Kesihatan

Sama tetapi tidak sama, ini adalah perbezaan antara anak aktif dan hiperaktif yang perlu anda fahami

Perbezaan antara kanak-kanak aktif dan hiperaktif terletak pada kemampuan mereka untuk berkelakuan baik di sekolah dan dalam hubungan sosial. Pada kanak-kanak yang hiperaktif, mereka biasanya sukar menyerap maklumat atau berhubungan dengan orang lain.

Pada sebilangan anak yang aktif, biasanya ibu bapa akan risau dan mula mengaitkannya dengan gangguan perhatian / gangguan hiperaktif (ADHD). Anak-anak yang aktif tidak bermaksud dia mengalami gangguan, itu mungkin kerana terlalu banyak tenaga pada usia mereka.

Oleh itu, jangan keliru perbezaan antara anak aktif dan hiperaktif supaya pertumbuhan anak tidak terganggu.

Perbezaan antara kanak-kanak aktif dan hiperaktif

Cara termudah untuk mengenali perbezaan antara anak yang aktif dan hiperaktif adalah dengan kemampuan mereka untuk menyerap maklumat dan berkembang dengan baik. Pada kanak-kanak hiperaktif yang mengalami gangguan seperti ADHD, mereka sukar memberi tumpuan dan tumpuan.

Itulah sebabnya mereka bukan sahaja kelihatan aktif dengan tenaga yang hebat, tetapi mereka juga berjuang untuk memproses setiap perintah dan arahan yang diberikan. Contoh yang paling jelas ialah mereka sukar untuk bekerjasama dengan rakan-rakan di sekolah.

Sebaliknya, kanak-kanak aktif tetap fokus dan menumpukan perhatian pada apa yang diberitahu. Walaupun mereka aktif, kemampuan mereka untuk mencerna maklumat masih bagus.

Di samping itu, anak-anak yang aktif masih dapat mengawal keinginan, emosi, dan kemampuan mereka untuk memperhatikan maklumat mereka. Mereka masih dapat mencerna dan menanggapi setiap perbualan yang dibuat kepada mereka.

Punca kanak-kanak hiperaktif

Menyedari perbezaan antara kanak-kanak aktif dan hiperaktif boleh dilakukan dengan melihat punca-punca aktiviti anak itu. Kanak-kanak aktif biasanya disebabkan oleh tenaga mereka yang besar, namun kanak-kanak hiperaktif boleh disebabkan oleh faktor-faktor berikut:

Tekanan

Anak-anak juga boleh mengalami tekanan, anda tahu. Ini boleh disebabkan oleh perkara positif seperti persekitaran atau aktiviti baru kepada perkara negatif seperti penyakit atau kematian ahli keluarga.

Sebagai ibu bapa, anda juga harus bijak menunjukkan emosi di hadapan anak-anak kerana mereka dapat merasakan tekanan ibu bapa mereka. Akibatnya, mereka akan menunjukkan hiperaktif yang berbeza daripada biasa.

Kesihatan mental dan emosi terjejas

Hiperaktif boleh berlaku pada kanak-kanak yang mengalami gangguan mental seperti kegelisahan dan emosi yang tidak stabil atau mengalami trauma. Dalam keadaan ini anak akan cenderung hiperaktif dengan menunjukkan sikap tidak dapat menenangkan diri atau menghadapi masalah untuk menumpukan perhatian

Kesan makanan

Perbezaan antara kanak-kanak aktif dan hiperaktif dapat dilihat dari reaksi mereka terhadap makanan tertentu. Ini merujuk kepada penyelidikan yang dilakukan pada tahun 2012 di Amerika Syarikat.

Dalam kajian itu para penyelidik mengatakan bahawa makanan yang menggunakan bahan pengawet dan pewarna tiruan akan meningkatkan hiperaktif pada kanak-kanak.

Kesihatan fizikal terjejas

Beberapa keadaan kesihatan yang terganggu boleh menyebabkan kanak-kanak menjadi hiperaktif, salah satu contohnya ialah hipertiroidisme. Selain itu, beberapa masalah genetik juga boleh menjadi penyebab peningkatan aktiviti kanak-kanak cenderung hiperaktif.

Kurang bersenam

Adalah wajar bagi kanak-kanak untuk aktif dan bertenaga. Tanpa latihan yang cukup, mereka akan merasa sukar untuk duduk diam dan cenderung hiperaktif.

Oleh itu, adalah penting bahawa setiap ibu bapa memberi masa yang cukup untuk anak mereka bersenam dan menyalurkan tenaga mereka dalam aktiviti positif. Salah satu cara yang boleh anda cuba ialah membawanya ke taman permainan, bermain basikal untuk berjoging.

Kurang tidur

Tidak seperti orang dewasa yang cenderung letih dan tidak bermotivasi ketika mereka tidak cukup tidur, kanak-kanak cenderung hiperaktif. Keadaan ini berlaku apabila mereka tidak mendapat tidur yang cukup pada waktu siang atau malam.

Penyebab utamanya ialah pengeluaran kortisol dan adrenalin yang sebenarnya meningkat apabila kanak-kanak kurang tidur. Tubuh melakukan ini supaya anak dapat bertenaga dan terjaga.

Sentiasa awasi perkembangan anak anda, jika terdapat gejala hiperaktif yang tidak biasa, hubungi doktor untuk menjalani pemeriksaan agar pemeriksaan dapat dilakukan dan dapatkan terapi untuk membantu anak membesar.

Itulah perbezaan antara anak aktif dan hiperaktif yang perlu anda fahami.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai kesihatan dan keibubapaan, jangan ragu untuk berjumpa doktor melalui Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!