toksin di dalam badan mereka. Tetapi hingga kini belum ada kaitan antara risiko barah payudara dengan penggunaan bra kawat.

Baca juga: Mengetahui selok-belok implan payudara, adakah ia selamat?

Petua memilih bra yang betul

Dalam memilih coli, anda tidak hanya perlu mempertimbangkan masalah wayar atau tanpa wayar. Terdapat beberapa perkara yang harus anda lakukan, antaranya:

1. Pemilihan bahan coli

Pilih bahan coli yang selesa pada kulit, terutamanya jika anda mempunyai kulit sensitif. Cuba cari coli dengan bahan seperti kapas yang membolehkan udara beredar dengan betul.

2. Jangan memilih ukuran yang salah

Semasa membeli bra baru, jangan beli ukuran yang sama seperti ketika anda membeli bra beberapa bulan yang lalu.

Kerana payudara anda pasti mengalami perubahan dari masa ke masa. Anda boleh memilih kedai coli yang mempunyai kakitangan terlatih untuk membantu anda mencari coli yang sesuai.

Pastikan coli adalah ukuran yang tepat dengan tali yang tidak terlalu ketat atau terlalu longgar. Payudara tidak boleh menonjol dari atas atau sisi dan coli tidak boleh kelihatan berkerut.

3. Pilih coli mengikut jenis aktiviti

Bra untuk pesta tidak boleh dipakai untuk pergi ke gimnasium, dan sebaliknya. Sebaiknya ada beberapa jenis coli untuk tujuan aktiviti tertentu.

Bermula dari bra untuk setiap hari, bra untuk sukan, bra untuk pergi ke pesta, atau bahkan bra untuk tidur. Tidak ada salahnya membeli bra wayar untuk dipakai pada majlis-majlis khas yang memerlukan anda kelihatan cantik.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!