Kesihatan

Bolehkah Vitamin E Menjadikan Anda Lemak? Inilah penjelasannya!

Vitamin E adalah nutrien penting yang perlu dipenuhi setiap hari. Malangnya, sebilangan orang cenderung memilih untuk menjauhkannya dengan alasan ia boleh membuat mereka gemuk.

Oleh itu, adakah vitamin E benar-benar menjadikan anda gemuk? Bagaimana mekanisme mempengaruhi berat badan? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: Mencegah Tekanan Oksidatif, Ini adalah Senarai Makanan Yang Mengandungi Vitamin E

Gambaran keseluruhan vitamin E

Vitamin E adalah nutrien larut lemak, bertindak sebagai antioksidan dan membantu melindungi sel dari kerosakan radikal bebas. Radikal bebas adalah sebatian yang terbentuk ketika tubuh mengubah makanan menjadi tenaga.

Seseorang dapat terdedah kepada radikal bebas dari lingkungan, asap rokok, pencemaran udara, hingga sinar ultraviolet matahari. Tubuh juga memerlukan vitamin E untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh, sehingga dapat membantu melawan bakteria atau virus yang menyerang.

Sel menggunakan vitamin E untuk saling berinteraksi dan berkoordinasi dalam menjalankan banyak fungsi penting. Vitamin E terdapat secara semula jadi dalam banyak makanan, seperti:

  • Minyak sayuran berasal dari kuman gandum, bunga matahari, dan jagung.
  • Kacang-kacangan, seperti kacang tanah, kacang almond, dan kacang hazel.
  • Sayuran berdaun hijau, termasuk bayam dan brokoli.

Keperluan harian pengambilan vitamin E manusia dibezakan mengikut usia. Kanak-kanak di bawah 18 tahun, misalnya, memerlukan 4 hingga 14 mg pengambilan vitamin. Sementara itu, orang dewasa memerlukan 15 mg sehari.

Vitamin E menjadikan anda gemuk, benar atau tidak?

Walaupun dapat melindungi tubuh dari terkena radikal bebas, tidak sedikit orang memilih untuk menghindari vitamin E kerana mereka berpendapat dapat meningkatkan berat badan. Anggapan bahawa vitamin E membuat lemak muncul kerana nutrien tersebut dipercayai dapat meningkatkan selera makan.

Dalam kajian yang diterbitkan di Jurnal Perubatan Akademi Sains Islam, Vitamin E dikatakan boleh mempengaruhi kenaikan berat badan. Walau bagaimanapun, objek kajian adalah tikus, bukan manusia.

Kajian ovariektomi yang dilakukan pada tahun 2001 menyimpulkan bahawa beberapa tikus betina berusia tiga bulan menunjukkan kenaikan berat badan setelah menerima pengambilan vitamin E secara berkala selama 15 minggu.

Bagaimana vitamin E mempengaruhi berat badan?

Dari penerbitan di atas, dapat disimpulkan bahawa vitamin E dapat menyebabkan kenaikan berat badan disebabkan oleh beberapa perubahan dalam tubuh, seperti:

Jisim lemak meningkat

Selepas pemberian vitamin E selama 15 minggu, terdapat peningkatan jisim lemak hingga 30 gram di badan tikus. Peningkatan jisim lemak ini berperanan dalam kenaikan berat badan. Walaupun tidak ketara, perubahan jisim lemak boleh memberi kesan pada berat badan.

Baca juga: Selalunya Tanpa Disedari! 5 Makanan Ini Yang Mengandungi Lemak Buruk Berbahaya

Jisim tisu lembut meningkat

Selain lemak, vitamin E juga terbukti dapat meningkatkan jisim pada tisu lembut di dalam badan. Dalam kajian yang dijelaskan, terdapat peningkatan ketara dalam jisim tisu lembut pada tikus yang menerima pengambilan vitamin E selama 15 minggu.

Setelah penggunaan dihentikan, jisim tisu lembut cenderung berhenti berubah atau meningkat.

Peningkatan ketumpatan mineral tulang

Bukan hanya jisim lemak dan tisu lembut, pemberian vitamin E pada tikus juga terbukti dapat meningkatkan kepadatan mineral tulang. Masih belum jelas bagaimana kepadatan tulang mempengaruhi berat badan.

Namun, kenaikan ini dipercayai memberi kesan tidak langsung pada berat badan tikus.

Mekanisme umum kenaikan berat badan

Sehingga kini, kenaikan berat badan sering dikaitkan dengan pengumpulan kalori dalam badan. Dipetik dari Sains Langsung, Pengumpulan kalori boleh berlaku apabila jumlah tenaga yang dibakar tidak dapat dibandingkan atau kurang dengan apa yang diperoleh daripada makanan.

Lemak dari sumber makanan sering menjadi pencetus pengumpulan kalori. Ini kerana lemak haiwan biasanya mengandungi kalori dua kali lebih banyak daripada jumlah atau bahagian karbohidrat atau protein yang sama.

Itulah sebab mengapa kebanyakan diet membatasi pengambilan lemak, kerana kalori sangat tinggi dan boleh menyebabkan pengumpulan.

Selain kalori, ada perkara lain yang boleh mempengaruhi berat badan, seperti meningkatkan jisim organ atau bahagian badan tertentu. Kulit, misalnya, secara keseluruhan menyumbang 16 peratus daripada berat badan seseorang.

Nah, itulah tinjauan sama ada vitamin E menjadikan lemak atau tidak. Agar tidak mendapat kesan ini, memenuhi pengambilan vitamin E mengikut jumlah yang disyorkan berdasarkan usia, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!